Pieni virhe suunnittelussa voi tehdä Saariston Rengastien automatkasta täyttä tuskaa

Saariston Rengastiellä matkan varrelle osuu monia lauttoja. Niille mahtuu kerralla rajallinen määrä autoja ja vuorovälit voivat olla pitkiä.

Saariston Rengastien varrelle mahtuu monta lauttamatkaa. Kuva vuodelta 2016.

20.6. 15:24 | Päivitetty 20.6. 16:13

Saariston rengastie löytyy monen kesälomailijan matkalistalta.

Kauniista merellisistä maisemista pääsee nauttimaan vähemmällä stressillä ja hampaiden kiristelyllä, jos reissaaja huomioi muutaman liikkumiseen vaikuttavan seikan. Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Ely) on koonnut yhteen matkaa helpottavia vinkkejä.

Rengastiellä matkan varrelle osuu useita maantielauttoja. Niille mahtuu kerralla rajallinen määrä autoja ja vuorovälit voivat olla pitkiä. Matkailijan aikataulu voi pettää.

Parainen–Nauvo-lauttapaikalla on Ely-keskuksen mukaan tällä hetkellä hyvä kapasiteetti myös ruuhka-aikoina. Esimerkiksi Elektra-lautan kyytiin mahtuu kerralla noin 90 henkilöautoa.

Rengastien suurin pullonkaula on Ely-keskuksen mukaan Nauvon ja Korppoon välinen lauttapaikka. Tällä hetkellä reitillä liikennöi Prostvik 1, johon mahtuu noin 30 henkilöautoa. Ensi vuonna tilanne hieman paranee, kun lauttapaikalle tulee uusi ja isompi hybridilautta.

Kustavi–Iniö-lauttapaikalla ensimmäiseen lauttaan ei välttämättä aina mahdu kyytiin ja vuorovälit ovat pitkiä. Ely-keskuksen mukaan tilanne paranee vuonna 2023, kun lauttapaikalle tulee isompi lautta.

Saariston Rengastiellä yhteydet ovat pääosin maksuttomia maantielauttoja. Houtskari–Iniö-välillä kuitenkin liikennöi kesäkaudella avustettu yhteysalusreitti, joka on maksullinen. Houtskarin ja Iniön välillä on päivittäin vain 4–5 lähtöä kumpaankin suuntaan.

Vilkkaimpaan kesäsesonkiaikaan Houtskarin ja Iniön välisen lautan kapasiteetti on täydessä käytössä, eikä kaikkien ajoneuvojen pääsyä alukselle voida taata. Tämän takia Saariston Rengastie suositellaan kierrettäväksi ennemmin vastapäivään aloittaen Iniöstä kuin myötäpäivään Paraisten suunnasta

Tällöin matkan jatkaminen omien suunnitelmien mukaan on Ely-keskuksen mukaan varmempaa. Kun Iniöstä on päästy Houtskariin, toimivat maantielauttayhteydet Houtskarista Paraisten suuntaan pitkälle iltaan.

Jos Rengastien kiertämisen aloittaa autolla Paraisten suunnasta, on pitkä matka palata takaisin mantereelle, jos autoilija seurueineen ei ehdi tai mahdu alukselle Houtskarista Iniöön päivän viimeisellä vuorolla iltapäivällä, muistuttaa Ely-keskus.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Lue lisää: Kulttimaineeseen noussut lomakohde piilottelee Turun saaristossa – Tällainen on metsäkylä, jonne hipsterit jonottavat lomailemaan ilman vettä ja sähköä

Lue lisää: Pentti-Oskari Kangas näki unen ihmis­asuttavasta linnun­pöntöstä – nyt hän rakentaa saareen kymmeniä telkän­pönttöjä, mutta ne eivät ole lintuja varten

Lue lisää: Majakkasaarella tapahtui ihme – Suomesta löytyy yksi paikka, jossa erittäin uhanalainen ja rakastettu tepastelija elää kuin paratiisissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat