Aleksi Valavuori pisti ”alamaailman leipurit” varastettujen arvotavaroidensa perään Turussa

Viikonloppuna varastetut urheilumuistoesineet ovat vieläkin kadoksissa.

Aleksi Valavuoren Turun-studiolle murtauduttiin viikonloppuna. Kymmenet keräilypelipaidat ovat vieläkin kateissa.

8.6. 15:37 | Päivitetty 8.6. 16:19

Urheilupersoona Aleksi Valavuoren Turun-studiolta varastettiin viikonloppuna lukuisia huippupelaajien kuten Teemu Selänteen, Jari Litmasen ja Wayne Gretzkyn pelipaitoja. Valavuori kertoi varkaudesta maanantaina sometileillään.

Varastetun tavaran joukossa oli pääasiassa muistoesineitä vuosien varrelta. Niiden arvo voi nousta Valavuoren mukaan huutokaupassa yli sataantuhanteen euroon.

Valavuori on päivittänyt alkuviikon aikana tutkinnan edistymistä sometileillään. Valavuori kertoi HS Turulle keskiviikkona, että varkaista on saatu uutta tietoa, mutta kaksikkoa ei ole vielä kuitenkaan tunnistettu.

”Olemme saaneet valvontakameroista tietoja, joita tarvitaan rikoksen selvittämiseen. Jäljet alkavat olla niin sanotusti näkyvillä”, Valavuori selvitti.

Hänen mukaansa nyt on selvitetty muun muassa se, että studion ympäristössä oli kierrelty autoilla ennen murtoa.

Valavuori kiitti Twitterissä ”alamaailman leipureita” murron selvittämiseen liittyvästä avusta. Kenelle kiitos meni?

”Sitä en lähde yksilöimään. Minulla on ystäviä monelta yhteiskunnan portaalta. Jokainen voi kuvitella, mitä alamaailman leipurilla tarkoitetaan.”

Valavuori uskoo, että murto oli tilauskeikka, jonka joku urheilun muistoesineitä keräilevä henkilö tilasi.

”Varkaat jättivät studioon paljon muuta arvokasta tavaraa kuten golfbagejä. Varkaille kelpasivat vain kymmenet erilaiset pelipaidat ja urheiluesineet.”

Valavuori oli mukana järjestämässä hyväntekeväisyyshuutokauppaa turkulaisessa ravintolassa toukokuussa. Huutokaupassa kerättiin yli 11 000 euroa vähävaraisten lapsiperheiden urheilun tukemiseen. Huutajat ostivat muun muassa juuri pelipaitoja.

Valavuori uskoo, että murto liittyy jotenkin huutokauppaan.

”Järjestämme huutokaupan, ja alle kaksi viikkoa myöhemmin mun pelipaidat pöllitään. Se ei voi olla missään nimessä sattumaa”, Valavuori sanoo.

Urheilupersoona sai viime vuonna talousrikostuomion, jonka yhteydessä hänet määrättiin maksamaan verottajalle yli 400 000 euroa.

Miksi pelipaidat ovat jääneet ulosmittaamatta?

”Ei pelipaitoja voi ulosmitata, sillä kukaan ei pysty todentamaan niiden arvoa. Ne ovat itsekerättyjä rättejä, joilla ei ole mitään hintaan niin kauan, kun ne eivät ole myynnissä.”

Tällä viikolla uutisoitiin, että Gretzkyn pelipaita myytiin sunnuntaina ennätyssummalla. NHL:n pudotuspeleissä vuonna 1988 käytetty paita huudettiin 1,35 miljoona euron summalla.

Valavuori korostaa, että varastettujen paitojen jälleenmyyntiarvo on pieni. Niiden myyminen on hyvin vaikeaa, sillä useat pelipaitakeräilijät seuraavat nyt markkinoita Valavuoren pyynnöstä.

”Niitä ei ole siis mahdollista kaupata Suomen rajojen sisällä ja tuskin myöskään kansainvälisesti. Sitä paitsi paitojen jälleenmyyntiarvo on muutama promille verrattuna siihen, jos minä olisin myymässä niitä ja todentamassa paitojen alkuperää.”

Valavuori pyytää varkaita palauttamaan esineet, sillä hän on lahjoittanut niitä vuosien varrella hyväntekeväisyyshuutokauppoihin. Useimmiten varat on suunnattu vähävaraisille perheille.

”Tämä ei ole ainoastaan multa pois vaan myös kaikista köyhimmiltä.”

HS ei saanut kommentteja murtoa tutkivalta Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat