Sata ”superavainta” pyörii teillä tietämättömillä pitkin Turkua – Avaa vapaan pääsyn kerrostaloihin

Turussa rikollisten käsiin on päätynyt putkilukon avain, joka avaa pääsyn useimpiin kaupungin kerrostaloihin. Poliisilla on tiedossa kymmenkunta murtoa, joiden epäillään liittyvän tapaukseen. Putkilukkoihin liittyviä avaimia saattaa olla kateissa yli sata.

Turkulaisten taloyhtiöiden putkilukkojen avaimia on päätynyt rikollisten haltuun.

9.9. 11:03 | Päivitetty 9.9. 11:20

Lounais-Suomen poliisi tutkii noin kymmentä tänä vuonna tapahtunutta murtovarkautta, joissa on hyödynnetty kerrostalojen putkilukkojärjestelmää. Toistaiseksi varkaiden haltuun ei ole päätynyt erityisen arvokasta saalista.

Turun Sanomat kertoi alkuviikolla, että pääsyn ”lähes kaikkiin” turkulaisiin kerrostaloihin avaava putkilukon avain on päätynyt rikollisten käsiin. Putkilukko on tyypillisesti kerrostalon seinään sijoitettu sylinteri, joka pitää sisällään taloyhtiön reittiavaimen. Sillä puolestaan pääsee talon julkisiin ja huoltotiloihin. Taloyhtiöstä riippuen reittiavaimella voi päästä esimerkiksi pyöräkellariin tai verkkokellaritiloihin. Asuntoihin reittiavaimella ei pääse.

Epäilyt putkilukkojen väärinkäytöstä heräsivät muutama viikko sitten. Lukkoyhtiö oli yhteydessä Turku Energiaan ja ilmoitti, että kerrostalomurtojen yhteydessä on löydetty putkilukkojen osia. Turku Energia teki asiasta rikosilmoituksen.

Turkulaistalojen putkilukkojärjestelmä on rakennettu 2000-luvun alussa Turku Energian ja silloisen Turun Puhelimen yhteistyönä. Turku Energian mukaan avaimia lukkoihin teetettiin 330 kappaletta, joista noin puolet on edelleen sen hallussa. Loput annettiin Turun Puhelimen asentajille.

Julkisuudessa on epäilty, että varkaat ovat päässeet käsiksi nimenomaan Turku Energian avaimeen.

Turku Energia Sähköverkot oy:n toimitusjohtaja Tomi Toivonen kertoi HS:lle keskiviikkona, että vuosien saatossa sen hallussa olleista avaimista kaksi on varastettu. Varkauksista on kulunut jo vuosia. Toivosen mukaan ei ole todisteita siitä, että viimeaikaisissa varkauksissa olisi käytetty nimenomaan Turku Energian avainta tai sellaisen kopiota.

Turun Puhelin oy päätyi 2000-luvun alkuvuosina erinäisten yritysjärjestelyjen myötä osaksi nykyistä Teliaa. Telian viestinnästä vastaava johtaja Timo Saxén yritti HS:n pyynnöstä jäljittää Turun Puhelimen avaimia, mutta turhaan.

”Turun Puhelimella oli omia asentajia, mutta jossain vaiheessa heidät on siirretty asennusyrityksiin, jotka ovat meidän alihankkijoitamme.”

Saxénin mukaan avaimet ovat todennäköisesti kulkeneet asentajien mukana. Tällä hetkellä niiden olinpaikasta ei ole mitään koottua tietoa. Hänen mukaansa ei voida poissulkea mahdollisuutta, että joku ulkopuolinen olisi päässyt tällaiseen avaimeen käsiksi. Se on kuitenkin erittäin epätodennäköistä.

”Jos joku nyt löytäisi sellaisen avaimen, vaatisi melkoista harjaantuneisuutta ja sinnikkyyttä selvittää mihin sillä pääsee. Ollaan liikkeellä tosi pienten todennäköisyyksien kanssa.”

Lisäksi osa putkilukoista on sittemmin vaihdettu elektronisiin. Saxénin mukaan nykyään Telian alihankkijat pääsevät kerrostaloihin vain huoltoyhtiöiden avulla.

Putkilukkojen avulla asentajat ovat päässeet esimerkiksi tekemään sähkötöitä tai huoltamaan kerrostalojen katoille sijoitettuja puhelinverkon tukiasemia.

Myös tapausta tutkiva rikosylikonstaapeli Kimmo Laajavuori sanoo, että on yleisesti ottaen melko epätodennäköistä, että yksittäiset kadonneet avaimet johtaisivat laajoihin rikossarjoihin.

”Tavallisen blankon avaimen hävittäminen ei ole mikään kovin suuri huolenaihe, vaikka huolestuminen on tietenkin inhimillistä.”

Laajavuoren mukaan poliisin tietoon tulleista, noin kymmenestä tapauksesta osassa on viitteitä putkilukon avaimen käytöstä. Toisissa tapauksissa varkaat ovat saaneet reittiavaimen hajottamalla putkilukon.

”En usko, että tässä on takana mitään tiettyä porukkaa”, Laajavuori sanoo.

Poliisilla on hallussaan myös valvontakamerakuvaa murtoihin liittyen. Laajavuori kertoo, että tekijää tai tekijöitä ei ole kuitenkaan tunnistettu.

Hänen mukaansa varkaiden saaliit ovat jääneet vähäisiksi. Kadonneiden tavaroiden joukossa on mattoja, astioita ja pyöränsatula.

”Yhdestä verkkokellarista vietiin keräilykolikoita. Se taitaa olla arvokkain yksittäinen saalis. Mutta nekin saatiin takaisin. Varas oli tullut häirityksi ja kolikot olivat jääneet lattialle.”

”Mutta ei niilläkään kolikoilla ilmeisesti varsinaista myyntiarvoa ollut.”

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Lue lisää: ”Nyppii aika rankasti” – Turkulaiset saivat lukea lehdestä, että rikollisilla on vapaa pääsy kaupungin kerrostaloihin

Lue lisää: TS: Rikolliset saaneet haltuunsa avaimen liki kaikkiin turkulaisiin taloyhtiöihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat