Turussa tapahtui neljä vuotta sitten välikohtaus, joka tuo mieleen hotelli Tornin myrkytysepäilyn: ”Tärkeintä olisi varmistaa, että tällaisiin aineisiin ei ole pääsyä”

Turun yliopistolliseen keskussairaalaan käveli keväällä 2018 sekava henkilö mukanaan vaarallista ainetta. Tapaus jäi mysteeriksi, mutta siinä on samankaltaisuuksia Helsingin hotelli Tornin tuoreemman tapauksen kanssa.

Tyksissä jouduttiin tekemisiin vaarallisen aineen kanssa neljä vuotta sitten. Tapauksen yksityiskohdat jäivät hämäriksi.

28.7. 11:07 | Päivitetty 28.7. 11:55

Turussa tapahtui keväällä 2018 epäselväksi jäänyt välikohtaus, jossa on yhtymäkohtia helsinkiläisen hotelli Tornin tämänkesäiseen vaarallisen aineen levittämisepäilyyn.

Helsingin poliisi epäilee, että hotellin ravintolassa vieraillut nainen levitti heinäkuun alkupuolella tiloihin tuntematonta ainetta. Kolme ravintolan työntekijää sai aineesta oireita.

Lue lisää: Hotelli Tornissa mahdollisesti hengen­vaarallisen aineen levittämisestä epäiltyä naista ei pystytä kuulustelemaan

Turun neljän vuoden takainen tilanne tapahtui yliopistollisessa keskussairaalassa Tyksissä. Päivystykseen saapui ilta-aikaan sekavan oloinen henkilö. Henkilökunnan keskusteltua hänen kanssaan kävi ilmi, että hänellä oli mukanaan ”hengelle ja terveydelle erittäin vaarallista kemikaalia”.

Sairaalan henkilökunta sai aineen haltuunsa ja hälytti poliisin. Tapauksesta uutisoivat tuolloin ainakin Turun Sanomat ja Ilta-Sanomat.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtajana toimiva Petri Virolainen myöntää, että hotelli Tornin tapaus toi hänen mieleensä Turun taannoisen tapauksen. Virolainen työskenteli tuolloin Tyksin sairaalajohtajana.

”Helsingin jutusta tiedän vain sen, mitä mediasta olen seurannut, mutta toki mielleyhtymiä ainakin jossain määrin tulee [Turun tapaukseen]”, kesälomalta tavoitettu Virolainen kertoo.

Yhteistä tapauksissa oli ainakin se, että yksityishenkilö toi yleisötilaan tuntematonta, mahdollisesti vaarallista ainetta. Poliisi tai sairaala eivät koskaan paljastaneet, mitä ainetta turkulaisella henkilöllä oli tai millaisessa muodossa se oli. Virolaisen mukaan aine kuitenkin tunnistettiin.

”Saimme sen kyllä selville, mutta älä kysy mitä se aine oli. Aineella oli räjähdysherkkyysriski,” Virolainen paljastaa.

Aineen aiheuttama vaara aiheutti julkisuudessa epäselvyyttä. Virolainen kertoi tuoreeltaan tapauksen jälkeen, että aine oli vaarallista nimenomaan räjähdysriskin vuoksi. Poliisi kuitenkin väitti samaan aikaan, että aine ei ollut räjähtävää.

Virolainen täsmentää nyt, että aine itsessään ei ollut räjähtävää, mutta se olisi voinut aiheuttaa räjähdyksen päästessään reagoimaan jonkin toisen aineen kanssa.

Helsingin poliisi otti hotelli Tornin tapauksesta epäillyn naisen kiinni muutaman päivän kuluttua. Poliisin mukaan naista ei pystytty heti kuulustelemaan hänen tilansa vuoksi, eikä häntä ei ainakaan tuoreeltaan esitetty vangittavaksi. HS ei heinäkuun lopussa ole tavoittanut tutkinnanjohtajaa kertomaan tuoreimpia tietoja.

Myös Turun tapauksessa ainetta sairaalaan tuonut henkilö toimitettiin poliisin hoteisiin, mutta hänet vapautettiin myöhemmin.

HS selvitti nyt Lounais-Suomen poliisilta, että tapaus ei koskaan johtanut käräjille. Syyttäjä päätti tutkinnan lopettamisesta. Esitutkinnassa todettiin, että henkilöllä ei ollut tarkoitus käyttää mukanaan ollutta ainetta ulkopuolisten vahingoittamiseen. Poliisi arvioi, että hän ei ehkä myöskään täysin ymmärtänyt aineen vaarallisuutta.

HS pyysi tapauksen esitutkintapöytäkirjaa, mutta poliisi kieltäytyi luovuttamasta sitä ja salasi tapaukseen liittyvän aineiston.

Virolainen kertoo, että Tyksissä välikohtaus ei johtanut merkittäviin turvallisuuskäytäntöjen muutoksiin.

”Ainahan on mahdollista, että joku tuo mukanaan ainetta, jota ei ole mahdollista havaita millään detektorilla [tunnistuslaitteella]. Tärkeintä olisi varmistaa etukäteen, että tällaisiin aineisiin ei ole pääsyä”, hän sanoo.

Virolainen muistelee, että tapauksen jälkeen Tyksin turvaohjeita päivitettiin. Lopputulema kuitenkin oli, että henkilökunta toimi oikein ja varsinaista vaaratilannetta ei päässyt syntymään.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat