Jethro Rostedt tarjoutui ostamaan turkulaisen monumentin – Yli satametristä rakennelmaa uhkaa purkaminen: ”Se olisi karmeaa”

Pääskyvuoren linkkitorni on Turun näkyvin maamerkki. Vuokrasopimuksen mukaan nykyinen omistaja Telia joutuu purkamaan tornin 2030-luvulla, ellei sille löydetä uutta käyttöä. Se on osoittautunut toistaiseksi mahdottomaksi.

Pääskyvuoren linkkitornin huipulta avautuu hulppeat maisemat.

18.7. 11:34

Turun Pääskyvuoren linkkitornin kohtalo on edelleen auki. Kaupungin korkein rakennelma nousi otsikoihin vuonna 2019, kun tornin omistaja Telia kertoi sen jäävän yhtiölle tarpeettomaksi.

Uutiset jättimäisen maamerkin tyhjilleen jäämisestä innostivat useita ostajaehdokkaita. Muun muassa julkkiskauppias Vesa Keskinen ja julkkisyrittäjä Jethro Rostedt kertoivat kiinnostuksestaan ostaa torni.

Lähes kolme vuotta myöhemmin tilanne ei ole kuitenkaan muuttunut. Linkkitorni on edelleen Telia Towers Finlandin omistuksessa. Yhtiön kiinteistöpäällikkö Kimmo Suomi toppuuttelee tornin ympärille nousutta julkisuutta.

”Torni on meille tarpeeton. Jos joku on kiinnostunut, niin myydään, mutta ei se varsinaisesti ole koskaan ollut aktiivisesti myynnissä”, Suomi tarkentaa.

Linkkitorni sijaitsee kaupungin vuokratontilla. Suomen mukaan vuokrasopimukseen on kirjattu ehto, jonka mukaan sopimus raukeaa, jos omistaja käyttää tornia muuhun kuin teleliikenne­käyttöön.

”Tarvittaisiin kolmikantaneuvottelut Turun kaupungin, Telia Towersin ja mahdollisen ostajan kanssa.”

Linkkitorni jää Telialle tarpeettomaksi teknologian kehittymisen takia. Teleoperaattoreille riittää kymmenien metrien mastot.

Kolmen vuoden aikana tornista ei ole tullut vakavasti otettavia tarjouksia.

”Oli mitä merkillisempiä tahoja, jotka eivät koskaan antaneet mitään virallista tarjousta. Esimerkiksi Vesa Keskinen ei koskaan ollut missään yhteydessä meihin. Se oli ihan puhdas mainostemppu.”

Jethro Rostedt lupasi Suomen mukaan tarjota tornista kymppitonnin ja kävi jopa katsomassa tornia.

Jethro Rostedtin mielestä linkkitornia ei tulisi purkaa: ”Se olisi karmeaa.”

”Rostedtilla oli kaikennäköisiä suunnitelmia tornille. Välillä ne liittyivät kiipeilyyn, välillä kahvilaan. Luulen, että hänellä oli enemmän kiinnostusta saada vain valokuva itsestään tornin huipulla”, Suomi arvelee.

HS Turun tavoittama Rostedt naurahtaa väitteille. Hän kertoo luvanneensa tarjota tornista kymppitonnin, mutta Telialta ei ikinä palattu asiaan.

”Telia ei kerännyt koskaan virallisia tarjouksia”, Rostedt vastaa.

Rostedt kertoo olevansa edelleen kiinnostunut tornista ja valmis maksamaan siitä saman summan.

”Se on turkulainen monumentti, joka olisi hienoa omistaa.”

Julkkisyrittäjä ei vielä osaa ottaa kantaa tornin mahdolliseen käyttötarkoitukseen.

Jethro Rostedt latasi elokuussa 2019 Instagramiin kuvia vierailustaan linkkitornissa.

Monien kiinnostuneiden haaveissa oli näköalakahvila, josta voisi ihailla Turun maisemia. Kiinnostus kuitenkin karisi, kun Suomi kertoi heille tornin yksityiskohdista.

”Kahvilan rakentaminen olisi tosi kallis investointi. Tornin päälle pitäisi rakentaa kokonaan uusi kerros.”

Periaatteessa ulkoilmakahvilan voisi rakentaa tornin parvekkeille, mutta keittiölle ei siltikään löytyisi tilaa.

Tornissa ei ole myöskään hissiä, vaikka välipohjista löytyvät aukot sitä varten. Nykyiset jyrkät metalliportaat eivät Suomen arvion mukaan täyttäisi julkisen rakennuksen turvallisuus­vaatimuksia. Mahdollisella hissillä ei myöskään pääsisi aivan ylös asti, sillä kaltevalle katolle pääsee ainoastaan jyrkillä tikapuilla.

Yksi ostajaehdokas oli kiinnostunut käyttämään tornia lasermittaukseen, mutta sekin ajatus jäi vain puheiden tasolle. Viimeisimpänä eräs arkkitehtitoimisto oli kiinnostunut kehittämään tornia yhdessä kaupungin kanssa. Toimisto kuitenkin vaati Telian maksavan kehityssuunnittelusta, joten idea meni jäihin.

”He eivät suostuneet kertomaan, mihin käyttöön he olisivat tornia kehittäneet”, Suomi lisää.

”Joku oli sitä mieltä, että se voidaan vain räjäyttää.”

Telia ei jarruttele tornin myymistä rahan takia. Tornin myyntihinta on Suomen mukaan ”joitain kymmeniä tuhansia euroja”.

”Ei se ole meille mikään bisneskohde. Mutta emme voi määritellä hintaa ennen kuin kaupungin kanssa on yhteistyössä katsottu kokonaiskustannusta ja -vaikutusta.”

Telian vuokrasopimus tontista kestää vuoden 2036 loppuun asti. Sopimus sisältää ehdon, jolla yhtiö velvoitetaan purkamaan torni vuokra-ajan päätyttyä. Tämän jälkeen tontti jäisi kaupungille.

Suomen mukaan kaupunki ei ole ollut kiinnostunut keskustelemaan linkkitornin tulevaisuudesta, minkä takia yhtiö ei myöskään aktiivisesti kauppaa tornia.

”He ovat tyytyväisiä, kun se ei ole kaupungin omistuksessa. Kaupunki varmaan odottaa sitä, että vuokra-aika loppuu ja me maksamme purkamisen.”

Telia on valmistautunut siihen, että se joutuu maksamaan ison laskun tornin purkamisesta. Yhtiön teettämän arvion mukaan tornin purkaminen maksaisi 1–2 miljoonaa euroa. Hinta riippuu esimerkiksi purkutavasta.

”Joku oli sitä mieltä, että se voidaan vain räjäyttää, toisten mielestä se pitää purkaa pala kerrallaan ylhäältä. Torni on kalliojyrkänteen reunalla, joten räjäyttäminen olisi aika iso riski”, Suomi pohtii.

Ei ole tiedossa, vaatiiko kaupunki myös mahdollista uutta ostajaa purkamaan tornin vuokra-ajan jälkeen. Joka tapauksessa uusi vuokrasopimus on tehtävä, jos ja kun tornin käyttötarkoitus muuttuu.

”Ei sitä kannata ostaa, jos ei pysty kaupungin kanssa tekemään nykyistä parempaa sopimusta. Voitaisiinhan me vain myydä torni kymppitonnilla jollekin ja sanoa, että meidän vastuu päättyy tähän. Haluamme kuitenkin, että uusi omistaja on tietoinen siitä, mitä ostaa ja mitkä reunaehdot sillä on.”

Turun kaupungin maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi kommentoi linkkitornin tilannetta lomiltaan.

”Odotamme vain, mikä on Telian suhtautuminen torniin. Kaupungin puolelta ei ole tehty viime vuosina asian eteen mitään.”

Lappi kertoo, että hän ei tunne tontin vuokrasopimusta.

”Se pitäisi kaivaa jostakin esiin.”

Odottaako kaupunki, että Telia purkaa tornin ja tekee sitten jotain muuta alueelle?

”Emme ole käyneet siitä mitään keskusteluja. Olemme avoimia kaikille vaihtoehdoille”, Lappi muotoilee.

Telia teetti tornille vuonna 2019 kuntokartoituksen, jossa selvisi, että torni on hyvässä kunnossa. Ainostaan tornin parvekkeissa oli pieniä rappeumia, jotka on jo korjattu.

Linkkitornin tontti sijaitsee vain parin sadan metrin päässä suunnitellusta raitiotielinjasta. Raitiotien odotetaan nostavan sen läheisyydessä olevien tonttien arvoa. Lapin mukaan kaupunki ei ole suunnittelemassa tällä hetkellä tornin tontille asuntorakentamista.

Kaupunkiympäristön apulaispormestariksi toukokuussa valittu Heikki Pälve (kok) ei halunnut antaa näkemystään linkkitornin tulevaisuudesta, sillä hän ei ollut perehtynyt asiaan.

Pääskyvuoren linkkitorni on merkittävä maamerkki, joka hallitsee Turun siluettia. Maarit Talamo-Kemiläinen Turun museokeskuksesta kertoo, että linkkitornin suojelu ei ole ollut esillä. Tornin kulttuurihistoriallinen arvo tulisi käsittelyyn viimeistään purkulupaa haettaessa.

”Maamerkkinä ja radio- ja tv-historiaan liittyen sillä voisi nähdä olevan arvoa”, Talamo-Kemiläinen arvioi yleisesti.

Fakta

Tornin korkeudesta liikkuu väärää tietoa

Pääskyvuoren linkkitorni on mastoineen 134 metriä korkea.

Pääskyvuoren linkkitorni valmistui vuonna 1964 Posti- ja lennätinlaitoksen käyttöön. Sittemmin monien nimenvaihdosten, fuusioiden ja yhtiöittämisten kautta se on päätynyt nykyiselle omistajalleen Telia Towers Finlandille.

Linkkitornin korkeudesta on liikkunut julkisuudessa väärää tietoa. Telia Towers Finlandin kiinteistöpäällikkö Kimmo Suomi tarkasti tornin oikean korkeuden rakennelman piirustuksista.

Itse betonitorni on 108 metriä korkea ja sen huipulla oleva ristikkomasto 26 metriä. Vertailuna Pasilan linkkitornin samat lukemat ovat 112 ja 25 metriä. Merenpinnan korkeudesta mitattuna Pääskyvuoren linkkitorni vie selkeän voiton, sillä se kohoaa 190 metriin Pasilan tornin jäädessä 160 metriin.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat