Hengen­ahdistusta aiheuttava virus vie lapsia sairaalaan Turussa

Tavallista enterorokkoa aiheuttavan viruksen lisäksi Turusta on löydetty enterovirustyyppiä, joka aiheuttaa vaikeita hengitystieinfektioita. Tyksissä on parhaillaan sairaalahoidossa useita perusterveitä lapsipotilaita hankalan hengenahdistuksen vuoksi.

Enteroviruksen harvinainen D68-muoto voi aiheuttaa pahaa hengenahdistusta.

1.9. 15:29 | Päivitetty 1.9. 15:59

Turun seudulla jyllää poikkeuksellinen, hengenahdistusta aiheuttava enterovirusepidemia.

Liikkeellä on klassisen enterorokon aiheuttajaviruksen (coxsackievirus A6) lisäksi enterovirus D68:aa. Se aiheuttaa vaikeita hengitystieinfektioita, joihin liittyy hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista.

Eniten enterovirus D68:n aiheuttamia vaikeita infektioita on lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) lasten infektiotautien osastonylilääkäri Ville Peltola sanoi torstaina, että Tyksissä on tälläkin hetkellä hoidossa useampi lapsi, joilla on hankalaa hengenahdistusta.

Pieniä potilaita hoidetaan joko osastolla tai hoitojakson alussa teho-osastolla, jossa hoito ja tarkkailu on intensiivisempää. Hoitona käytetään erityisesti keuhkoputkia avaavaa lääkettä.

”Tyypillisesti hoidossa ollaan muutaman päivän ajan.”

Lasten ja nuorten päivystyksen osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari Tyksistä sanoo, että hengenahdistusta aiheuttava virustyyppi näkyy myös päivystykseen hakeutuneissa potilaissa.

”Kyllä se on aika äkäinen virus. Parhaimmillaan alkuviikosta kuusi lasta sai samaan aikaan hengitysteitä avaavia suihkeita tuolla meidän aulassa.”

Kujari sanoo, että lasten ja nuorten päivystys on tällä hetkellä erittäin ruuhkainen.

”Meillä käy nyt tavanomaisten päivystyspotilaiden lisäksi paljon lapsia, joiden hengitys vinkuu ja jotka tarvitsevat keuhkoputkia avaavaa lääkitystä.”

Kujarin mukaan hankalista oireista voivat kärsiä myös perusterveet lapset. Hoidossa on ollut useita sellaisiakin potilaita, joilla ei ole astmaa tai muuta terveysongelmaa taustalla.

Osa lapsista tarvitsee hoitoa osastolla, jossa he voivat saada avaavan lääkkeen lisäksi lisähappea maskilla tai happiviiksillä.

”Vaikeimmin sairaat voivat tarvita hengityskonehoitoa teho-osastolla. Tämä on onneksi harvinaista.”

Kujari muistuttaa, että jos on huolissaan lapsen tai nuoren voinnista, niin ensisijaisesti ja päivystysaikojen ulkopuolella otetaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Ruuhkan vuoksi Tyksin lasten ja nuorten päivystykseen ei kannata hakeutua nyt kovin pienestä vaivasta. Korva- tai silmätulehduksen kanssa voi joutua odottamaan hoitoon pääsyä nyt useiden tuntien ajan.

”Ensin tulee soittaa puhelinneuvontaan ja odottaa takaisinsoittoa, joka tapahtuu yleensä kahden tunnin sisällä. Jos lapsella on oikein hankala hengittää, niin sitten tietenkin pitää soittaa yleiseen hätänumeroon 112.”

Ville Peltola sanoo, että hankalaa hengenahdistusta aiheuttavaa enterovirusta on ollut liikkeellä aiemminkin, mutta nyt sitä on tavallista enemmän.

”Kyllä varmasti tämäkin tauti aiheuttaa lieviä, flunssan kaltaisia oireita osalla potilaista. Tänne hoitoon otetuilla potilailla on astmakohtauksen tyyppistä hengenahdistusta. He ovat monesti alle kolmivuotiaita, mutta kyllä tätä hankalaa hengenahdistusta voi olla myös isommilla lapsilla.”

Yleisin enterovirus Suomessa on coxsackievirus A6, joka aiheuttaa joka syksy enterorokkoepidemioita eri puolilla maata.

Lue lisää: Pääkaupunki­seudulla jyllää nyt enterorokko­epidemia

Nyt liikkeellä oleva, voimakkaita hengitysinfektio-oireita aiheuttava virus on enterovirus D68 (EV D68), kertoo Tyksin kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Tytti Vuorinen.

”Sen on raportoitu aiheuttavan voimakasoireisia hengitysinfektioita, jolloin oireet ovat hankalammat kuin muilla sellaisilla enteroviruksilla, jotka aiheuttavat ylähengitystieoireita.”

Maailmalla tunnetaan 115 eri enterovirustyyppiä.

”Nyt korona-aikana isompia enterovirus-epidemioita ei ole ollut muutamaan vuoteen. Lapset eivät ole sairastaneet enteroviruksen aiheuttamaa tautia lainkaan tai sitten sairastamisesta on pitkä aika. Heillä ei ole suojaa sitä vastaan.”

VUORINEN sanoo, että ensimmäinen enterovirus D68-löytö tehtiin Varsinais-Suomessa vuonna 2010. Vuonna 2014 virustyyppi todettiin seitsemältä sairaalaan hoitoon otetulta lapselta. Kahta vuotta myöhemmin tapauksia oli 11.

”Tuolloin myös Euroopassa oli iso EV D68 -epidemia. Amerikassa on ollut enterovirus D68:n epidemiapiikkejä vuosina 2014, 2016 ja 2018. Isommat epidemiat ilmaantuvat siis muutaman vuoden välein.”

Vuorisen mukaan Amerikasta raportoitiin myös infektion jälkeisiä halvauksia. Sellaisia ei ainakaan toistaiseksi ole tänä vuonna tullut tietoon.

VAIKKA Tyksissä on hoidossa nyt useita vaikeista hengitystieoireista kärsivää pikkupotilasta, on sairaalassa virallisesti todettu vasta neljä enterovirus D68 -tyypityslöydöstä.

Näennäisen pieni määrä johtuu Vuorisen mukaan siitä, että kaikkia näytteitä ei vielä ole ehditty tyypittää.

”Tyypitys tehdään myöhemmin kuin varsinainen enteroviruslöydös, siihen menee muutamia päiviä aikaa.”

Virusdiagnostiikkaa tehdään ainoastaan sairaalahoitoa vaativista infektioista.

VUORINEN muistuttaa, että enterovirus D68:n aiheuttamat hengenahdistukset eivät ole pelkkä Tyksin alueen ongelma.

”On oletettavaa, että myös tätä voimakasoireista hengitysinfektiota aiheuttavaa enterovirustyyppiä alkaa kiertää väestössä. Yleisimmin myös tämänkin viruksen aiheuttama taudinkuva on oireiltaan lievempi”, Vuorinen sanoo.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat