Tyks rajoittaa potilaiden sisäänottoa teho-osastolle

Tyks valmistautuu potilasrajoituksilla mahdolliseen neljän vuorokauden pituiseen hoitajalakkoon.

Hoitaja T-sairaalan päivystyksessä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuonna 2020.

10.9. 7:29

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi perjantaina julkaistussa tiedotteessa, että Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) teho-osastolle otetaan uusia potilaita ”hyvin” rajoitetusti. Ensi viikon torstaista 15. syyskuuta alkaen Tyksin aikuisten teho-osasto ei enää ota uusia potilaita lainkaan.

Tyks valmistautuu potilasrajoituksilla sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin mahdolliseen neljän vuorokauden pituiseen lakkoon syyskuussa. Lakon piti alun perin alkaa jo 6. syyskuuta, mutta työ- ja elinkeinoministeriö siirsi lakkoa alkamaan aikaisintaan tiistaina 20. syyskuuta.

Lakko koskee kaikkia työsopimussuhteisia Tehyn ja Superin jäseniä kyseisessä yksikössä. Toisin kuin kevään lakon aikana, Tehy ja Super eivät anna tällä kertaa yhtään hoitajaa suojelutyöhön. Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana pyritään usein varmistamaan, jotta kansalaisten hengen tai terveyden vaarantuminen voidaan ehkäistä.

Käytännössä rajoitukset tarkoittavat sitä, että Tyksin erityisvastuualueen sairaalat eivät voisi lähettää uusia potilaita Tyksin teho-osastolle 15.–24. syyskuuta. Tällöin potilaiden hoidossa tulee turvautua muihin yliopistosairaaloihin. Tyksin erityis­vastuualue kattaa Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sekä Ahvenanmaan.

Tyks sanoi jo aiemmin, että aikuisten teho-osasto jouduttaisiin sulkemaan, jos liittojen ilmoituksen mukainen lakko toteutuu.

Teho-osastohoitoa vaativat muun muassa onnettomuuksissa loukkaantuneet, akuuteista sairauksista, kuten aivoverenvuodoista, kärsivät, ja isojen leikkausten jälkeistä hoitoa tarvitsevat potilaat. Vain viimeksi mainittujen potilaiden määrään voi vaikuttaa etukäteen perumalla leikkauksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat