Ratsastuksen­opettaja käytti hyväkseen 13-vuotiasta tyttöä – Todisteina muun muassa 13 000 Whatsapp-viestiä

Turun hovioikeus on tuominnut 37-vuotiaan ratsastuksenopettajan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nainen jatkoi yhteydenpitoa uhriin rikosprosessin aikana.

Vuonna 1985 syntynyt nainen tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen.

15.6. 16:25 | Päivitetty 16.6. 8:14

Turun hovioikeus on tuominnut 37-vuotiaan ratsastuksenopettajan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1985 syntyneen toissa vuonna 3,5 vuoden vankeuteen. Hovioikeus muutti vankeusrangaistuksen vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi ja määräsi lisäksi tuomitulle 80 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Tuomio tuli hyväksikäytön lisäksi lähestymiskiellon rikkomisesta. Opettaja oli useaan kertaan yhteydessä uhriinsa rikosprosessin alkamisen jälkeen.

Tuomio liittyi tapahtumiin vuosina 2018 ja 2019. Ratsastuksenopettaja ihastui oppilaanaan olleeseen 13 vuoden ikäiseen tyttöön.

Opettajan ja tytön välille muodostui seurustelusuhde, jonka aikana opettaja oli arviolta 20 kertaa sukupuoliyhteydessä lapseen. Opettaja myönsi oikeudessa suhteen, mutta kiisti sukupuoliyhteydet.

Oikeuden mukaan lapsen kertomus tapahtumista oli kuitenkin uskottavampi, sillä opettaja muutti kertomustaan tutkintaprosessin aikana.

Uhri vietti lukuisia iltoja opettajan luona ja myös yöpyi tämän luona. Valtaosa rikoksista tapahtui ilta- tai yöaikaan.

Opettajalla oli niin tiivis yhteys uhriinsa, että hän suunnitteli ryhtyvänsä uhrinsa sijaisvanhemmaksi. Kunnan sosiaalitoimessa oli jo aloitettu järjestelyt, kun opettajan ja tytön välisen suhteen laatu tuli ilmi.

Hovioikeuden tuomion mukaan opettajan ja lapsen välisessä suhteessa oli kyse aidosta kiintymyksestä, eikä opettajan päämääränä ollut sukupuolisuhde. Kiintymyssuhde ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että opettajan toiminta oli rangaistavaa.

Oikeus käsitteli todisteina muun muassa opettajan ja uhrin välisiä Whatsapp-viestejä. Niitä kertyi kolmen kuukauden ajanjaksona noin 13 000 kappaletta. Väitteet sukupuoliyhdynnöistä saivat vahvistusta viestien sisällön perusteella.

Poliisi rupesi tutkimaan asiaa vuoden 2019 alussa, jolloin käräjäoikeus määräsi opettajalle lähestymiskiellon. Tätä opettaja rikkoi lähettämällä Snapchat ja Whatsapp -viestejä uhrille. Hän myös tapasi tyttöä ainakin kuusi kertaa.

Oikaisu 16.6. klo 8.05. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että hovioikeus korotti käräjäoikeuden tuomiota. Todellisuudessa hovioikeus kuitenkin alensi naisen tuomiota. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen 3,5 vuoden vankeuteen. Hovioikeus muutti tämän vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat