Vuokralainen ei saanut takaisin 750 euron vuokravakuutta – Seurasi neljän vuoden riita

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomion vuokranantajan eduksi.

Turun hovioikeus käsitteli riitaa 750 euron vuokravakuudesta.

17.6. 16:44 | Päivitetty 17.6. 17:12

Turkulainen vuokranantaja ei palauttanut 750 euron vuokravakuutta vuokralaiselle sotkettujen seinien takia vuonna 2018. Päätöksestä seurasi neljän vuoden riita, jonka Turun hovioikeus ratkaisi vuokranantajan hyväksi perjantaina.

Vuokranantaja vuokrasi Turun Pohjolassa sijaitsevan pienen huoneiston tammikuussa vuonna 2017. Huoneisto sijaitsee sata vuotta vanhassa rakennuksessa. Vuokralainen asui asunnossa vain reilun vuoden ja muutti pois huhtikuussa 2018.

Vuokranantaja ei kuitenkaan palauttanut kuukauden vuokraa vastannutta vakuutta vuokrasuhteen päätyttyä. Vuokranantajan mukaan asunto ei ollut asianmukaisessa kunnossa. Makuuhuoneen seinät piti maalata uudestaan, sillä asukkaan tytär oli sotkenut niitä. Tämän lisäksi olohuoneen tapetit piti vaihtaa.

Vuokralainen vei asian käräjäoikeuteen. Oikeus päätti viime vuonna, että vuokranantajalla ei ollut oikeutta pidättää vakuudesta kuin olohuoneen tapetointikulut 150 euroa. Oikeus määräsi vuokranantajan palauttamaan loput vuokravakuudesta ja maksamaan vuokralaisen yli 7 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeuden mukaan vuokranantaja oli ensin antanut vuokralaiselle luvan korjata omatoimisesti makuuhuoneen seinien jäljet. Kun vuokranantaja perui myöhemmin tämän mahdollisuuden, hän rikkoi tekemäänsä sopimusta.

Oikeuden mukaan vuokralainen ei ollut vastuussa niistä kuluista, jotka ovat syntyneet sen vuoksi, että vuokranantaja oli yksipuolisesti irtautunut sovitusta toimintatavasta ja maalauttanut seinät ulkopuolisella maalarilla.

Hovioikeus näki asian toisin. Sen mukaan vuokranantajalla oli täysi oikeus sopia vuokralaisen kanssa siitä, että vuokralainen maalaa seinän. Vuokranantajalla oli myös täysi oikeus määrätä omaisuudestaan, kun hän peruutti antamansa maalausluvan.

Tämä sopimus ja sen purkaminen eivät taas vaikuttaneet vuokralaisen vahingonkorvausvastuuseen.

Oikeuden mukaan vuokranantaja saa pitää 750 euron vuokravakuudesta 150 euroa olohuoneen tapetointikuluja ja 439 euroa makuuhuoneen maalauskuluja.

Vuokranantajan pitää palauttaa loppuosa vuokralaiselle.

Koska vuokranantaja voitti suurimman osan riidan kohteena olleesta vakuudesta, hovioikeus vapautti hänet vastapuolen oikeudenkäyntikulujen maksamisesta. Sen sijaan oikeus määräsi vuokralaisen maksamaan osan vuokranantajan oikeudenkäyntikuluista noin 5 600 euroa.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat