Joustamattomat rakennus­määräykset synnyttivät aivan uudenlaisen rantasaunan – ”Tästä tulikin saunarivitalo”

Naantalin asuntomessualueen rantaan on rakennettu riviin neljä saunaa. Kaavamääräysten myötä syntynyt innovaatio modernisoi perinteistä saunan omistamista.

HS vieraili paikan päällä kesäkuun lopussa. Tuolloin sisätyöt olivat osittain kesken ja ulkonakin oli viimeisteltävää.

7.7. 8:45

Naantalin asuntomessualueelta löytyy Suomen ensimmäinen saunarivitalo – ainakin tiettävästi.

”Ei meillä ole tietoa, että vastaavia olisi muualla”, kertoo saunat rakentaneen CLT Plantin toimitusjohtaja Miikka Vainio.

Neljä syvänmustaa saunaa seisovat vieri vieressä merenlahden rannalla. Terasseilla nököttävät sähköllä lämpiävät paljut. Suunnitteilla on erottaa terassialueet toisistaan ulkosuihkuilla ja istutusaidoilla. Terasseilta on suora pääsy laiturille ja pienelle pulahdukselle.

Saunoja on tarkoitus myydä vähän kuin lomaosakkeita: ostaja saa oikeuden käyttää saunaa omalla vuorollaan. Vainion mukaan ne ovat jo herättäneet kiinnostusta. Yksi neljästä saunasta jää vapaasti vuokrattavaksi.

Idea saunarivitaloon lähti Vainion mukaan kaavasta. Tontilla oli yhden saunarakennuksen rakennusoikeus.

Yhdestä saunasta olisi kuitenkin tullut iso, eikä se Vainion mielestä olisi palvellut alueen tarpeita yhtä hyvin kuin muutama pienempi sauna. Näin syntyi yhtenäinen rakennus, jossa on neljä saunaa.

”Todettiin, että tästä tulikin saunarivitalo.”

Saunojen kupeessa on venepaikkoja. Ylhäällä rinteessä näkyy messuille rakentuvi asuintaloja. Toimitusjohtaja Miikka Vainion mukaan saunat on tehty kotimaisista raaka-aineista.

Saunojen ulkonäkö puolestaan ottaa inspiraatiota vanhasta satamarakentamisesta.

”Olemme hakeneet rantamakasiinien henkeä”, Vainio sanoo.

On joku sanonut saunoja linnunpöntöiksikin.

”Johtuu varmaan katon muodosta ja saunojen mittasuhteista”, Vainio arvelee.

Saunojen runko- ja julkisivurakenteet on tehty CLT-elementeistä. Lyhenne tulee englannin kielen sanoista cross laminated timber. Suomeksi puhutaan ristiin liimatuista massiivipuulevyistä.

Saunat nousivat pystyyn ripeästi. Elementit saapuivat paikalle toukokuun puolivälissä, ja ne koottiin yhden viikonlopun aikana.

”Koko runko lattioineen ja kattoineen valmistui puolessatoista päivässä”, Vainio sanoo.

Toimitusjohtaja Miikka Vainio asuu itse Naantalissa. Yritys on saunojen lisäksi rakentanut messualueelle omakotitalon ja vapaa-ajan asuntoja. Vainion mukaan saunoista on toistaiseksi tullut ylivoimaisesti enemmän kyselyjä kuin yrityksen muista kohteista.

Saunoista löytyy yöpymisen mahdollistava parvi ja saunatupa minikeittiöineen. Saunoja lämmittävät puulla lämpiävät takkakiukaat. Luukku on tuvan puolella, saunassa tuli ei loimota mistään. Sen sijaan saunan seinää halkoo maisemaikkuna, josta näkee tuvan isojen ikkunoiden läpi merenlahdelle.

”Olemme hakeneet savusaunan tunnelmaa. Tumma sauna, eikä liekkejä näy, mutta tulen rätinä kuuluu. Keskellä kesäpäivää ihminen pääsee rakennuksen sisään ja omaan maailmaansa”, Vainio sanoo.

Fakta

Naantalin asuntomessut

Asuntomessut järjestetään Naantalissa Luonnonmaan saarella 15.7.–14.8.2022. Samalla saarella sijaitsee tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta.

Messualueen nimi on Lounatuuli. Se on kooltaan noin 20 hehtaaria ja sijaitsee Matalahden rannalla, jonne rakentuu myös venesatama ja rantapuisto. Satamassa on asuntomessujen aikaan esillä veneitä.

Rantapuistosta löytyy aurinkovoimala. Älymuuntamo puolestaan vastaa sähkönvarastointitarpeisiin.

Asuntomessuilla on kaikkiaan 36 eri vierailukohdetta. Joukossa on muun muassa omakotitaloja, rivitaloasuntoja ja loma-asuntoja. Omistusasumisen lisäksi alueella on vuokra-asuntoja.

Teemoja ovat tänä vuonna luonnon kunnioitus, aurinkoenergian edelläkävijyys, koti saaressa kaupungin kyljessä ja onnellisuus.

Rakentamisessa on huomioitu ympäröivä saaristoluonto. Kalliota ja puita on pyritty säilyttämään mahdollisimman paljon. Tätä on edistetty esimerkiksi alueen rakentamistapaohjeen avulla. Useampi Naantalin messutaloista on perustettu osittain pylväiden päälle.

Messualueen kiinteistöillä ei ole omia jätekeräysastioita, vaan alueella on kaksi suurta yhteiskeräyspistettä.

Lähde: Asuntomessut

Lue lisää: Yhteinen elämä särkyi, mutta Kati Jensen ei antanut periksi – Nyt hän muuttaa yksin 300 neliön unelmataloon

Lue lisää: Tuuli Ekman ja Janne Hurme rakentavat unelma­taloa keskellä pikkulapsi­arkea – Uudessa kodissa pyykki­kuilu kuljettaa lika­pyykit kellariin, josta löytyy pukeutumis­keskus

Lue lisää: Timo Ekman myi suku­maitaan asunto­messu­alueeksi, mutta yhdestä paikasta hän ei ollut valmis luopumaan – Nyt kallion laelle kohoaa talo, jossa auto­katoksessakin on näkö­ala­ikkunat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat