Joku hylkäsi Turussa vaatekeräys­laatikkoon kaksi elävää lemmikkiä – Tapaus ei ole ainoa laatuaan, kertoo eläinvalvoja: ”Ihan hullua”

Kahdesta hamsterista toinen kuoli. Toinen pelastui sekä roskiksesta että Turusta.

23.5. 14:31 | Päivitetty 23.5. 14:51

Turkulaisesta vaatekeräyslaatikosta löytyneiden hamstereiden kohtalo on tarkentunut. Toinen hamsteri löytyi kuolleena, mutta toinen on saamassa uuden kodin Vantaalta.

HS Turku kertoi perjantaina kahdesta hamsterista, jotka kierrätyssäätiö UFF:n työntekijä oli löytänyt Turun Itäharjun Prisman pihalla olleesta vaatekeräyslaatikosta. Työntekijä oli ollut torstaina tyhjentämässä keräyslaatikkoa, kun esiin pinkaisi kaksi kullankeltaista hamsteria.

Lue lisää: Kuka survoo eläviä hamstereita keräyslaatikkoon Turussa?

Toinen pieneläin säntäsi karkuun, mutta toisen mies onnistui nappaamaan turvaan. Hän kuljetti hamsterin Helsinkiin UFF:n logistiikkakeskukseen, kunnes eläinparalle löytyisi väliaikainen sijaiskoti.

Sellainen löytyi vantaalaisen Jenny Korpimäki-Oksasen luota. Hän toimii moderaattorina löytöeläimiä listaavassa Facebook-ryhmässä, johon myös hamsteritapauksesta raportoitiin tuoreeltaan.

Korpimäki-Oksanen kertoo, että Facebook-ryhmässä organisoitu etsintäpartio löysi toisen hamsterin lopulta kuolleena. Raato makasi sadeojakaivossa lähellä paikkaa, jossa se karkasi vaatekeräyslaatikosta.

Hänen mukaansa ainakin elossa selvinnyt hamsteri on äärimmäisen kesy ja ihmisrakas.

”Se on varmasti ollut sellainen lemmikki, jonka kanssa on seurusteltu ja vietetty aikaa. Kun laittaa käden lähelle, se tulee luo”, Korpimäki-Oksanen kertoo.

Löytöeläimet tulisi toimittaa eläintensuojeluun siinä kunnassa, mistä ne on löydetty. Turun eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra kertoo, että hamsterin tapauksessa sovittiin poikkeusjärjestelystä.

”Kun eläin oli jo kuljetettu Helsinkiin, olisi ollut kohtuutonta lähteä tuomaan sitä vielä takaisin”, Leyser-Kopra sanoo.

Niinpä hamsteri sai jäädä Vantaalle ja löytää sieltä todennäköisesti uuden kodin. Korpimäki-Oksanen on luvannut adoptoida eläimen, ellei sen omistajaa löydy. Leyser-Kopran mukaan omistajalla on virallisesti 15 päivää aikaa ilmoittautua ennen kuin eläin voidaan luovuttaa uudelle omistajalle.

Tässä tapauksessa omistajaa tuskin ilmaantuu. Odotusajan jälkeen hamsteri saa uuden kodin lisäksi uuden nimen. Korpimäki-Oksanen aikoo nimetä tuoreimman perheenjäsenen Helmiksi. Hänellä on entuudestaan jo koiria ja yksi kesyhiiri.

Eläinsuojeluaktiivina toimiva Korpimäki-Oksanen kertoo törmänneensä koronan jälkeen yhä enemmän tapauksiin, joissa ihmiset haluavat luopua lemmikeistään. Hän kehottaa ottamaan yhteyttä lähimpään eläintensuojeluyhdistykseen.

”Apua kyllä saa. Ei ole tarpeen heittää eläimiä menemään”, hän vetoaa.

Leyser-Kopra ei ole vielä tunnistanut koronan jälkeistä eläintenhylkäysbuumia, mutta tekee saman vetoomuksen kuin Korpimäki-Oksanen. Hän kertoo, että kuukausi sitten Turun Hurttivuoressa paljastui vielä hamstereita eksoottisempi heitteillejättö.

”Joku oli jättänyt litran pakasterasiassa kymmensenttisen sinikirjoahvenen taloyhtiön roskiksen päälle. Löydettäväksi se oli sinne laitettu”, Leyser-Kopra tuhahtaa.

Sinikirjoahven on klassinen akvaariokala, jonka tunnistaa nimensä mukaisesti sinisestä, kiiltelevästä väristään. Leyser-Kopran mukaan eläimille löytyy kyllä turvapaikka, jos omistajan pitää niistä päästä eroon.

”On ihan hullua, että hylätään hamstereita UFF:n laatikoihin ja ahvenia roskisten päälle.”

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat