Juomaguru Tapio Lehtoaho jäi eläkkeelle eilen 50 vuoden uran jälkeen – Huomenna hän palaa työpaikalle

Tapio Lehtoaho tuli 15-vuotiaana töihin turkulaismarkettiin, jossa viihtyi eläkeikään asti. Vuosia kertyi 49.

Tapio ”Tapsa” Lehtoaho jäi eläkkeelle Kupittaan K-Citymarketista tehtyään siellä töitä 49 vuotta. Täysin hän ei kauppaa hylkää eläkkeelläkään.

1.9. 15:49 | Päivitetty 1.9. 16:15

Poikkeuksellinen työelämätarina tuli tällä viikolla päätökseensä, kun Tapio ”Tapsa” Lehtoaho, 65, jäi eläkkeelle. Hän tuli töihin Kupittaan K-Citymarkettiin 15-vuotiaana ja viihtyi saman työnantajan palveluksessa hieman vajaat 50 vuotta.

HS Turku kertoi Lehtoahon tarinan kesällä.

Lue lisää: 15-vuotias ”kesäpoika” asteli turkulaiseen markettiin eikä enää lähtenyt – Poikkeuksellinen työelämän tarina päättyy tänä syksynä

Lehtoahon viimeinen työpäivä panimotuotteista vastaavana osastopäällikkönä oli tämän viikon keskiviikkona. Häntä kuitenkin pyydettiin saapumaan vielä torstaiaamuna kaupalle.

Luvassa olivat juhlat.

Tapio Lehtoahon eläkkeelle jäämistä muistettiin torstaina lahjoin, kukkasin ja kakkukahvein.

Kauppakäytävällä oli kymmenittäin ihmisiä toivottamassa Lehtoaholle hyviä eläkepäiviä. Miehen luo virtasi ihmisiä kukkien, lahjojen ja halausten kanssa. Osalla silmät kostuivat.

Lehtoaho itse oli yllättynyt.

”Häkellyttävää. En tajunnut ollenkaan. Minua vain pyydettiin saapumaan puoli kahdeksaksi. Tämä tuntuu ihmeelliseltä ja lämmittää sydäntä.”

Puoli kahdeksalta torstaiaamuna Kupittaan K-Citymarketin kauppakäytävällä kävi kuhina, kun ihmiset toivottivat Tapio Lehtoaholle hyviä eläkepäiviä.

Lehtoaholle luovutettiin salaa tehty leikekirja, johon asiakkaat, nykyiset ja entisen työntekijät, muiden kauppojen edustajat sekä erilaiset yhteistyökumppanit olivat jättäneet tervehdyksiä. Kolmen viikon aikana muisteloita jätettiin yli sata. Esille nostettiin esimerkiksi Tapsa-spiritti, tekemisen meininki ja hymy.

Kupittaan K-Citymarketin kauppias Hannu Aaltonen liikuttui aamun aikana.

”Tuntuu vähän oudolta, Tapsa on ollut aina täällä. Olen ollut varmaan 11-vuotias, kun Tapsa tuli taloon”, Aaltonen muistelee.

Ennen Aaltosta Kupittaan Citymarketin kauppiaana toimi hänen isänsä.

Lehtoaho sai tällä vuosikymmenellä kaksi nimikko-olutta, lagerin ja pilsin, myyntiin Kupittaan Citymarketiin. Lager tuli myyntiin vuonna 2020, pils viime vuonna. Molempien etiketit oli varustettu Lehtoahon kuvalla. Tapausten kunniaksi tehtiin myös t-paitoja.

Eläkkeellä Lehtoaho aikoo matkustella vaimonsa kanssa. Pariskunta pitää etenkin automatkoista Isossa-Britanniassa ja Keski-Euroopassa.

”Autolla pääsee pieniin kaupunkeihin ja idyllisiin paikkoihin. Emme mene autolla suuriin kaupunkeihin, kuten Lontooseen tai Pariisiin.”

Täysin Lehtoaho ei jätä elämänsä työpaikkaa. Hän on luvannut tehdä muutamia työvuoroja viikossa tarpeen mukaan kiireapulaisena.

”Huomenna töihin”, Lehtoaho toteaa.

Hän korostaa, ettei halua viedä tunteja muilta, vaan tulee hommiin, kun muut eivät pääse.

”Jos joutuisin jäämään kokonaan pois, en kestäisi sitä. Tämä on minulle niin tärkeä paikka kuin toinen koti.”

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat