Kuka survoo eläviä hamstereita keräyslaatikkoon Turussa?

Mies luuli näkevänsä näkyjä, kun UFF:n keräyslaatikosta pinkaisi esiin kaksi hamsteria. ”Ennustan aika karua kohtaloa”, sanoo Suomen kani- ja jyrsijäliiton varapuheenjohtaja.

Keräyslaatikosta pelastettu hamsteri odottaa uutta kotia väliaikaisessa hoitopaikassa.

20.5. 15:36 | Päivitetty 20.5. 15:50

Hyväntekeväisyyssäätiö UFF:n kuljettaja luuli näkevänsä näkyjä, kun keltaisen vaatekeräyslaatikon sisällä alkoi näkyä liikettä torstaina. Kuljettaja oli tyhjentämässä laatikoita Turun Itäharjun Prisman parkkialueella. Yhtäkkiä laatikon uumenista pinkaisi esiin kaksi hamsteria.

Kuljettaja onnistui nappaamaan toisen hamsterin kiinni, mutta toinen säntäsi karkuun. Pientä, kullanväristä jyrsijää ei löytynyt, vaikka kuljettaja yritti etsiä sitä keräyslaatikoiden ja kierrätysastioiden liepeiltä. Lopulta kuljettajan oli luovuttava etsinnöistä. Hän otti toisen hamsterin mukaansa ja jatkoi matkaansa Helsinkiin UFF:n logistiikkakeskukseen.

Hamstereista tehtiin ilmoitus Facebookin löytöeläinryhmään. Ryhmän aktiivit organisoivat etsintäpartion, mutta tiettävästi karannutta hamsteria ei ole löytynyt. Kuljettajan kiinni ottama hamsteri sen sijaan pääsi UFF:n logistiikkakeskuksessa väliaikaismajoitukseen muovilaatikkoon. Sieltä sen matka jatkui väliaikaiseen hoitopaikkaan. Hamsterille etsitään parhaillaan uutta kotia.

UFF:n viestintäasiantuntija Maija Makkonen vahvistaa tarinan. Hänen mukaansa joku oli ilmeisesti dumpannut hamsterit vaatekeräyslaatikkoon. Laatikosta löytyi jätesäkki, jonka sisään oli sullottu olkia. Todennäköisesti hamsterit olivat jyrsineet tiensä ulos säkistä ennen kuin laatikkoa tultiin tyhjentämään.

Makkonen kertoo, että vaatekeräysastioihin päätyy toisinaan karmeitakin roskia, mutta torstainen löytö oli poikkeuksellinen.

”En ole kuullut, että hamstereita olisi koskaan ennen löytynyt laatikoista. Tällainen on, onneksi, erittäin harvinaista.”

Suomen kani- ja jyrsijäliiton varapuheenjohtaja Laura Mehtonen povaa karanneelle hamsterille karua kohtaloa itäisen Turun villissä luonnossa.

”Luontoon päästessään lemmikkihamsteri on aika avuton ruoanetsinnässä”, hän kertoo.

Hamsterit ovat sekasyöjiä. Mehtonen vertaa niitä ruokavalionsa suhteen sopuleihin, joita ei myöskään Turussa yleisesti tavata. Säiden puolesta hamsteri saattaisikin selvitä lounaisen Suomen leppeässä keväässä, mutta ravintoketjussa sen asema ei ole kehuttava.

”Kyllä se saaliseläinpuolelle jää. Esimerkiksi pöllö saattaa sen helposti napata”, Mehtonen epäilee.

Haluatko lukea lisää uutisia Turusta. Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat