Aivovammasta kärsivä Maria Mylläri nousi ”maailman vaikeimman korttipelin” guruksi – Nyt hän kertoo, miten se on mahdollista

Kaarinassa asuva Maria Mylläri on nyt voittanut SM-, EM- ja MM-mitalit maailman vaikeimmassa korttipelissä. Hän loukkaantui pahasti auto-onnettomuudessa vuonna 2017.

Maria Mylläri voitti MM-hopeaa bridgen joukkuekilpailussa.

18.8. 2:00 | Päivitetty 18.8. 8:37

Kaarinalainen Maria Mylläri heräsi Turun yliopistollisen sairaalan osastolta helmikuussa 2017. Hänen rintalastassaan oli murtuma, ja toinen sääriluu oli murtunut pahasti. Hän ei muistanut tapahtuneesta mitään.

Mylläri oli joutunut auto-onnettomuuteen ajaessaan Forssasta Turkuun päin. Ilmeisesti hän oli nukahtanut pitkän leiriviikonlopun jälkeen rattiin. Auto osui kahteen muuhun autoon ja päätyi lopulta ojaan.

Neurologi kertoi Myllärille, että onnettomuudesta oli seurannut myös aivovamma.

”Ensimmäinen ajatukseni oli, että estääkö aivovamma minua pelaamasta bridgeä korkealla tasolla. Bridgen pelaaminen on minulle tosi tärkeä asia”, 27-vuotias Mylläri kertoo.

Hän oli pelannut bridge-korttipeliä huipputasolla jo muutaman vuoden ja oli palaamassa onnettomuuden sattuessa Eerikkilän urheiluopistolla järjestetyltä valmennusleiriltä. Mylläri oli voittanut parinsa Vesa Fagerlundin kanssa ensimmäisinä suomalaisina sekaparikilpailussa nuorten EM-hopeaa vuonna 2016.

Turussa nuoruutensa asunut nainen tutustui bridge-korttipeliin jo 13-vuotiaana äitinsä innoittamana mutta ei vielä silloin innostunut pelistä.

Neljän pelaajan paripeli on yksi tunnetuimpia korttipelejä. Maailman vaikeimmaksi korttipeliksikin kutsuttu taitopeli kehitettiin noin sata vuotta nykyisen muotoonsa, ja siitä järjestetään vuosittain useita kansainvälisiä turnauksia. Bridge ei ole kuitenkaan rahapeli kuten erilaiset pokeripelit, vaan se on taktinen kilpailupeli.

Bridgeä on kutsuttu maailman vaikeimmaksi korttipeliksi. Kuvassa Maria Myllärin MM-hopeamitali.

Bridge-kuume iski Mylläriin kymmenisen vuotta sitten.

”Silloin aloin pelata todella paljon ja säännöllisesti. Minua kiehtoi pelissä se, miten kortit voivat jakautua niin monella eri tavalla ja miten niitä voi pelata niin monessa eri järjestyksessä.”

Koska bridge on paripeli, pöydän ääressä on osattava kommunikoida parin kanssa. Parille ei saa kuitenkaan puhua eikä näyttää käsimerkkejä. Pelissä ei myöskään harrasteta bluffaamista, sillä samalla pelaaja bluffaisi pariaan.

”Parille on viestittävä omien korttien avulla. Parin pitää seurata, mitä kortteja tilaan, ja hänen pitää näyttää merkinantoja omilla korteillaan”, Mylläri kertoo.

Aivovamman vaikutukset näkyivät Myllärin elämässä nopeasti. Hänellä oli vaikeuksia sanojen löytämisessä, ja sosiaaliset tilanteet väsyttivät. Hän opiskeli silloin vielä Turun yliopistossa, mutta opiskelu kävi mahdottomaksi.

”Aivovamman yksi seuraus oli aloittamisen vaikeus, joka vaikeutti yliopistossa opiskelemista, sillä siellä oli paljon itsenäistä tekemistä”, Mylläri kertoo.

Hän siirtyi opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa Turun ammattikorkeakouluun. Siellä iso osa opiskelusta on ryhmätöitä ja käytännössä yhdessä tekemistä.

”Opiskelupaikan vaihtamisen jälkeen opiskelu lähti rullaamaan tosi hyvin”, Mylläri sanoo.

Hän uskoo tekevänsä valmistumisensa jälkeen töitä ohjelmoinnin parissa. Bridge ja tietotekniikka sopivat yllättävänkin hyvin yhteen.

”Molemmissa joutuu käyttämään logiikkaa ja päättelyä samalla, kun noudattaa ennalta sovittuja sääntöjä.”

”Bridge on sopivan sosiaalista, enkä väsy turnauksissa.”

Alkuhuolista huolimatta aivovamma ei ole estänyt Myllärin korttiharrastuksen jatkumista. Hän osallistui kesällä 2017 SM-kisoihin ja voitti parinsa kanssa aikuisten SM-kultaa. Turnaus pelattiin puoli vuotta onnettomuuden jälkeen.

Aivovamman aiheuttamat haasteet, kuten väsyminen sosiaalisissa tilanteissa, eivät yllättäen häiritse turnauksissa. Turnauksissa pelipöydällä on sermi, joka estää näköyhteyden pelipariin.

”Bridge on sopivan sosiaalista, enkä väsy turnauksissa”, Mylläri kertoo.

Nyt Mylläri on SM- ja EM-mitalistin lisäksi MM-mitalisti. Hän palasi tiistaina Italian Salsomaggiore Termestä, jossa pelattiin viime viikolla nuorten avoimet MM-kisat.

Suomalaisten joukkue voitti alle 31-vuotiaiden MM-hopeaa. Myllärin parina pelasi Ilona Vänni. Toisen parin muodostivat Hermanni Huhtamäki ja Oskari Koivu.

”Olin pelannut Ilonan kanssa viimeksi parina useita vuosia sitten. Siitä huolimatta meidän pelimme kulki tosi hienosti, ja olimme koko viikon samalla aaltopituudella.”

Myllärin seuraavat tavoitteet ovat syyskuussa järjestettävät SM-kisat Helsingissä. Sen jälkeen hän tavoittelee paikkaa aikuisten EM-kisoista.

Parin lepopäivän jälkeen Mylläri aloittaa jo harjoittelun uudelleen. Bridgejoukkue voi harjoitella verkkosivustolla, mutta Mylläri harjoittelisi aina mieluummin oikeilla korteilla.

”Kun kortit ovat kädessä fyysisesti, pystyn keskittymään paremmin.”

Hän on oppinut pikkuhiljaa elämään aivovamman oireiston kanssa.

”Neurologini totesi myöhemmin, että hänellä ei ole ollut ikinä aivovammapotilasta, joka voittaisi bridgessä SM-mitaleja”, Mylläri nauraa.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat