Pariskunta jätti koiran helteiseen autoon ja lähti ostoksille Ikeaan – Sen jälkeisiä tapahtumia puitiin perinpohjaisesti juristiarmeijan voimin

Ikeaan ostoksille mennyt pariskunta jätti koiransa autoon hellepäivänä. Oikeuden mukaan raolleen jätetyt ikkunat helpottivat koiran oloa riittävästi.

Pariskunta jätti koiransa autoon odottamaan Raision Ikean parkkipaikalla viime vuoden kesäkuussa.

2.9. 16:38 | Päivitetty 2.9. 16:54

Helteellä autoon jätetty koira poiki syytteen eläinsuojelurikkomuksesta Raisiossa. Syyttäjä haki tuomiota vuonna 1949 syntyneelle miehelle, joka jätti koiransa puoleksi tunniksi autoon odottamaan, kun mies kävi vaimonsa kanssa Ikeassa ostoksilla.

Syyttäjän mukaan auton sisälämpötila nousi huomattavan korkeaksi aiheuttaen koiralle turhaa kärsimystä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteen, sillä oikeuden mukaan mies oli huolehtinut riittävästi koiran hyvinvoinnista. Syyttäjä haki valituslupaa asiasta Turun hovioikeudesta, mutta hovioikeus päätti perjantaina, että käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.

Syytteeseen johtanut tilanne tapahtui viime vuoden kesäkuussa Raision Ikean parkkipaikalla. Syytteeseen joutunut mies oli päättänyt vaimonsa kanssa käydä Ikeassa ostoksilla. Parikunnan koira oli mukana autossa hellepäivänä. Mies kertoi myöhemmin, että hän varautui koiran yksinoloon kääntämällä auton jäähdytyksen ajon aikana kylmälle. Koira oli myös saanut vettä hieman aiemmin. Mies jätti auton ikkunat noin kymmenen senttiä raolleen, ja ikkunalasit olivat tummennetut.

Ulkolämpötila oli yli 25 astetta.

Ikeassa ostoksilla ollut seurue huomasi autossa olevan koiran. Oikeudessa todistajana kuultu mies kertoi, että seurue oli päättänyt soittaa hätäkeskukseen. Todistaja näki, että auton ikkunat olivat raollaan, mutta ei uskonut auton sisäilman tuulettuvan helteellä riittävästi. Todistaja työnsi kätensä ikkunan raosta sisään, mutta ei tuntenut sisälämpötilassa eroa ulkolämpötilaan verrattuna.

Koiran omistajapariskunta palasi autolleen ostosten jälkeen, ja seurue moitti heitä koiran jättämisestä autoon. Pariskunta poistui paikalta.

Seurue teki asiasta rikosilmoituksen.

Oikeus kuuli todistajana eläinlääkäriä, joka kertoi, että auton sisälämpötila voi nousta minuuteissa yli 40 asteen. Todistajan mukaan koira läähätti satunnaisesti autossa, se liikkui levottomasti sekä hakeutui jalkatilaan. Eläinlääkärin arvion mukaan kyseessä olivat lämpöhalvauksen ensimmäiset merkit.

Lue lisää: Poliisi murtautui Turussa autoon pelastaakseen veltoksi menneen koiran – lemmikin jättäminen helteellä autoon on hengen­vaarallista

Oikeus katsoi, että syyte jäi kuitenkin näyttämättä toteen. Kun todistaja teki rikosilmoitusta, hän kertoi, että koira ei läähättänyt koko aikana ollenkaan. Todistaja kertoi läähättämisestä vasta oikeudessa.

Kun todistaja työnsi kätensä ikkunan raosta sisään, hän ei tuntenut eroa sisä- ja ulkolämpötilan välillä. Näin ollen oikeus piti mahdollisena, että koiralle ei koitunut autoon jättämisestä turhaa kärsimystä.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat