Turun piti saada kaupunkipyörät jo ennen kesää – Nyt kulkupelit toimittava yhtiö on ajautunut talousvaikeuksiin

Tanskalainen Donkey Republic julkaisi keskiviikkona synkän pörssitiedotteen. Yritys kertoi vaikeasta taloustilanteestaan. Sen Turkuun lupaamat kaupunkipyörät ovat myöhästyneet kuukausitolkulla. Toimitusjohtaja lupaa kuitenkin, että ensimmäiset pyörät saapuvat jo viikon päästä.

Turku kilpailutti kaupunkipyöräjärjestelmänsä viime talvena. Tarjouksia tuli vain yksi, tanskalaiselta Donkey Republicilta. Uusia pyöriä ei ole saatu vielä käyttöön.

29.6. 14:57

Turun uudet ja pitkään odotetut kaupunkipyörät saattavat ehtiä jo Ruisrockin kävijöiden käyttöön. Föllärien piti alun perin olla liikenteessä jo ennen kesää, mutta sitkeät toimitusvaikeudet ovat piinanneet pyöriä toimittavaa tanskalaista Donkey Republic -yritystä. Pyörien toimitus on viivästynyt useaan otteeseen. Juhannuksena Turku ilmoitti, että uusimpien vaikeuksien myötä kaupunkipyöräjärjestelmä saadaan käyttöön vasta heinäkuun aikana.

HS Turun tavoittama Donkey Republicin toimitusjohtaja Erdem Ovacik kuitenkin kertoo, että yritys on onnistunut kirimään aikataulussa.

”Suunnitelmamme on, että yli puolet pyöristä saataisiin Turkuun jo ensi viikolla, ennen kaupungissa järjestettävää festivaalia”, Ovacik sanoo viitaten heinäkuun 8. päivänä alkavaan Ruisrockiin.

Hän täsmentää, että pyörien on tarkoitus olla myös käytössä ennen Ruisrockin alkua. Yhteensä Donkey Republic toimittaa Turkuun 700 kaupunkipyörää.

Fölin liikennepalvelupäällikkö Risto Peltonen kertoi Turun Sanomille maanantaina, että uusin viivästys pyörien toimituksessa johtuisi siitä, että Donkey Republic ei ollut tyytyväinen pyörien maalipintaan.

Ovacik täsmentää, että pyörät piti maalata Fölin väreihin ennen kuin ne voidaan viedä kokoonpanoon. Niitä rakennetaan parhaillaan Romaniassa. Peltosen mukaan yritys joutuu maksamaan Turulle myös sopimussakkoa. Ovacik ei paljasta, kuinka suuri tuo sakkomaksu on.

Donkey Republic julkaisi keskiviikkona pörssitiedotteen, jossa se kertoi heikentyneestä taloustilanteestaan. Tiedotteen mukaan nousevat rahoituskustannukset ja toimitusvaikeudet heijastuvat lähivuosien näkymiin. Yritys ennakoi tänä vuonna tuloksensa jäävän noin viisi miljoonaa euroa pakkaselle.

Yritys onkin päättänyt keskittyä ensi vuonna kasvun sijaan kannattavuuden petraamiseen. Tiedotteessa se muotoilee aloittavansa organisaation uudelleen tarkastelun. Käytännössä se tarkoittanee irtisanomisia.

Ovacik vakuuttaa, että tulevat leikkaukset eivät vaikuta Turun pyörien toimituksiin tai ylläpitoon.

”Säästämme pääasiassa myynnistä ja markkinoinnista. Henkilöstömme työskentelee ankarasti, jotta pyörien toimitukset saadaan sujumaan.”

Donkey Republic on parhaillaan toimittamassa kaupunkipyöriä myös Belgian Antwerpeniin. Myös tuo hanke on kärsinyt viivästyksistä.

Kyse on yli tuplasti Turkua suuremmasta projektista, sillä pyöriä on määrä laittaa liikenteeseen noin 2 000. Belgian toimituksissa kestää kuitenkin Turkua pidempään. Pyörät saataneen käyttöön vasta elokuussa.

Ovacik myöntää, että Belgian projekti on yritykselle Turkua tärkeämpi.

”Mutta Belgiaan toimitetaan pääasiassa sähköpyöriä. Niiden komponenteista on enemmän pulaa. Turkuun tulee mekaanisia pyöriä, joiden tuotanto on helpompaa.”

Donkey Republic on arvioinut, että Turun föllärit tuottavat vuositasolla yritykselle noin miljoona euroa. Ovacik ei osaa arvioida, millaiseksi tuotot jäävät ensimmäisen tynkäkauden osalta.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat