Turku yritti purkaa hoito­jonoja vippaskonstilla – nyt kaupunkia uhkaavat kymppi­tonnien sakot

Turun kaupunki osti viime vuonna yksityisiltä terveysyrityksiltä palveluja kilpailuttamatta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kaupunki rikkoi lakia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto käräytti Turun laittomasta suorahankinnasta. Kaupungin mukaan potilasturvallisuuden vuoksi tähystyspalveluja ei ehditty kilpailuttaa.

1.7. 17:15

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää Turun kaupungille 30 000 euron seuraamusmaksua laittomasta suorahankinnasta. KKV:n mukaan Turku osti suoliston tähystystutkimuksiin liittyviä palveluja Mehiläiseltä, Pihlajalinnalta ja Suomen Terveystalolta ilman kilpailutusta.

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hankinnasta viime marraskuussa. Se hyväksyi ostosuunnitelman, jonka enimmäisarvo sai olla 600 000 euroa. KKV huomasi ratkaisun ja alkoi tutkia sen perusteita. Viraston mukaan hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa. Se lähetti perjantaina markkinaoikeuteen esityksen seuraamusmaksun määräämisestä.

Turku teki marraskuisen päätöksen hankalassa tilanteessa. Lautakunnan esityslistalta selviää, että hoitojonot gastroenterologian poliklinikalla olivat räjähtämässä käsiin. Osaston ylilääkäri oli jäämässä yllättäen virkavapaalle ja yksi erikoistuva lääkäri oli perunut tulonsa osastolle. Pian poliklinikalla olisi käytännössä vain yksi erikoislääkäri, hänkin osa-aikaisena.

Turku oli neuvotellut poliklinikan siirtämisestä Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) vastuulle, mutta Tyksin vaatimuksena oli hoitojonojen lyhentäminen ensin. Lautakunnalle kuvailtiin, että ”jonot mahasuolikanavan tähystys­tutkimuksiin ovat kasvaneet kestämättömän pitkiksi”.

Turun tuotantojohtaja Laura Saurama kertoo, että nimenomaan lääkärikato sai aikaan ketjureaktion, johon jouduttiin reagoimaan nopeasti.

”Pyrimme rekrytoimaan lisää väkeä ja saamaan sitä kautta jonot hallintaan. Mutta tilanne lähti etenemään ihan päinvastaiseen suuntaan.”

Lautakunnan esityslistalla todettiin myös, että sopivilta toimittajilta ei ollut ”ehditty pyytämään tarjouksia”. Tässä tilanteessa lautakunta katsoi, että palveluja voidaan ostaa kilpailuttamatta.

KKV ei kuitenkaan niellyt Turun perusteita. Hankintalain mukaan äärimmäisen kiireen tulee aiheutua ulkopuolisesta, äkillisestä ja ennalta-arvaamattomasta seikasta. Turun tapauksessa tällaisesta ei viraston mielestä ollut kyse.

”Meille tilanne oli äkillinen, vaikka jälkikäteen juridisesti asiaa voi katsoa myös toisin”, Saurama puolustautuu.

Hänen mukaansa suorahankintapäätös tehtiin potilaiden etua ajatellen.

Turussa on kamppailtu terveydenhuollon vaikeuksien kanssa laajasti viime aikoina. Kevään mittaan kaupunki on ollut otsikoissa esimerkiksi vakavien rekrytointi­haasteiden vuoksi.

Lue lisää: Katastrofiin ajautunut Turku alkoi kilpailla hoitajista sitoutumisrahalla – ”Haluamme tsempata, että kyllä tämä tästä”

Myös sosiaali- ja terveyslautakunnalla oli jo marraskuussa tiedossa, että gastroenterologian hoitojonot olivat pahasti venyneet pidemmän aikaa. Esimerkiksi edellisenä vuonna Turussa oli tehty noin 2 000 tutkimusta, kun hoitotakuun täyttäminen olisi vaatinut noin 2 800 tutkimusta vuodessa.

Hoitotakuu ei täyttynyt ja Turussa oli aikaisemminkin jouduttu turvautumaan ostopalveluihin.

Turun gastroenterologian poliklinikka siirtyi lopulta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastuulle toukokuun alussa.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat