Koronapandemian aikana turkulaisravintola teki radikaalin ratkaisun – nyt se palkittiin Michelin-tähdellä

Turkulainen Kaskis on Suomen ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen ravintola, joka on palkittu alan arvostetulla kunniamaininnalla.

Kaskis perustettiin vuonna 2014.

5.7. 16:25 | Päivitetty 5.7. 16:48

Turussakin on nyt Michelin-ravintola.

Palkitsemisilta pidettiin maanantaina Norjassa, eikä Kaskiksen porukka ollut vielä iltapäivällä palannut Suomeen. Keittiömestari Erik Mansikka vastaa puhelimeen lentokentältä.

”Ei siihen oikein riitä sanat kuvaamaan, tuntuu ihan sairaan hyvältä. Teimme historiaa”, hän sanoo.

Mansikka pyörittää ravintolaa yhdessä Simo Raision kanssa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Helsingin ulkopuolella sijaitseva suomalaisravintola saa Michelin-tähden. Myös ravintolan juomaosaaminen sai tunnustusta, sillä ravintolan Christina Haukka sai Sommelier Award -palkinnon.

Kaskenkadulla sijaitseva Kaskis on ollut mukana Michelin-oppaassa jo aiemmin, mutta nyt paikka sai ensimmäisen tähtensä. Kaskis on niittänyt mainetta muutenkin, esimerkiksi toukokuussa julkistetussa Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksessä Kaskis oli sijalla kahdeksan.

Mansikka arvelee, että Kaskiksen salaisuus on rento meininki. Asiakkaiden ei tarvitse pönöttää, eikä ”Kaskis-perhekään” pönötä.

Kaskiksen ikkunassa on jo entuudestaan Michelin-tarra.

Ravintolassa tehtiin remontti koronapandemian aikana. Sen lisäksi että ravintolasalin ilme uudistui, kattausten määrä väheni. Joskus kattauksia oli illassa kolmekin. Nyt kattauksia on enää vain yksi muina iltoina paitsi lauantaisin, jolloin kattauksia on kaksi. Mansikka sanoo, että nyt jää enemmän aikaa jutella asiakkaiden kanssa.

”Kiireen tuntu saatiin pois, nyt asiakkaat saavat istua niin monta tuntia kuin he haluavat. Ennen oli kaksi ja puoli tuntia aikaa, että piti saada asiakkaat pois ja uudet asiakkaat sisälle. Se tuntui meistä pahalta”, Mansikka sanoo.

Hän lisää:

”Ei se varmaan liiketaloudellisesti kauhean kannattava päätös ollut.”

Hän sanoo, että ravintolan hintoja joudutaan nyt nostamaan sen takia, koska raaka-aineiden hinnat ovat nousseet niin paljon. Tähtilisää ravintola ei kuulemma ota.

Onko uutisen myötä Kaskikseen tullut pöytävarausvyöry?

”Ei mitään tietoa, en ole vielä päässyt Turkuun. Todennäköisesti, ainakin sähköpostit ja kaikki ovat aivan tukossa”, Mansikka sanoo.

Hän sanoo, että tähti on ollut hänen haaveenaan jo pitkään.

”On tietenkin. Mutta ei sitä ole kenellekään uskaltanut mainita edes.”

Hän ei vielä tarkalleen tiedä, miten he aikovat juhlia. Mansikka on Teflon Brothersin keikkakokki, ja yhtye oli jo lupaillut tulevansa Turun torille.

Ravintola sijaitsee Kaskenkadulla.

Kaskis on perustettu vuonna 2014. Vuonna 2020, kun ravintola teki remontin ja kattausten määrään liittyvän uudistuksen, Mansikka lähetti kirjeen Michelin-johtajalle ja hänen sihteerilleen.

”Laitoimme me sähköpostinkin, mutta kirjekuori oli paljon hauskempi. Ilmoitin vaan, että tervetuloa Turkuun, voi tulla Helsingin ulkopuolellekin. Kerroimme vähän, että olemme uudistaneet konseptia juuri ja että olemme tehneet remontin. Että olisimme iloisia, jos saapuisitte käymään.”

Kirjeeseen ei vastattu.

”Ainakin uskoisin, että kirje on mennyt perille, koska nyt mulla on tämä takki päällä, täällä lentokentälläkin. En usko, että otan ikinä enää tätä takkia pois”, Mansikka sanoo ja nauraa.

Hän viittaa valkoisiin takkeihin, jotka kuuluvat Michelin-palkintoseremonian rituaaleihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat