Katastrofiin ajautunut Turku alkoi kilpailla hoitajista sitoutumisrahalla – ”Haluamme tsempata, että kyllä tämä tästä”

”Tämä on hyvä lisuke, mutta todellinen pihvi puuttuu”, sanoo palkankorotuksia pitkään perännyt valtuutettu.

Turku on kärsinyt hoitajapulasta pitkään. Nyt kaupunki yrittää pitää kiinni jäljelle jääneistä hoitajista kannustinrahalla.

16.5. 15:19 | Päivitetty 16.5. 16:12

Turku suunnittelee hoitajille ylimääräistä kannustinrahaa, joka voisi olla korkeimmillaan jopa tuhannen euron könttäsumma. Tänään maanantaina julkaistun esityksen mukaan sitoutumispalkkioon oikeutettuja työntekijöitä olisi noin 2 900. Tsemppitonni maksetaan täysimääräisenä, mikäli työntekijä pysyy Turun palveluksessa vuoden loppuun ja työsuhde on tuolloin kestänyt vähintään puoli vuotta. Kesäsijaisille on luvassa 500 euron bonus. Osa-aikaiset saavat sovitellun korvauksen.

Turku on pitkään kärsinyt hoitohenkilökunnan rekrytointiongelmista. Turussa on tälläkin hetkellä täyttämättä 200 avointa sairaanhoitajan vakanssia ja 274 lähihoitajan vakanssia.

Turun henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen kertoo, että järjestelyllä ei niinkään yritetä houkutella uusia työntekijöitä, vaan pitää kiinni nykyisistä.

”Tunnistamme, että tilanne on kuormittunut ja haluamme tsempata, että kyllä tämä tästä”, Valtonen kuvaa.

”Toki on ihan kiva, jos tämä houkuttelee jonkun uudenkin työntekijän tulemaan. Tervetuloa vaan, tonnilla tai ilman, kaikki osaajat otetaan vastaan!”

Lue lisää: Turussa havahduttiin vanhustenhoidon katastrofiin – ”Päivittäin joutuu pohtimaan, mitä lakia rikkoo”

Valtonen myöntää, että Turku on joutunut hankalaan tilanteeseen. Turun Sanomat uutisoi viime viikolla, että Turku joutuu lainvastaisesti supistamaan jopa neuvolatoimintaa työntekijäpulan vuoksi.

Valtosen mukaan naapurikunnat ovat ottaneet käyttöön vastaavia kannustinrahoja, joten Turussa oli pakko reagoida. Kannustinrahan kustannuksiksi on laskettu noin 3,8 miljoonaa euroa.

Turussa on aiemmin vedottu siihen, että palkkakilpailuun naapurikuntien kanssa ei kannata lähteä. Valtonen korostaa, että tsemppitonnista ei ole tulossa pysyvää rakennetta. Ensi vuonna hoitajien hankkiminen kaatuukin hyvinvointialueen murheeksi.

Vasemmistoliiton valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Jaakko Lindfors sanoo tervehtivänsä kannustinesitystä ilolla. Lindfors on pitkään kritisoinut Turkua siitä, että monet alat on jätetty palkkakuoppaan. Sitä ei yhdellä tsemppitonnilla korjata.

”Sanotaan niin, että tämä on hyvä lisuke, mutta todellinen pihvi puuttuu,” Lindfors huomauttaa.

Hänen mukaansa Turussa sovittiin viime vuonna, että tietyillä työvoimapulasta kärsivillä aloilla tehdään palkantarkistuksia. Tämä työ on Lindforsin mukaan yhä kesken.

Hän arvioi, että hoitajilta ja monilta muilta ammattilaisilta on saamatta yli sadan euron luvatut palkankorotukset.

Hän kritisoi esimerkiksi sitä, että koko varhaiskasvatusala on Turussa unohdettu. Hoitajien tonni jättää muun muassa varhaiskasvatuksen opettajat rannalle.

”Ei voi puhua palkkakilpailusta, kun Turku pitää päin vastoin tietoisesti henkilöstöä palkkakuopassa”, Lindfors täräyttää.

Tsemppitonniesitystä käsitellään kaupungin elimissä toukokuun aikana. Lopullisen päätöksen asiassa tekee henkilöstöjohtaja, eli Valtonen. Hänen mukaansa päätös tulee alkukesästä. Näin ollen kesäkuussa Turulle hommiin tuleva hoitaja ehtii vielä päästä tonniin kiinni.

Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat