Arvokkaita keräilylenkkareita myyvät opiskelijat ryöstettiin keskellä kirkasta päivää – Puukkomies sai tuomion uhrien oman toiminnan ansiosta

Uhrit selvittivät tekijän olinpaikan ja saivat varastetut tavarat takaisin.

Ryöstöstä tuomittu mies valitti tuomiostaan Turun hovioikeuteen.

29.6. 13:28

21-vuotias mies on tuomittu arvokkaita keräilylenkkareita myyvien opiskelijoiden ryöstöstä. Turun hovioikeus vahvisti Varsinais-Suomen käräjäoikeuden määräämän tuomion ryöstöstä ja laittomasta uhkauksesta. Puukolla ryöstön yhteydessä uhannut mies sai vuoden ja seitsemän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Ryöstö tapahtui Turun Puutorilla maaliskuussa 2020. Merkonomeiksi opiskelleet opiskelijanuorukaiset olivat osallistuneet yrittäjyyskurssille. He olivat myyneet jo muutaman vuoden ajan verkossa keräilylenkkareita niin sanotuille sneakerheadeille eli lenkkarikeräilijöille. Keräilylenkkareiden arvo voi nousta moninkertaiseksi niiden alkuperäiseen hintaan nähden.

HS kertoi ilmiöstä vuonna 2018 julkaistussa jutussa:

Lue lisää: Kahden ja puolen tonnin stiflat

Myyjäkaksikko oli sopinut ostajan kanssa kaupanteon Puutorille noin 2 500 euron arvoisista kengistä ja vaatteista. Kaksikko saapui autolla torin reunalle ja avasi takakontin, jossa myytävät tuotteet olivat.

Ostaja tuli paikalle ja pyysi saada sovittaa kenkiä. Kun hän istui takapuskurille ja kumartui ottamaan kenkiään pois, kuului kilahdus.

Ostajan hihansuusta oli pudonnut maahan puukko.

Oikeudessa myyjät kertoivat säikähtäneensä tilannetta. Toinen myyjistä arvioi, että ostaja näki heidän reaktionsa ja huomasi tilaisuutensa tulleen. Ostaja uhkasi myyjiä veitsellä ja ilmoitti, että hän ottaa tavarat. Mies ilmoitti myyjille: ”jos te yritätte huutaa apua paikalle, viillän teitä”.

Ryöstäjä keräsi tavarat mukaansa ja lähti pakoon.

Myyjät ehtivät kaivaa puhelimensa esille ja ottaa ryöstäjästä kuvia, joissa puukko on näkyvissä. Tämän jälkeen myyjät soittivat hätäkeskukseen, ja poliisit tulivat paikalle, mutta poliisit eivät tavoittaneet ryöstäjää.

Myyjät selvittivät omatoimisesti ryöstäjän olinpaikan, minkä ansiosta mies otettiin kiinni ja varastetut tavarat saatiin takaisin.

Käräjäoikeus tuomitsi ryöstäjän ehdolliseen vankeuteen viime vuonna. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen sillä perusteella, että hänen käyttämänsä puukko oli pieni, tylsä ja huonokuntoinen. Miehen mukaan myyjät eivät voineet pitää tekoa erityisten vaarallisena, sillä myyjät lähtivät etsimään häntä.

Mies halusi, että hovioikeus alentaa hänelle tuomittua ehdollista vankeusrangaistusta.

Hovioikeus ei kelpuuttanut perusteita eikä alentanut rangaistusta. Oikeuden mukaan teräase jo itsessään tekee teosta vaarallisen. Uhrien toiminnasta teon jälkeen ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Uhrit pitivät tekijän uhkausta vakavasti otettavana ja olivat tilanteessa todella peloissaan.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Lue lisää: Ratsastuksen­opettaja käytti hyväkseen 13-vuotiasta tyttöä – Todisteina muun muassa 13 000 Whatsapp-viestiä

Lue lisää: Vuokralainen ei saanut takaisin 750 euron vuokravakuutta – Seurasi neljän vuoden riita

Lue lisää: Naisystävä kuvasi koulutyttöjä suihkutiloissa ”seksuaalisiin tarkoituksiin” pormestari­ehdokkaan pyynnöstä – Molemmat tuomittiin vankilaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat