Maria Ohisalo havahtui, kun Jenni Haukiota ei voitu heittää mereen – ”Tämä kesä on ollut traaginen esimerkki”

Ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoo, että kulunut kesä on ollut Itämerelle traaginen. Hän ei kuitenkaan halua syyllistää viljelijöitä, vaikka heitä on ollut vaikea saada mukaan Saaristomeren suojelutoimiin.

Turussa kokoontunut vihreiden eduskuntaryhmä jalkautui Aurajokirantaan siivoamaan roskia torstain Itämeri-päivän kunniaksi. Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo poimi tupakantumpin.

26.8. 11:51

Rahaa on, mutta tieto ei kulje, kiteyttää ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) näkemyksensä Itämeren ja erityisesti Saaristomeren suojelun haasteista.

HS kertoi tiistaina, että hallituksen viime vuonna perustama Saaristomeri-ohjelma ei saavuta tavoitettaan. Hallitus ilmoitti puoliväliriihessä ratkaisevansa Saaristomeren ravinneongelman vuoteen 2027 mennessä.

Ohjelman puitteissa luotiin tiekartta, johon listattiin toimia ravinnevalumien vähentämiseksi. Ne keskittyvät maatalouden haasteisiin, koska maatalous on merkittävin Saaristomeren ravinnepäästöjen aiheuttaja.

Saaristomeren ravinnekuormitus on Suomen viimeinen häpeätahra Itämeren suojelukomission pahimpien ongelmien niin sanotulla hot spot -listalla.

Ohisalo ei kuitenkaan halua syyllistää viljelijöitä.

”Tiedämme, että myös viljelijät ovat tällä hetkellä tosi vaikeassa tilanteessa muutenkin.”

Lue lisää: Yksi paikka Suomessa yltää Itämeren saastepesäkkeiden mustalle listalle ja siitä piti päästä jo eroon – ”Totuus taitaa olla, että siihen ei päästä”

Saaristo-ohjelman kanssa työskentelevät virkamiehet ovat kertoneet, että pääasiassa vapaaehtoisuuteen perustuvat suojeluhankkeet eivät ole houkutelleet riittävästi osanottajia. Ohisalo kertoo pyytäneensä ministeriötään selvittämään, onko ongelmana puutteellinen tiedonsaanti. Tosin vastauksia hän ei ole vielä saanut.

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto julkaisivat keskiviikkona yhteisen vetoomuksen Saaristomeren suojelun budjettirahoituksen kasvattamisesta. Saaristomeri-ohjelman tiekartassa on laskettu, että siinä esitetyt toimenpiteet maksavat vuodessa noin 18 miljoonaa euroa. Kaupunki ja maakuntaliitto väittivät tiedotteessaan, että ensi vuoden budjettiehdotuksessa vesien suojelun tehostamisohjelmaan on varattu vain 3,2 miljoonaa euroa.

Ohisalon esikunnasta huomautetaan, että se ei pidä paikkansa. Valtiovarainministeriön ehdotuksessa vesien suojelun määräraha on todellisuudessa 12 miljoonaa euroa, koska rahoitus on jaettu kahdelle eri momentille.

Saaristomeren suojelun rahoitus on jaettu ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön kesken.

Myös maa- ja metsätalousministeriöstä vahvistetaan, että sen rahoituksesta osa käytetään Saaristomeri-ohjelman rahoittamiseen. Toimet liittyvät esimerkiksi maatiloilla syntyvän lannan käsittelyyn.

Toistaiseksi on vielä epävarmaa, saako Saaristomeri siltikään kaiken rahoituksen, jota suojeluohjelmassa on peräänkuulutettu. Kaikkia vesirahoja ei nimittäin suunnata Saaristomerelle. Hallitus marssii budjettiriiheen ensi viikolla.

Ohisalo vakuuttaa, että Saaristomeren ongelman ratkaisuun on sitouduttu tosissaan.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo muistuttaa ilmastotoimien vaikuttavan myös merien kuntoon.

Ohisalon mukaan esimerkiksi kipsin levitys on saamassa täyden rahoituksen. Se on Saaristomeri-ohjelman toimenpiteistä arvioitu kaikkein vaikuttavimmaksi.

Ongelmana kuitenkin on, että edes tämän vuoden määrärahaa ei saada käytettyä loppuun. Viljelijöitä ei ole saatu mukaan kipsinlevitykseen niin paljon kuin rahaa olisi ollut käytettävissä. Näin on siitä huolimatta, että tehokkaasti ravinnevalumia estävä menetelmä ei maksaisi maatiloille mitään.

Ohisalo uskoo, että tilanne korjaantuu paremmalla viestinnällä.

”Ratkaisemme tämän yhdessä viljelijöiden kanssa.”

Vihreä ministeri huomauttaa, että myös ilmaston lämpeneminen vaikuttaa Itämeren tilaan heikentävästi. Hän myöntää, että tilanne näyttää pahalta.

”Tämä kesä on ollut traaginen esimerkki siitä, miten huonoon kuntoon Itämeri voi mennä.”

Ohisalo mainitsee muun muassa panneensa merkille, että Naantalissa ei päästy heinäkuussa toteuttamaan perinteistä unikeonpäivän rituaalia. Naantalin vierasvenesatama oli heinäkuussa niin täynnä sinilevää, että unikeoksi valittua rouva Jenni Haukiota ei voitu heittää veteen.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Lue lisää: Selvitys paljasti karun totuuden: Edes kaikki rannikkokunnat eivät laita tikkua ristiin Saaristomeren suojelemiseksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat