Loppukesän säätila saa eläimet eksymään ihmisten koteihin – Asiantuntija neuvoo, miten niistä pääsee eroon

Avoimeksi jätetty ikkuna tai ovi saattaa kesäaikana houkuttaa sisätiloihin myös kutsumattomia eläinvieraita. Turun eläinsuojeluyhdistyksen päivystäjät ovat neuvoneet ihmisiä muun muassa käärmeiden ja liito-oravan häätämisessä.

Kun siili säikähtää tai tuntee olonsa uhatuksi, se nostaa piikkinsä ilmaan. Salon siili jäi piikeistään jumiin patterin taakse ja pääsi pois vasta, kun palomiehet irrottivat patterin seinästä. Arkistokuva.

3.8. 12:46

PELASTUSLAITOS sai Salossa erikoisen tehtävän maanantaina illalla. Siili oli hakeutunut rivitalon avoimesta ovesta sisään, mennyt piiloon lämpöpatterin taakse ja jäänyt piikeistään kiinni.

Pelastuslaitos päästi siilin pinteestä irrottamalla patterin seinästä.

Turun eläinsuojeluyhdistyksen (Tesy) toiminnanjohtaja Britt-Marie Juup sanoo, että kun siili pelkää tai tuntee olonsa uhatuksi, se käpertyy palloksi ja nostaa piikkinsä pystyyn.

”Tilanne on väistämättä ollut sille kauhistuttava.”

LUONNONVARAINEN siili kömpii vain äärimmäisen harvoin ihmisten asuntoihin sisälle. Sen sijaan avoimista ikkunoista ja ovista voi eksyä kesäaikana sisälle yhtä jos toistakin eläintä.

Yleisemmin sisään lentää todennäköisimmin lintu. Ruokaa etsivät tiaiset tai rastaat eksyvät helposti asuntoihin. Erityisesti nuoret linnut ovat uteliaita ja alttiita pyrähtämään asuntoihin.

Linnut on yleensä helppo saada takaisin ulos.

”Pitää avata kaikkein suurin ikkuna tai ovi ja pimentää kaikki muut ikkunat vetämällä verhot eteen. Lintu yleensä hakeutuu siihen avonaiseen ikkunaan ihan itsestään. Sitä voi vähän avittaa, kun levittää suurimman kylpypyyhkeen eteensä ja kulkee hitaasti lintua kohti ja estää samalla, että se ei lähde lentämään väärään suuntaan.”

Illalla linnun saa helpoimmin ulos sammuttamalla sisältä kaikki valot ja laittamalla ulkovalot palamaan.

Sama niksi pätee Juupin mukaan myös sisään eksyneisiin lepakoihin.

Talitiainen ei ole ihmisarka lintu vaan utelias tutkailija, joka voi eksyä myös sisätiloihin.

TAVARATALOJEN ja hallitilojen katoissa lentelevät pikkulinnut ovat hankalampi tapaus. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Timo Saari sanoo, että soittoja niistäkin tulee, mutta niille ei ole paljoa tehtävissä.

”Emme voi tehdä niille oikein mitään. Ei sellaista pikkulintua sieltä katosta pysty pyydystämään. Täytyy vain katsoa, että reitti ulos on löydettävissä ja sitten vain antaa linnulle mahdollisuus löytää se reitti ihan itse. Joskus linnut pesivät hallien katoissa, ne ovat haastavimpia tapauksia.”

Kyykäärme voi tulla sisälle esimerkiksi helteisellä säällä, jos sisällä on viileämpää kuin ulkona. Sen voi halutessaan pyrkiä siirtämään varovasti itsekin pois.

JOSKUS avoimesta kodinovesta saattaa luikerrella sisään käärme. Käärmeet voivat hakeutua sisätiloihin etenkin helteisellä säällä etsiessään viileämpiä lämpötiloja. Ne saattavat myös etsiä sopivaa ravintoa tai olla muuten vain uteliaita.

Saari sanoo, että monesti käärmeet saa takaisin ulos jättämällä ne rauhaan ja varmistamalla, että kulkutie ulos on avoin.

”Jos ei ole ihan varma, onko käärme sisällä, voi lattianrajaan laittaa vähän tomusokeria tai jauhoa. Jäljistä näkee, onko käärme liikkunut huoneessa.”

Britt-Marie Juup sanoo, että myrkyttömän rantakäärmeen voi poistaa laittamalla puremankestävät käsineet käteen. Käärmeen voi laittaa ensin ämpäriin tai kantaa suoraan pihalle.

Osaava ihminen voi hellävaraisesti lakaista pehmeällä harjalla myös kyykäärmeen suoraan kallellaan olevaan ämpäriin ja laittaa kannen nopeasti päälle.

Myös liito-orava saattaa eksyä sisälle.

TURUN eläinsuojeluyhdistyksen ylläpitämään, ympärivuorokautiseen eläinten hätäpäivystykseen tulee kuukausittain soittoja erilaisista sisään eksyneistä eläimistä. Yleensä soitot koskevat lintuja.

”Ehkä erikoisin soitto tuli keskellä yötä rouvalta, joka oli herännyt pieneen tömähdykseen peittonsa päällä. Siellä oli liito-orava liidellyt avonaisesta parvekkeen ovesta sisään, suoraan sänkykamariin.”

Kolmen vartin puhelun jälkeen rouva vei liito-oravan parvekkeelle, josta se jälleen lensi matkoihinsa.

JUUP asuu itse metsän keskellä sijaitsevassa omakotitalossa Turun Kakskerrassa. Hän pitää kesäisin ovia auki ja on löytänyt asunnostaan sisältä muun muassa ketun.

”Se oli sellainen teini-ikäinen uroskettu, joka oli tullut sisälle koiranruoan houkuttelemana. Kun tulin keittiöön, se lähti ulos ihan rauhallisesti, vailla mitään dramatiikkaa.”

Tähän vuodenaikaan sisälle saattaa hakeutua myös oravanpoikasia, jotka ovat vielä uteliaita ja ihmistä pelkäämättömiä. Hieman myöhemmin loppukesästä hiiret ja myyrät alkavat hakeutua lämmön perässä sisätiloihin mistä tahansa reiästä, myös auki jätetyistä ovista.

Kesän tulijoita ovat myös monet hyönteiset, hämähäkit ja esimerkiksi seinälukit.

Pitkäjalkaiset seinälukit alkavat hoippua tähän aikaan vuodesta myös sisätiloihin.

SISÄÄN harhautuvista linnuista kummallisimpia ovat pöllöt ja tikat. Ne eivät Juupin mukaan tule niinkään ovista ja ikkunoista, vaan ennemminkin savupiipuista, joista ne hakevat suojaa tai pesäpaikkaa.

”Niistä tulee meille muutama ilmoitus vuodessa. Asiantuntijat tulevat mielellään poistamaan niitä, mutta itsekin voi varovasti yrittää. Jos pellit ovat kiinni, voi pyrkiä ihan vakavasti imuroimaan linnun pölynimurilla yläkautta pois. Imurin päähän tulee laittaa sukka ja käyttää mahdollisimman pientä tehoa.”

Asia mutkistuu, jos pellit ovat auki ja lintu on jumissa syvemmällä hormissa. Silloin sitä voi yrittää saada alakautta pois kädellä tavoittelemalla. Myös pitkästä harjanvarresta voi Juupin mukaan olla apua.

”Täytyy muistaa, että piipusta alas tupsahtava lintu pitää pyydystää saman tien, kun sen saa ulos. Se ei nimittäin todellakaan ole puhdas. Lintu on kauttaaltaan mustassa, rasvaisessa noessa ja jos se pääsee lentämään ympäri huushollia, on koko skandinaavisen valkoinen sisustus maalattava uusiksi.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat