Mies aikoi syövyttää veljensä kahluualtaassa

Käräjäoikeuden mukaan 58-vuotias mies suunnitteli henkirikoksen ja ruumiin hävittämisen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 58-vuotiaan miehen yli seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen.

9.9. 15:11 | Päivitetty 9.9. 16:11

Perinnönjaosta katkeroitunut mies yritti murhata veljensä toukokuussa Turussa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 58-vuotiaan Jukka Antero Ukkosen seitsemän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen murhayrityksestä.

Hyökkääjän ja uhrin äiti kuoli lokakuussa 2021. Äiti oli testamentannut omaisuutensa toiselle pojalleen, sillä äiti ja 58-vuotias olivat ajautuneet välirikkoon vuonna 2013. Välirikko oli niin täydellinen , että poika sai kuulla äitinsä kuolemasta vasta testamentin tiedoksiannon yhteydessä. Pojalle ei ollut kerrottu myöskään äidin sairastumisesta.

Veljekset eivät olleet yhteydessä toisiinsa vuosikymmeniin. 58-vuotias mies oli katkera veljeään kohtaan, sillä veli oli saanut hänen näkemyksensä mukaan parempaa kohtelua heidän äidiltään.

Murhayritys tapahtui äidin kodissa toukokuussa 2022. Katkeroitunut 58-vuotias saapui ensin asunnolle. Hänellä oli avain, sillä asunnolla oli vielä hänelle kuuluvia tavaroita.

Miehellä oli mukanaan sotilasveitsi ja sähkölamautin.

Hän toi asunnolle mukanaan myös muun muassa traumasakset, kumihanskat, puhallettavan kahluualtaan sekä suuren määrän viemärinavausrakeita. Natriumhydroksidia sisältävät rakeet ovat vahvasti emäksisiä, joten ne syövyttävät orgaanista ainetta.

Syyttäjän mukaan mies otti rakeet mukaansa hävittääkseen veljensä ruumiin. Syyttäjän mukaan miehen suunnitelmana oli nostaa ruumis kahluualtaaseen ja kaataa sen päälle rakeita. Jollei ruumis olisi tuhoutunut täysin, se olisi muuttunut ainakin tunnistamattomaksi.

Oikeuden mukaan allas sopi kokonsa ja muotonsa perustella syyttäjän esittämään käyttötarkoitukseen.

Mies oli jättänyt oman puhelimensa kotiinsa ja ottanut mukaansa prepaid-liittymällä varustetun puhelimen.

Henkirikosta suunnitellut mies jäi odottamaan asunnolle veljeään. Kengät ja takin hän piilotti. Veli tuli paikalle myöhemmin ja nousi asunnossa aputikkaille tarkoituksenaan nostaa kaapin päältä tavaroita. Tällöin tuomittu hyökkäsi veljensä kimppuun veitsi ja sähkölamautin käsissään. Uhri huomasi hyökkääjän, joka totesi ”tähän on tultu.”

Ensimmäinen isku osui vain puolittain, kaulan sijaan korvan eteen. Uhri taisteli henkensä edestä ja sai lopulta veljensä pudottamaan veitsen. Uhri otti veitsen käteensä ja löi sillä hyökkääjää useita kertoja. Hyökkääjä ei tästä huolimatta pudottanut sähkölamautinta. Uhri sai painettua hyökkääjän maahan ja soitti hätäkeskukseen. Hän nappasi veitsen ja sähkölamauttimen ja pakeni huoneiston ulkopuolelle.

Syyttäjän mukaan murhayrityksen motiivi oli taloudellinen, sillä veljesten äidin kuolinpesän arvo oli 350 000 euroa.

Käräjäoikeus piti motiivina myös vihaa ja kostoa. Oikeuden mukaan motiivi liittyi kateuteen ja katkeruuteen, jotka kumpusivat äidin sairastumisesta, kuolemasta sekä testamentista.

Puolustuksen mukaan tapahtumissa oli kyseessä itsepuolustus.

Käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat