Mikko-Pekka Kiiskisen väsymätön protesti Venäjän konsulaatin edessä loppui yllättäen – Ukrainan lippu varastettiin keskellä päivää

Uusi lippu on jo tilattu, protestointi Venäjän pääkonsulaatin luona jatkuu.

Mikko-Pekka Kiiskinen on oman lippuprotestinsa ohella järjestänyt sodanvastaisia tapahtumia Venäjän pääkonsulaatin luona.

13.5. 17:33

Turkulaisen Mikko-Pekka Kiiskisen Ukrainan lippu varastettiin torstaina keskellä kirkasta päivää. Kiiskinen on noussut Turussa tunnetuksi hahmoksi ylläpidettyään sinnikästä yhden miehen protestiaan Venäjän pääkonsulaatin edessä lähes koko Ukrainan sodan ajan.

Kiiskinen on käynyt päivittäin nostamassa Ukrainan lipun liehumaan pääkonsulaatin viereiseen puuhun. Alun perin Kiiskinen yritti saada lupaa pystyttää paikalle lipputangon, mutta Turun kaupunki epäsi aikeet. Sen jälkeen Kiiskinen on hilannut lippunsa aamuisin puuhun.

Näin hän teki myös torstaina.

”Kävin nostamassa lipun aamulla ja iltapäivällä kävin vielä soittamassa ukrainalaista musiikkia konsulaatin väen iloksi. Silloin lippu oli paikalla. Lähdin noin 16.40 ja tunnin päästä eräs henkilö soitti, että lippua ei näy”, Kiiskinen kertaa.

Varkautta voi pitää yllättävänä, sillä Venäjän pääkonsulaatin edusta on tällä hetkellä Turun tarkimmin vartioituja paikkoja. Konsulaatin luona päivystää poliisipartio käytännössä päivittäin.

Lue lisää: 200 ihmistä itki Venäjän pääkonsulaatin edessä Turussa – Paikalle tuli myös Turun piispa

Kiiskisen lippuprotesti on kohdannut ilkivaltaa aiemminkin. Alun perin hän käytti liputukseen tavallista lippunarua, mutta se käytiin leikkaamassa usein öisin poikki. Sitten Kiiskinen vaihtoi teräsvaijeriin. Sekin leikattiin poikki alkuviikolla, vaikka vaijeri on nostettu öisin noin kuuden metrin korkeuteen puuhun.

Kiiskisen mukaan hänellä ei ole havaintoja ilkivallan tekijöistä. Hänen mukaansa alueella on liikkunut ulkopuolinen häirikkö. Myös konsulaatin väki on seurannut hänen tekemisiään tarkkaan.

”Siellä on sellainen kultahammasäijä, ehkä konsulaatin autonkuljettaja tai jotain. Aina kun on ollut jotain vastoinkäymisiä, hän maireasti vilkuttelee.”

Kiiskisen mukaan pääkonsulaatin kanssa on kuitenkin ollut pääosin rauhanomaista.

”Kerran tämä herra hermostui minuun, kun olin soittamassa musiikkia. Soitettiin sitten kilpaa. Hän huudatti Venäjän kansallissävelmää ja minä ukrainalaisia lauluja. Mutta muuten on ollut, no, ehkä toverillista kanssakäymistä.”

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Venäjän pääkonsulaatista ketään kommentoimaan tapausta.

Kiiskinen sanoo tehneensä lippuun kohdistuneesta ilkivallasta rikosilmoituksen. Ja myös uusi lippu on jo teossa.

”Kävin aamulla Eurokankaassa hakemassa kangasta ja vein saman tien ompelijalle. Vielä tänään nostetaan lippu paikalleen”, Kiiskinen kertoo perjantai-iltapäivällä.

Tietenkin uusi lippu on myös vähän vanhaa isompi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat