Kuvat näyttävät massiiviset leväpyörteet Suomenlahdella – HS kerää lukijoiden kesä­kokemuksia Saaristo­mereltä

Saaristomerellä tilanne on vielä rauhallinen. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila on huolissaan Saaristomeren tilasta. Alue on mennyt viimeisten vuosikymmenien aikana rehevämpään suuntaan.

Pintalevää näkyy runsaasti satelliittikuvassa Itämeren pääaltaalla ja läntisellä Suomenlahdella vajaat kaksi viikkoa sitten. Turun seudun saaristossa sen sijaan on tehty tällä viikolla vain kolme runsasta sinilevähavaintoa.

15.7. 10:56

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet huomattavasti viime viikosta merialueilla, kertoo Suomen ympäristökeskus. Alkuviikon satelliittikuvat näyttävät sinilevälauttojen runsastumisen Suomenlahden avomerialueilla Ahvenanmaan eteläpuolelta aina Suomenlahden itäosassa sijaitsevaan Suursaareen asti.

Sen sijaan Saaristomerellä ei ole tällä viikolla havaittu suuria sinilevälauttoja. Toisaalta Saaristomeren eteläosissa, Jurmon ja Utön seudulla, on ollut viime viikkoina ajoittain laajoja pintakukintoja

”Nämä Saaristomeren eteläosien kukinnat syntyvät pitkälti Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, josta ne kulkeutuvat tuulten mukana. Saaristomeren sisäosassakin on esiintynyt joitain paikallisia kukintoja”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Suomen ympäristökeskuksessa työskentelevä tohtoriopiskelija Danielle Bansfield kertoo, että Turun seudun saaristossa on tehty tällä viikolla kolme havaintoa runsaasta sinilevän määrästä.

HS Turku kerää lukijoiden havaintoja ja kokemuksia kesäiseltä Saaristomereltä. Niistä koostetaan artikkeli kesän aikana. Oman kuvasi ja tarinasi voit lähettää lomakkeella tai osoitteeseen hs.turku@hs.fi. Juttu jatkuu lomakkeen jälkeen.

Erikoistutkija Knuuttila on huolissaan Saaristomeren tilasta. Viimeisten vuosikymmenten aikana Saaristomeren tila ei ole Knuuttilan mukaan parantunut, vaan mennyt rehevämpään suuntaan. Viimeisimmässä vedenlaatuluokituksessa Saaristomereltä ei löytynyt hänen mukaansa lainkaan alueita, joissa vedenlaatu olisi hyvä.

Laivoja levälautassa Suomenlahdella, 11.07.2022.

”Alue on pääosin tyydyttävässä tai välttävässä tilassa. Ei siis suinkaan heikossa, mutta sinilevien ja keväisin esiintyvien muiden levien määrät ovat niin korkeita, ettei Saaristomeren tilaa voida pitää hyvänä”, Knuuttila sanoo.

Merenpohjaan vajoavat suuret kuolleen levän määrät ovat ongelmallisia, koska niiden hajoaminen kuluttaa merestä happea. Knuuttilan mukaan indikaattorina käytettävä kasviplanktonin klorofylli ylittää tavoitearvot kaikkialla Saaristomerellä. Vähennystarve vaihtelee alueittain.

”Tällä hetkellä levää on kuitenkin selkeästi kymmeniä prosentteja yli sen tason, että merialue voitaisiin luokitella hyvään tilaan.”

Levälauttoja Suomenlahden suulla, 11.07.2022

Jos Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämistavoitteet halutaan saavuttaa, ovat kuormitusta nopeasti leikkaavat toimet Knuuttilan mukaan avainasemassa. Esimerkkinä hän mainitsee peltojen kipsikäsittelyn. Hän vähentäisi myös lannan käyttöä pelloilla niillä alueilla, joihin on keskittynyt paljon eläintuotantoa.

”Saaristomerellä ylivoimaisesti suurin ravinnelähde on maatalous.”

Toimet ovat Knuuttilan mukaan tärkeitä etenkin Saaristomeren sisäosien tilan parantamiseksi. Eteläisen Saaristomeren kehityksen kannalta oleellisempaa puolestaan on, miten Itämeren pääaltaan tila kehittyy, Knuuttila kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat