Mies otti yhteyttä uhriinsa jopa 300 kertaa päivässä ja palkkasi kolme yksityis­etsivää jäljittämään tätä – "Laadultaan poikkeuksellisen törkeä”

Tuomion mukaan mies oli yhteydessä uhriinsa pahimmillaan 120–300 kertaa päivässä sosiaalisessa mediassa, viesteillä, sähköposteilla ja puhelimitse.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 31-vuotiaan miehen vainoamisesta.

13.5. 14:54 | Päivitetty 13.5. 16:10

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 31-vuotiaan miehen vainoamisesta poikkeuksellisen pitkään vankeustuomioon.

Mies vainosi turkulaisnaista vuodesta 2017 alkaen lähes päivittäin. Mies uhkasi, seurasi ja tarkkaili naista ja otti tähän yhteyttä säännöllisesti viiden vuoden ajan. Yhteydenotot jatkuivat, vaikka nainen esti vainoajan sosiaalisessa mediassa ja esti miehen käyttämät puhelinnumerot.

Tuomion mukaan mies oli yhteydessä uhriinsa pahimmillaan 120–300 kertaa päivässä sosiaalisessa mediassa, viesteillä, sähköposteilla ja puhelimitse.

Omistushaluinen mies selvitti uhrinsa osoitteen ja tilasi tälle kukkalähetyksiä suomalaisesta kukkakaupasta. Mies oli myös yhteydessä uhrin vanhempiin.

Vainoaminen eteni siihen pisteeseen, että mies palkkasi kolme yksityisetsivää paikantamaan uhrin. Uhri oli ilmoittanut yksityisetsiville, ettei hän halua olla missään tekemisissä vainoajansa kanssa.

Ulkomaalainen mies matkusti Suomeen kuluvan vuoden helmikuussa etsimään uhriaan. Hän lähetti uhrinsa ystäville viestejä ja soitti naiselle kymmeniä kertoja päivässä. Sen lisäksi mies kävi etsimässä naista tämän opiskelupaikassa.

Suomessa mies esiintyi salanimellä.

Mies vangittiin maaliskuussa, ja hän on ollut siitä asti vangittuna.

31-vuotias mies myönsi oikeudessa olleensa yhteydessä uhriinsa. Hän kiisti kuitenkin soittaneensa 100–300 kertaa päivässä. Miehen mukaan soittaja oli joku muu, kuten miehen entinen tyttöystävä tai järjestäytyneen rikollisuuden jäsen. Mies kiisti toimineensa uhkaavasti tai omistushaluisesti.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei jäänyt ”pienintäkään epäillystä siitä, etteikö syytetty ole syyllistynyt vainoamiseen syytteen mukaisesti”.

Miehen teko oli oikeuden mukaan poikkeuksellinen ja pitkäkestoinen, eikä sakkorangaistus ollut riittävä seuraamus.

”Ottaen huomioon, että teko on laadultaan poikkeuksellisen törkeä, jatkunut pitkään (5v), teon vahingollisuus ja hänen syyllisyytensä käräjäoikeus katsoo, että (mies) tulee tuomita 1 vuoden ja 8 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen”

Maksimirangaistus vainoamisesta on kaksi vuotta vankeutta ja yleensä alle kahden vuoden tuomiot tuomitaan ehdollisena.

Vankeusrangaistuksen lisäksi mies tuomittiin maksamaan uhrilleen kärsimyskorvauksia 4 500 euroa.

31-vuotias mies on valittanut tuomiosta Turun hovioikeuteen.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Oikaisu 13.5 klo 15.13: Vainoaja otti uhriinsa yhteyttä pahimmillaan 120–300 kertaa päivässä, ei 170–300 kertaa päivässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat