Naantalilaistallin rikos­epäilyistä ensimmäiset syyttäjän pöydälle – "Epäiltyinä rikosnimikkeinä seksuaalirikoksia"

Syyteharkintaan siirtyvät tutkinnat koskevat epäiltyjä seksuaalirikoksia.

Naantalilaiseen hevostalliin liittyvät epäillyt rikokset paljastuivat viime vuoden toukokuussa.

11.5. 14:10

Sisä-Suomen poliisilaitos on saanut valmiiksi ensimmäiset naantalilaiseen talliin liittyvät esitutkinnat. Rikoskomisario Vesa Järvenpää kertoo, että nyt valmistuneet tutkinnat siirtyvät syyttäjälle syyteharkintaan viimeistään ensi viikolla.

”Syyttäjä arvioi aikanaan rikosnimikkeitä, mutta nyt valmistuneissa esitutkinnoissa on epäiltyinä rikosnimikkeinä seksuaalirikoksia, kuten tapausten alkutiedoissa oli”, Järvenpää kertoo.

Lue lisää: TS: Naantalilaisella hevostallilla vakavia ongelmia – Poliisi teki tallille tiistai-iltana operaation useiden partioiden voimin

Epäillyt rikokset paljastuivat viime vuoden toukokuussa. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Turun Sanomien mukaan tallin omistajapariskunnan uhreiksi olisi joutunut kymmeniä 12–20-vuotiaita tyttöjä. Lehden mukaan tytöt olivat joutuneet seksuaalirikosten ja pakkotyön uhriksi.

Lue lisää: Naantalin hevostallia pyörittänyt paris­kunta on pidätetty – Poliisi: tilan toiminnassa viitteitä törkeisiin seksuaali­rikoksiin

Poliisi teki kotietsinnän tallilla ja pidätti pariskunnan. Poliisin mukaan tapauksessa oli selviä viitteitä törkeisiin seksuaalirikokseen. Poliisin mukaan epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2013–2016.

Hevostallia pyörittänyt pariskunta vangittiin toukokuun lopussa. Pariskunta on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Lue lisää: Naantalin hevostallia pyörittänyt pariskunta vangittiin törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä epäiltynä

Toinen tallin omistajista toimi aktiivisena vapaaehtoisena Turun seudun eläinsuojeluyhdistyksessä. Turun Sanomat uutisoi kesäkuussa, että Lounais-Suomen poliisi olisi käyttänyt eläinsuojelutehtäviin liittyvissä virkatehtävissä apunaan Turun eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisia. Lehden mukaan tämä toiminta oli suojakilpenä tallilla tapahtuneille epäillyille rikoksille.

Lounais-Suomen poliisilaitos näki, että rikostutkinnan puolueettomuus oli kyseenalaistettu, joten se siirsi tutkinnan Sisä-Suomen poliisilaitokselle.

Valtakunnansyyttäjän toimisto selvitti Lounais-Suomen poliisilaitoksen väitettyjä väärinkäytöksiä. Selvityksissä poliisi sai puhtaat paperit. Neljästä esiselvityksestä jokainen päätyi tulokseen, että asiassa ei ole aihetta toimittaa esitutkintaa poliisin toiminnan johdosta.

Tapauksen esitutkinta ei ole ohi, sillä poliisilla on vielä kesken useiden epäiltyjen rikosten tutkinta. Yksi tutkinnoista liittyy väitettyyn eläinten kaltoin kohteluun.

”En uskalla sanoa loppujen aikataulusta mitään.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat