Suomalaisen kananmuna­jätin johtaja syytteeseen törkeästä eläinsuojelu­rikoksesta – Syyttäjän mukaan häkkeihin oli tungettu tuhansia kanoja liikaa

Emokanalassa oli syytteen mukaan tuhansia ylimääräisiä kanoja. Syytettyjen mukaan kanala toimi viranomaisohjeistuksen mukaan.

Törkeiden eläinsuojelurikosten käsittely alkoi maanantaina Turussa.

23.5. 17:20 | Päivitetty 23.5. 17:46

Munakunnan hallituksen puheenjohtajana toimiva naantalilainen kanojen kasvattaja sai syytteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Tapauksen käsittely alkoi maanantaina. Syytteessä on myös naisen puoliso.

Munakunta on suomalaisten kananmunantuottajien omistajaosuuskunta, joka omistaa puolet munien tukku-, vähittäis- ja vientikauppa Dava Foods Finlandista.

Syytteen mukaan pariskunta piti kanalassaan emokanoja liian ahtaissa häkeissä, joissa ei ollut myöskään emoille pesiä. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2011–2019.

Pariskunnalla on Naantalissa 12 800 emokanan kanala. Syytteen mukaan kanalaan ei hankittu pesiä, vaan emokanat joutuivat munimaan metalliverkon päälle muiden kanojen ja kukkojen joukossa. Emokanat eivät siis päässeet munimaan rauhassa.

Vuonna 2017 tehdyssä eläinsuojelutarkastuksessa havaittiin, että yhdessä häkissä oli jopa 19 emokanaa ja kaksi kukkoa. Häkkiin olisi mahtunut enintään kaksi kanaa ja yksi kukko.

Tarkastuksen mukaan kanalassa oli yli 5 000 emokanaa liikaa. Näin ollen pariskunnan toiminta aiheutti kanoille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa.

Syyttäjän mukaan teko on törkeä, sillä se kohdistui suureen määrään eläimiä ja sillä tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä.

Naantalilainen pariskunta kiistää syytteen kokonaisuudessaan.

Heidän puolustuksensa antoi oikeudelle lausunnon, jonka mukaan pariskunta pyysi häkkeihin liittyvää ohjeistusta viranomaiselta jo vuonna 2011. Kanaloihin liittyvä valtioneuvoston asetus astui kyseisenä vuonna voimaan.

Pariskunnan saaman kirjallisen ohjeistuksen mukaan pesiä ei tarvinnut asentaa. Puolustus korostaa, että kanalaan tehtiin vuosien varrella useita tarkastuksia, joissa häkkien olemassaolo ja pesien puute tulivat tarkastajien tietoon.

Vasta vuonna 2017 asiaan saatiin ministeriötasoinen ohjeistus. Pari päivää ohjeistuksen antamisen jälkeen aluehallintovirasto teki kanalaan eläinsuojelutarkastuksen. Pariskunta sai korjauskehotuksen, jota noudatettiin määräajassa. Siitä huolimatta aluehallintovirasto teki asiasta rikosilmoituksen.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin maanantaina myös toista vastaavaa syytettä. Siinä Säkylässä toimivan kanalan omistajia syytettiin vastaavasta törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Kanalassa oli 7 000 emokanaa, ja eläimet olivat vastaavissa häkeissä kuin Naantalissa.

Syyttäjä vaatii molemmissa tapauksissa syytetyille ehdollista vankeusrangaistusta. Asian käsittely jatkuu käräjäoikeudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat