Pasi Keskitalo, 55, rakennutti itselleen aikuisen poikamies­boksin, jossa on tasan yksi makuuhuone – ”Tässä talossa ei varmaan ole yhtään täysin suoraa kulmaa”

Yrittäjä Pasi Keskitalon uutukainen poikamiesboksi on hirsitalo, jossa lasi hallitsee. Nyt hän ihailee talon ainutlaatuisuutta, mutta välillä ammattilaisten tekemät valinnat ihmetyttivät.

Yksi Pasi Keskitalon makuuhuoneen seinistä on pelkkää ikkunaa. Hänelle on tärkeää, että luonto pääsee sisään. Sängyn molemmilta puolilta löytyvät renkaan malliset valaisimet.

15.7. 8:34 | Päivitetty 15.7. 9:23

Yhden miehen ytimekäs omakotitalo. Sellaista rakennuttaa Pasi Keskitalo, 55. Lasin ja hirren liitosta muovautuvaan moderniin taloon tulee yksi makuuhuone. Sillä siisti.

”Sijainti, sijainti, sijainti. Nyt tehdään aika paljon tällaisia aikuisten koteja. Minun aikani on jo mennyt perheen rakentamisesta ohi.”

Keskitalo toivoo, että voi asua Naantalin asuntomessuille kohoavassa talossa pitkään. Hänelle sijainnista hyvän tekevät luonnon läheisyys, venepaikka ja maastopyöräilyreitit. Etenkin näkymä rantaan kiehtoo. Samoin pelloilla käyskentelevät hirvet ja peurat.

Talon jälleenmyynnin mahdollinen vaikeus ei Keskitaloa ahdista.

”Miksi tehdä taloon itselleni turhia tiloja vain sen takia, että saisin tämän myöhemmin helpommin myytyä?” Keskitalo kysyy.

Asuinpinta-alaa on 112,5 neliötä, ja budjetti ylittyi reilusti. Rahanmeno kirpaisee miestä.

”Olen hieman karjalaisluonne. Aina pitää olla ovet auki. Pidän siitä, että tänne mahtuu porukkaa, mutta tosiaan majoitustiloja ei ole”, kertoo Pasi Keskitalo. Toisaalta hänelle on myös tärkeää, että omassa kodissa pystyy rauhoittumaan.

Wing-nimistä taloa hallitsevat kaarevat muodot. Keskitalo ei halunnut itselleen mitään perusboksia, mutta lopputulos on hänen mielestään peräti hyvin erikoinen.

”Tässä talossa ei varmaan ole yhtään täysin suoraa kulmaa. Kaikki on jotenkin vinksallaan”, Keskitalo sanoo uuden kotinsa olokeittiössä.

Rakentamisessa fakta on, että kulmat maksavat. Niin maksavat Keskitalon mukaan kaarteetkin.

”Paljon. Työt ovat edenneet välillä hitaasti ja kustannuksia on kertynyt. Se yllätti.”

Vaikka Pasi Keskitalo muuttaa kotiin yksin, se on rakennettu palvelemaan kahden aikuisen elämää. Pieni työhuone on erotettu käytävästä lasiseinällä. Peremmällä aukeaa käynti pesuhuoneeseen ja saunaan.

Aluksi Keskitalo ei innostunut ajatuksesta rakennuttaa taloa yksin. Ero puolisosta oli tullut joitakin vuosia aiemmin.

Lopulta hän taipui, koska ihastui alueeseen. Arkkitehdille ja sisustussuunnittelijoille hän antoi vapaat kädet – osittain vahingossa ja osittain tarkoituksella. Vaatimuksia hänellä oli kolme: lasipinnat, luonto ja helppo piha. Lopputuloksena on hirsitalo, jossa tuntuu olevan enemmän lasia kuin puuta. Keskitalo kutsuu kotiaan ultramoderniksi.

Välillä rakentaminen on kuitenkin kaduttanut, ja epäuskoisina hetkinä kyyneleet eivät ole olleet kaukana. Sen hän myöntää avoimesti.

Pasi Keskitalo halusi erikoisen kodin ja sellaisen hän sai. Arkkitehdillä oli vapaat kädet.

”Isokin mies voi itkeä. Niin lähellä on välillä ollut.”

Keskitalon mukaan rakentajan tuska on kuin sinikäyrä. Ensin tuska kasvaa huippuunsa, mutta kun valmistuminen häämöttää ja kaikki on hyvin, niin olo alkaa helpottaa. Hän kertoo oman tuskakäyränsä olevan tällä hetkellä laskeva.

”Nyt mietin vain, miten uniikki koti tämä on. Ei pakasta löydy tällaista.”

Keskitalo sanoo kuitenkin tehneensä projektin aikana yllättävän havainnon.

”Olen aivan liian kiltti rakennusmaailmaan. Pitäisi olla paljon kovempi. En ymmärtänyt, kuinka raakaa tällainen rakentaminen on. Esimerkiksi neuvottelutilanteissa jäin yksin, enkä aina osannut sanoa riittävän napakasti ei. Se todella yllätti. Välillä tuntui, että minun rahoillani vain pelataan.”

Toisaalta Keskitalo kertoo halunneensa luottaa ammattilaisten mielipiteisiin, koska arvostaa näiden osaamista. Välillä ammattilaisten valintoja on ollut vaikea ymmärtää. Esimerkiksi keittiön ja eteisen kaappien ruskea värimaailma arvelutti Keskitaloa.

”Mietin, että mitä ihmettä. Sisustussuunnittelijat vain totesivat, että hyvä se on. Kun lopulta näin kokonaisuuden omin silmin, niin huomasin, että väri sopiikin hyvin.”

Pasi Keskitalon keittiö on täynnä ratkaisuja, joista hän ei ollut aiemmin kuullutkaan. Keittiökalusteiden sisään on piilotettu esimerkiksi kaksi laatikkomallista tiskikonetta ja uunin alla on lämpölaatikko. Viinikaappikin löytyy, vaikka Keskitalo on ollut vuosia tipattomalla. ”Olen naureskellut, että voin laittaa naapureita varten viinit kaappiin.”

Keskitalo vitsailee talon olevan poikamiesboksi, mutta tulevaisuudessa hän haluaisi kumppanin. Yksin muuttaminen tuntuu hieman yksinäiseltä, vaikka naapuriyhteisö onkin eläväinen ja grillauskutsuja satelee.

”Villi poikamieselämä on eletty”, Keskitalo sanailee, mutta vakavoituu sitten.

”Haluaisin seesteisen aikuisen elämän ja kumppanin, jonka kanssa jakaa yhteisiä asioita ja kokkailla. Ero on käsitelty, ja nyt on aika avata elämässä uusi sivu.”

Rakentamisaikana parisuhteen etsimiselle ei ole ollut aikaa. Työkseen Keskitalo johtaa omaa yritystään. Samalla hänen on pitänyt edistää talon rakentumista.

Tulevaisuudesta hän on kuitenkin toiveikas. Se on osa hänen ajattelutapaansa. Keskitalo uskoo vakaasti, että myönteinen asenne elämään vetää puoleensa hyviä asioita.

”Ikä ei määritä minua. En ajattele, että elämä on ohi 55-vuotiaana. Minulla on vielä elämä edessä ja toteutan unelmiani. Olisi kiva jakaa niitä jonkun kanssa.”

HS vieraili talolla kesäkuun lopulla. Tuolloin Pasi Keskitalo mietti, tekisikö joskus vielä talon eteen avoterassin. Nyt ulkotila on käytännössä parveke, koska sinne pääsee vain sisätiloista.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Lue lisää: Emmi Pärni, 34, ei tee kotiinsa valintoja sen perusteella, että hänellä on pieniä lapsia – Makuuhuoneeseen ja vessaan ei ole ovea, ulkona televisio

Lue lisää: Yhteinen elämä särkyi, mutta Kati Jensen ei antanut periksi – Nyt hän muuttaa yksin 300 neliön unelmataloon

Lue lisää: Tuuli Ekman ja Janne Hurme rakentavat unelma­taloa keskellä pikkulapsi­arkea – Uudessa kodissa pyykki­kuilu kuljettaa lika­pyykit kellariin, josta löytyy pukeutumis­keskus

Lue lisää: Timo Ekman myi suku­maitaan asunto­messu­alueeksi, mutta yhdestä paikasta hän ei ollut valmis luopumaan – Nyt kallion laelle kohoaa talo, jossa auto­katoksessakin on näkö­ala­ikkunat

Lue lisää: HS listasi yhdeksän yllättävää trendiä Naantalin asuntomessuilla

Fakta

Naantalin asuntomessut

Asuntomessut järjestetään Naantalissa Luonnonmaan saarella 15.7.–14.8.2022. Samalla saarella sijaitsee tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta.

Messualueen nimi on Lounatuuli. Se on kooltaan noin 20 hehtaaria ja sijaitsee Matalahden rannalla, jonne rakentuu myös venesatama ja rantapuisto. Satamassa on asuntomessujen aikaan esillä veneitä.

Rantapuistosta löytyy aurinkovoimala. Älymuuntamo puolestaan vastaa sähkönvarastointitarpeisiin.

Asuntomessuilla on kaikkiaan 36 eri vierailukohdetta. Joukossa on muun muassa omakotitaloja, rivitaloasuntoja ja loma-asuntoja. Omistusasumisen lisäksi alueella on vuokra-asuntoja.

Teemoja ovat tänä vuonna luonnon kunnioitus, aurinkoenergian edelläkävijyys, koti saaressa kaupungin kyljessä ja onnellisuus.

Rakentamisessa on huomioitu ympäröivä saaristoluonto. Kalliota ja puita on pyritty säilyttämään mahdollisimman paljon. Tätä on edistetty esimerkiksi alueen rakentamistapaohjeen avulla. Useampi Naantalin messutaloista on perustettu osittain pylväiden päälle.

Messualueen kiinteistöillä ei ole omia jätekeräysastioita, vaan alueella on kaksi suurta yhteiskeräyspistettä.

Lähde: Asuntomessut

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat