Kulttimaineeseen noussut lomakohde piilottelee Turun saaristossa – Tällainen on metsäkylä, jonne hipsterit jonottavat lomailemaan ilman vettä ja sähköä

Saariston rengastien varrella, keskellä metsää sijaitsevalla tontilla on matkailuyritys, joka majoittaa enintään 15–16 henkeä yössä, vaikka tilaa olisi enemmänkin.

Pysähdy, nauti ja rauhoitu. Siinä Sara Söderlundin ohjeet Naawa Nature Campiin majoittuvalle matkailijalle.

8.6. 2:00 | Päivitetty 8.6. 9:05

MAAILMAAN mahtuu monenlaista matkailuyrittäjää, mutta 34-vuotias korppoolainen Sara Söderlund on yksi ehdoton oman tiensä kulkija ja kenties myös jonkinlainen tulevaisuuden suunnannäyttäjä.

HS Turku on saanut useita vinkkejä siitä, että saariston kenties hipsterein ja mielenkiintoisin matkailutulokas sijaitsee Korppoon Galtbyn sataman tuntumissa.

Täällä Saariston rengastien varrella sijaitsee Söderlundin yritys Naawa Nature Camp, joka löytyy keskeltä metsää.

”Hipsterein? En nyt tiedä. Kaverini kyllä kysyvät, onko minusta tullut hipsteri”, Söderlund pohtii.

Haastattelu tehdään laavulla, sillä paikalla sijaitseva vanha talo, Söderlundin toimisto, on homeessa.

Matkailuyrittäjä Sara Söderlund kulkee omia polkujaan Korppoossa sijaitsevalla metsätontillaan, jossa matkailijoille on tarjolla luonnonmukaisia majoituspalveluja.

LAAVULLA selviää, että ensi näkemältä Naawa Nature Campissa ei ole juuri mitään.

0,6 hehtaarin tontilta löytyy haastatteluhetkellä Söderlundin pikkutoimiston ja uuden laavun lisäksi yksi puiden väliin pingotettu tentsile-puumajoite, huussi, pieni sauna ja muutaman neliön pikkumökki, jossa Söderlund itse asuu kesäisin.

Tilaa tontilla on vielä kahdelle puumajoitteelle sekä kolmelle maahan pystytettävälle teltalle. Puiden väliin voi virittää riippumattoja.

Muuta ei ole. Toimiston kulmalla sijaitsevista aurinkosähköpaneeleista saa virtaa kännykkään, mutta muutoin sähköä ei ole. Ei ole myöskään juoksevaa vettä, lämmintä suihkua, aamupalaa, pehmeää petiä tai muita tyypillisiä mukavuuksia, joihin matkailijat ovat tottuneet.

Silti tänne halutaan. Mistä ihmeestä on oikein kyse?

Huussi sijaitsee omassa rauhassaan metsän reunalla.

Sara Söderlundin metsäkylässä voi majoittautua tentsile-puumajoituksessa, laavulla, teltassa ja riippumatossa. Luonnon äänet ja tuoksut yltävät kaikkialle.

OTETAAN ensin puhelu Paraisten kaupungin matkailupäällikölle Benjamin Donnerille. Hän jos kuka tuntee saariston matkailuyritykset ja niiden palvelut.

Donnerin mukaan Sara Söderlundin metsäkylä on wau, mutta se ei perustu fyysiseen paikkaan, sillä esimerkiksi merenrantaa metsäkylässä ei ole, vaikka meri onkin lähellä.

”Se juttu on enemmänkin Saran paikkaan rakentama vastuullisuuden filosofia. Hän luo sinne lämpimän tunnelman, joka välittyy ihmisille. Kävijä hengittää mutkatonta ja autenttista saaristolaiskulttuuria, joka ei ole millään muotoa synteettistä. Juuri tätä monet haluavat.”

Donner muistuttaa, että valtaosa saaristoon suuntaavista matkailijoista etsii nykyään ympäristöystävällisiä, paikallisia ja ekologisia palveluja.

”Tämä vastuullisuuden vaatimus ei ole enää mikään trendi, joka tulee ja menee. Se on tulevaisuuden tapa matkustaa, ja siitä on kyse myös Söderlundin metsäkylässä.”

LAAVULLA istuessa luonto tulee iholle hyttysen muodossa. Peipot lirkuttelevat, ja puukiipijä rapistelee männyn kilpikaarnaa ylöspäin, kunnes pyrähtää lentoon ihan vierestä.

Luonto otetaan huomioon täällä kaikessa toiminnassa, ekologisuus ja kestävä kehitys ovat paikan avainarvoja.

Mielenkiintoista on silti se, että varsinaiset luontoihmiset eivät Naawa Nature Campiin majoitu.

”Ihmiset, joilla on vahva luontosuhde, eivät tarvitse tällaisia maksullisia paikkoja. He laittavat reput selkään ja painuvat itse metsään, yöpyvät siellä jossain omassa rauhassaan”, Söderlund sanoo.

Kiinnostusta ei välttämättä löydy heiltäkään, joita luontomatkailu ei houkuta yhtään.

Näiden kahden ihmisryhmän väliin jää kuitenkin se massa, joka haluaisi olla enemmän läsnä luonnon kanssa.

”Haluaisin tämän paikan olevan tulijalle sellainen helppo siirtymä takaisin luontoon”, Söderlund pohtii.

Eräoppaaksi kouluttautunut Sara Söderlund opastaa kävijöitä myös tarkkailemaan ja tutkimaan luontoa.

PIENELLE parkkipaikalle kaartaa Söderlundin mukaan säännöllisesti ihmisiä, joita tyrmistyttää palvelujen, kuten sähkön ja juoksevan veden, puute.

”Puolet tulijoista ei tykkää tästä. Pyrin ohjaamaan heitä Korppoon keskustaan toisenlaiseen majoitukseen. Toinen puoli tulijoista taas on aivan todella ihastuneita.”

Tyypillisin tykkääjä on 25–45-vuotias, hieman boheemi, polkupyörällä rengastietä kulkeva matkailija.

”Ja sitten on niitä, jotka eivät ole nukkuneet 25 vuoteen teltassa ja haluavat nyt kokeilla.”

Sara Söderlund rakensi tontilleen saunan, joka on kävijöiden varattavissa.

Saunan istuinaluset Söderlund on ostanut kirpputoreilta.

Eräoppaaksi kouluttautunut Söderlund järjestää yöpymisen ohella halukkaille erilaisia aktiviteetteja: kasviskokkailua avotulella, luontotutkiskelua, selviytymistaitoja.

Muutaman kilometrin päässä Verkanin satamassa on Söderlundin melontapiste, josta saa vuokrata kajakkeja ja suppilautoja.

Silti metsäkylässä on tärkeintä vain pysähtyä, olla ja rauhoittua.

ENTÄPÄ ne hinnat?

Kalliimmat kuin esimerkiksi perinteisillä leirintäalueilla, vaikka paikassa ei olekaan suihkun ja sähkön kaltaisia palveluja.

Yö puumajoitteessa kahdelta hengeltä maksaa vajaan satasen, jos on omat vuodevaatteet mukana.

Telttapaikka maksaa viisitoista euroa, jonka päälle tulee viiden euron henkilömaksu. Laavun saa kokonaan käyttöönsä 60 eurolla, mutta pelkkiä laavupaikkoja saa edullisemmin, jos voi nukkua yönsä laavulla yhdessä muiden kanssa.

Söderlund sanoo, että hintoja ei voi verrata leirintäalueisiin, koska metsäkylää ei luokitella leirintäalueeksi. Hän haluaa arvottaa rauhallisuuden ja ekologisuuden myös rahallisesti, jotta toimintaa ylipäätään olisi järkevää pitää yllä.

”Viime kesänä täällä oli 15–16 ihmistä kerrallaan, se oli aivan maksimi. Jos ihmisiä olisi yhtään enempää, ideasta menisi pohja ja ihmisiltä se fiilis, miksi tästä pitää maksaa vähän enemmän”, Söderlund linjaa.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat