Kalevi Klooti kuuli vaimean avunhuudon ja riensi henkensä kaupalla heikoille jäille – Nyt hän saa presidentin myöntämän mitalin

Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Kalevi Klooti (vas.) pelasti Jari Koskisen avannosta helmikuussa 2021 Rymättylässä.

26.6. 15:22

Turkulainen Kalevi Klooti seisoi talvisella rannalla, kun hän kuuli vaimean avunhuudon. Hän tajusi ystävänsä pudonneen jäihin ja riensi apuun oman henkensä uhalla.

Ensi maanantaina Klooti, 69, saa urotyöstään tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin. Mitalia ehdotti avannosta pelastettu mies Jari Koskinen, 65.

”Henkeni pelastui. Siksi tein ehdotuksen. Niin yksinkertaista se on”, Koskinen sanoo.

Hän asuu Ampuminmaan saaressa Naantalin Rymättylässä. Klootilla puolestaan on samalla saarella mökki. Saareen ei johda siltaa, vaan kesällä sinne on mentävä veneellä ja talvella muilla konsteilla.

Klooti joutui keskelle pelastustehtävää helmikuussa 2021. Hän oli vaimonsa kanssa tuomassa autolla tavaraa saareen ja sopi, että Koskinen tulee jään yli mönkijällä vastaan rantaan. Miestä ei kuitenkaan näkynyt, ja Klooti alkoi ihmetellä asiaa. Hän nousi ulos autosta.

”Kuului vaimea ääni. Joku huusi. Hetken päästä se kuului uudestaan. Sain selvää, että apua huudettiin”, Klooti kertoo.

Kalevi Klooti lähti apuun jäätä pitkin, kun kuuli avunhuudot.

Koskinen oli tässä vaiheessa yrittänyt jo hyvän tovin päästä ylös hyisestä vedestä. Jää oli pettänyt mönkijän alla noin 500 metriä ennen sovittua tapaamispaikkaa.

”Olin mennyt edellisenä iltana samasta paikasta, mutta kova virtaus oli varmaan syönyt jään pois alta päin. Siihen tipuin. Yritin päästä ylös, mutta en onnistunut. Virta oli kova ja vei alaruumistani jään alle”, Koskinen kertoo.

Hän pysyi veden pinnalla jäähän iskemiensä ruuvimeisselien avulla. Ne toimivat Koskisen mukaan pehmeään jäähän paremmin kuin naskalit, ja siksi hän pitää niitä taskussaan.

Jari Koskisen voimat alkoivat jo olla lopussa, kun apu saapui.

Avunhuudon kuultuaan Klooti otti autosta köyden, puki jalkoihinsa nastasaappaat ja nappasi naskalit mukaan. Sitten hän lähti jäälle. Oma turvallisuus herätti huolta, mutta samoin ystävän tilanne.

Klootin vaimo jäi rannalle hälyttämään apua.

”Reitti oli liukasta ja märkää jäätä. Juoksu ei tahtonut onnistua, mutta menin niin lujaa kuin pystyin. Matkalla oli karikko, mikä minun piti kiertää”, Klooti sanoo.

Avannon reunalla häntä odotti mies, jonka kasvot olivat valkoiset. Klootin mukaan Koskinen oli niin kylmettynyt, ettei pystynyt tarttumaan köyteen, mutta sai kiedottua sen riittävän tukevasti kätensä ympäri. Sitten Klooti veti miehen hitaasti jäälle.

”Heti kun sain hänet jäälle, niin siihen hän hiljeni”, Klooti kertoo.

Koskinen muistaa tilanteen hämärästi.

”Se oli varmaan helpotuksen huokaisu.”

Sitten häneltä meni taju.

Klooti kertoo peitelleensä Koskisen omalla takillaan ja huitoneensa apuun tulleelle pelastushelikopterille. Koskinen vinssattiin kopterin kyytiin ja kuljetettiin sairaalaan. Hän heräsi sieltä samana päivänä.

Jälkikäteen Koskinen arvelee olleensa vedessä useita kymmeniä minuutteja, ainakin yli puoli tuntia.

Koskisen mukaan tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän oli mönkijän kanssa vedessä. Talvet ovat hänen mukaansa erilaisia kuin ennen ja kelirikkoaika pidempi. Hän on asunut saaressa 22 vuotta ja työskennellyt kalastajan ennen kuin jäi eläkkeelle.

”Olen ollut vedessä kolme kertaa aiemminkin, mutta mönkijä oli aina ennen kellunut. Sitten vaihdoin alkuperäiset renkaat toisiin, ja tällä reissulla mönkijä ei sitten kellunutkaan”, Koskinen kertoo.

Laite nostettiin ylös merenpohjasta, mutta se ei enää ole käyttökelpoinen. Koskinen hankki tilalle uuden. Jäällä ajamista hän ei pelkää.

Ampuminmaan saareen ei mene siltaa. Kesäisin matka saareen taittuu esimerkiksi veneellä. Jari Koskinen on asunut saaressa pitkään.

Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Tänä vuonna hengenpelastusmitalilautakunta käsitteli 94 palkitsemisehdotusta, joista se valitsi kaksitoista tunnustuksen saajaa. Mitalin saajat julkistettiin huhtikuussa.

Klooti on hieman hämillään mitalista.

”Ajattelen niin, että jokainen toimisi samoin, jos tuollainen tilanne tulisi eteen. Se piti vain tehdä.”

Hän saa mitalin maanantaina 27. kesäkuuta Turussa, jossa sen luovuttaa Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Leena Räsänen.

Fakta

Hengenpelastusmitalin saajat

Tasavallan presidentti myönsi kahdelletoista ansioituneelle henkilölle hengenpelastusmitalin 1. huhtikuuta 2022.

Mitalin saajat ovat:

Ilomäki Marjo, väkivallanteon uhrin pelastaminen

Pere Lauri Ensio, koirien hyökkäykseltä pelastaminen

Sillanpää Pauli Olavi, avannosta pelastaminen

Niemelä Niko Mikael, avannosta pelastaminen

Niemelä Matti Antero, tulipalossa toimiminen

Manninen Hannu Pentti Antero, tulipalossa toimiminen

Nieminen Niko Mikael, vedestä pelastaminen

Alanen Kaarlo Juhani, tulipalosta pelastaminen

Kivinen Srisuda, raiteilta pelastaminen

Paukkeri Antti Olavi, avannosta pelastaminen

Määttä Kari Henrik Johannes, avannosta pelastaminen

Klooti Kalevi, avannosta pelastaminen

Lähde: Valtioneuvosto

Kaksikko kuvattiin rannalla, josta Klooti lähti apuun avunhuudot kuultuaan.

Lue lisää: Tunnin päässä Turusta piilottelee todellinen ranta­paratiisi – Saaristo­rantojen kuningattaren luokse kannattaa lähteä päivä­retkelle kauempaakin

Lue lisää: Kulttimaineeseen noussut lomakohde piilottelee Turun saaristossa – Tällainen on metsäkylä, jonne hipsterit jonottavat lomailemaan ilman vettä ja sähköä

Lue lisää: Pentti-Oskari Kangas näki unen ihmis­asuttavasta linnun­pöntöstä – nyt hän rakentaa saareen kymmeniä telkän­pönttöjä, mutta ne eivät ole lintuja varten

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat