Junamatka Turkuun päättyy nyt liikennekaaokseen – Väylävirasto väläyttää kovia toimia

Turun junaliikenteen poikkeusjärjestelyt eivät ole toteutuneet toivotulla tavalla. Varsinkin ruuhkaisina aikoina Kupittaan aseman ympäristö on tukossa, kuten moni pelkäsi ennen suuren rataremontin alkamista. Väyläviraston mukaan helppoja ratkaisuja ei ole.

Nelivuotias Viola Salminen oli isoäitinsä Anu Salmisen kanssa hakemassa Violan vanhempia Kupittaan juna-asemalta.

29.8. 15:01 | Päivitetty 29.8. 15:22

Taksit yrittävät tunkea parkkipaikalta kadulle, henkilöautot kadulta parkkiin. Joku melkein peruuttaa jalankulkijan päälle. Toiset tähyilevät turhaan vapaata parkkipaikkaa. Yksi turhautunut autoilija on jättänyt autonsa keskelle kulkuväylää. Autojen keskellä kymmenet junasta nousseet matkustajat yrittävät selviytyä ehjin nahoin.

Turun junaliikennettä sotkeva kaksivuotinen rataremontti alkoi kaksi viikkoa sitten. Helsingistä tulevat junat eivät enää kulje päärautatieasemalle saakka vaan pysähtyvät Kupittaalle. Se on johtanut poikkeusjärjestelyihin, joiden moni turkulainen povasi etukäteen johtavan liikennekaaokseen.

Lue lisää: Helsingistä ei pääse junalla Turkuun asti liki kahteen vuoteen – Matkustajat jätetään parkkipaikkapulasta kärsivälle Kupittaalle

Pelot näyttävät toteutuneen, ainakin vilkkaimpina ruuhka-aikoina. Esimerkiksi sunnuntai-iltana moni Kupittaan aseman vilinään eksynyt manasi erityisesti tiedotuksen ja opasteiden puutetta.

”Ihan kaaos!” kommentoi turkulainen Anu Salminen, joka oli tullut noutamaan poikaansa ja tämän puolisoa asemalta. He ovat olleet viettämässä hääpäiväviikonloppua Helsingissä.

Juuri asemalta selvinneet Nestori ja Janina Salminen nyökyttelevät vieressä. Kukaan heistä ei tiennyt, että saattoliikenteen ei pitäisi ajaa aseman edustalle ensinkään.

”Minä ajoin tietenkin tähän aseman eteen, niin kuin olen aina tottunut Kupittaalle tullessa ajamaan. Eikä täällä näkynyt mitään kylttejä tai opasteita”, Anu Salminen sanoo.

Anu Salminen (vas), Janina Salminen ja Nestori Salminen ovat tottuneet käyttämään Kupittaalla samaa parkkipaikkaa kuin aina ennenkin. Nelivuotiasta Viola Salmista ujostutti.

Hieman etäämmällä kaarinalainen Markus Ström tähyilee lapsiaan saapuviksi. Nämä ovat olleet sukuloimassa ja ovat tulossa täydellä iltajunalla kotiin. Strömkin on ajanut autonsa vanhasta muistista aseman edustan parkkipaikalle.

”Missään ei ole mitään opasteita tai mitään”, hän selittää.

Hän löytää lapsensa lopulta keskeltä parkkipaikkaa, sinne tänne kääntyilevien autojen seasta.

Lue lisää: Kapinallinen bussi­kuski viis­veisasi ohjeistuksista, kun Turun sekaviin liikenne­yhteyksiin yritettiin saada tolkkua aamu­varhaisella – ”Kyllä siellä takuulla ihmisiä on”

”Sanoin sitäkin, että aika fakiiri saa olla, että löytää täältä edes aseman sisäänkäynnin”, moittii Anu Salminen ja osuu ongelman ytimeen.

Liikennekaaoksen juurisyy on Kupittaan aseman ahdas parkkipaikka. Oikeastaan se ei ole enää aseman parkkipaikka, sillä Kupittaalla ei ole vuosiin ollut varsinaista asemaa vaan pelkkä seisake ja pieni odotustila. Sinne kuljetaan hotellin sisäänkäynnin kautta.

Parkkipaikkakin palvelee pääasiassa uuden Kupittaan Sokos-hotellin tarpeita. Asemalle saapuville autoille on rakennettu väliaikainen pysäköintikenttä muutaman sadan metrin päähän. Saatto- ja noutoliikenteen pitäisi suunnata kulman taakse Joukahaisenkadulle. Sunnuntai-iltana näytti siltä, että juuri kukaan ei ollut sisäistänyt tätä.

Junamatkustajat päätyvät poukkoilemaan autojen seassa Kupittaalla, koska vain harvat ovat sisäistäneet uusia liikennejärjestelyjä.

Väyläviraston suunnittelemassa ideaalitilanteessa junien matkustajat hajaantuisivat asemalaiturilta kukin eri suuntiin. Kulkureittejä on runsaasti.

Väliaikaiselle parkkipaikalle kulkevien kuuluisi nousta ylikulkusillalle Itäharjun suuntaan ja busseille suuntaavat matkalaiset voisivat nousta suoraan Tykistökadulle.

Sen sijaan ainakin viikonloppuna näytti siltä, että suurin osa matkustajista päätyy epätietoisina asema-aulan kautta suoraan parkkipaikalle ja autojen sekaan. Perjantai-iltana ruuhka oli vielä sunnuntaita pahempi.

Väylävirastossa ongelmat on pantu merkille. Projektipäällikkö Erkki Mäkelä kertoo, että liikennejärjestelyistä on tullut tasaisesti palautetta.

”Mutta ei siihen ole olemassa sellaista viisasten kiveä, jonka voisin tältä istumalta sanoa.”

Junamatkustajat taivaltavat Kupittaalla autojen seassa parkkipaikan poikki kohti bussipysäkkiä tai jatkoyhteyttä Turun satamaan.

Mäkelän mukaan yksi konsti voisi olla ohjata aseman edustan parkkipaikan liikenne yksisuuntaiseksi. Tällä hetkellä autoja ajaa sisään ja ulos kahta väylää pitkin, mikä aiheuttaa Mäkelän mukaan hässäkkää.

Kova ratkaisu olisi kieltää aseman edustan saattoliikenne kokonaan liikennemerkein.

”Toistaiseksi olemme vasta puhuneet, mitä keinoja voisi olla. Sitä mukaa kun ratkaisuja saadaan, kyllä ne pyritään laittamaan käytäntöön. Puhutaan pikemmin päivistä kuin viikoista,” Mäkelä lupaa.

Hän kertoo, että ihmiset ovat toivoneet myös esimerkiksi lisää penkkejä asemalaiturille ja lisää opasteita bussipysäkeille. Molempia on tulossa.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat