Laura Heikkurin mökkiranta muuttui myrkynvihreäksi puuroksi Kemiönsaarella – ”Kuten näkyy, niin ei tehnyt kauheasti mieli mennä uimaan”

Sinilevää on havaittu tänä kesänä vaihtelevissa määrin koko Saaristomeren alueella.

HS:n lukijat ovat lähettäneet kuvia sinileväisistä rantavesistä.

19.7. 15:48

Paraisilla asuva Petri Sandberg, 52, ei viitsi mennä kesällä joka päivä uimaan kotirantaansa. Syynä on sinilevä.

HS pyysi lukijoilta havaintoja Saaristomeren tilasta. Sandberg on yksi kuvan lähettäneistä. Hänen mukaansa tänä vuonna sinilevätilanne kotirannalla Peimarin alueella ei ole yhtä paha kuin viime vuonna, jolloin oli pitkiä hellejaksoja.

”Toki on tylsää, että kun vedet lämpenevät, sinilevää alkaa usein tulla”, Sandberg sanoo.

Tällä hetkellä merivesi on parikymmenasteista.

Sandbergin kotiranta sijaitsee niemenkärjessä, jossa tuuli ja aallokko pääsevät hajottamaan näkyvillä olevia sinilevämuodostelmia. Rannalla ei ole Sandbergin mukaan kärsitty päivä- tai viikkokausia kestävistä sinileväesiintymistä, vaikka levää silloin tällöin näkyykin.

Lue lisää: Kuvat näyttävät massiiviset leväpyörteet Suomenlahdella – HS kerää lukijoiden kesä­kokemuksia Saaristo­mereltä

Sinilevänauhoja Petri Sandbergin kotirannassa Paraisilla. Kuva on otettu 10. heinäkuuta.

Kemiönsaaren alueella Norra Mågsholmenin saarella perheensä kanssa mökkeillyt Laura Heikkuri, 39, kohtasi heinäkuun alussa rannalla harmillisen näyn. Vedenpinta oli vihreä sinilevästä.

”Tilanne oli ennätyspaha, Heikkuri kertoo.

Hän seuraa sinilevätilannetta tarkkaan, koska se vaikuttaa uintipäätöksiin. Aiemmin hän ei ole nähnyt mökkirannassa yhtä paljon sinilevää.

”Kuten näkyy, niin ei tehnyt kauheasti mieli mennä uimaan.”

Heikkuri kertoo olevansa huolissaan ylipäätään Itämeren tilanteesta, ei pelkästään sinilevästä.

Merellä näkyvä sinilevätilanne voi vaihdella nopeasti. Siihen vaikuttavat esimerkiksi lämpötila ja muut keliolosuhteet. Heikkuri kertoo, että esimerkiksi viime viikonloppuna sää oli kylmä ja tuulinen, eikä sinilevää mökkirannassa näkynyt.

Laura Heikkuri kuvasi sinilevän kuorruttaman rantaveden 2. heinäkuuta.

Vanhempiensa mökillä Lielahdessa Paraisilla heinäkuun alkupuolella vieraillut Tommi Jalo, 42, teki niin ikään rannalla sinilevähavainnon.

Meren sinilevätilanne harmittaa Jaloa. Hän kertoo, että esimerkiksi uiminen jää leväaikana väliin.

Viime viikolla Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Ely) tiedotti, että sinilevää on havaittu vaihtelevissa määrin koko Saaristomeren alueella.

Ely-keskuksen mukaan sinilevää on ollut veteen sekoittuneena laajoilla alueilla, mutta suojaisimmissa paikoissa on saattanut muodostua runsaitakin pintaesiintymiä.

Tommi Jalo taltioi sinilevätilanteen Lielahdessa Paraisilla 9. heinäkuuta.

Lue lisää: Saimaannorpan tuntemattomampi sukulainen metsästettiin Itämerellä henkihieveriin ja nyt sitä odottaa uusi uhka

Lue lisää: Heti ensimmäisellä saarella näky on surullinen – Paris­kunta lähti toistamaan kajakeilla Pentti Linkolan hullua yli tuhannen kilo­metrin meri­matkaa, joka muuttui pian vaaralliseksi

Lue lisää: Aranda toi karun viestin Itämeren syvyyksistä: Suurkatastrofilta on vältytty, mutta meren muisti on pitkä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat