Kuningattaren kuolema räjäytti kauppias Henri Nevarin myynnin: ”Onneksi ymmärsin varautua”

Kuningatar Elisabetin kuolema lisäsi valtavasti muistoesineiden kysyntää. Kauppias Henri Nevari haistoi ilmiön etukäteen ja varautui kunnolla. Se kannatti.

Yrittäjä Henri Nevari kertoo, että kuningattaren kuolema räjäytti nostalgiakaupan myynnin.

12.9. 15:08 | Päivitetty 12.9. 16:37

Ahtaan ja kapean myymälän hyllyt pullottavat eriskummallisista myyntituotteista. Tarjolla on esimerkiksi pullotettua Aurajoen vettä, I love Turku -suklaata ja Elvis-kalentereja.

Turun Kauppahallissa sijaitsevan Wanha Turku Kaupan yksi hyllyväli on pyhitetty kuninkaallisiin liittyville tuotteille. Valtaosaa niitä koristaa kuningatar Elisabetin kuva.

Yrittäjä Henri Nevari kertoo varautuneensa Elisabetin kuolemaan jo muutaman vuoden ajan. Hän hankki Englannista suuret määrät kuningattareen liittyviä esineitä kuten teemukeja ja -rasioita. Nostalgiaa myyvän kaupan asiakaskunnasta osa on rojalisteja tai muuten vain kiinnostuneita kuninkaallisista.

Suosituimmat Elisabet-muistoesineet liittyvät luonnollisesti teenjuontiin.

“Kuninkaallisiin liittyvät tuotteet ovat kiinnostaneet jo pitkään meidän asiakkaitamme. Onneksi ymmärsin hyvissä ajoin varautua Elisabetin kuolemaan”, Nevari kertoo.

Elisabet-tuotteiden myynti kasvoi jo alkuvuoden aikana, sillä alkuvuonna juhlittiin kuningattaren 70-vuotista hallitsijan uraa. Nevari sai hankittua Englannista 70-vuotisjuhlaan valmistettuja teerasioita.

“Ne myivät alkuvuonna kohtuullisen hyvin.”

Kun kuningattaren kuolemasta ilmoitettiin viime viikon torstaina, Nevarin sähköposti rupesi saman tien laulamaan uusien viestien merkiksi. Jokainen viesti kertoi verkkokauppaostoksesta.

”Olin odottanut kauhulla sitä päivää. Paketoin ostoksia seuraavat kaksi vuorokautta putkeen”, Nevari kertoo.

Kiinnostus Elisabet-tuotteisiin ei ole vieläkään laantunut. Kaupassa vieraileva nainen ostaa kaksi teerasiaa itselleen.

“Kuningattaren kuolema on tietenkin ikävä tapahtuma, ja tällaisten hetkien aikana osa ihmisistä käsittelee suruaan ostamalla jotain siihen liittyvää”, Nevari puntaroi.

Kuningattaren kuoleman myötä uusien muistoesineiden määrä todennäköisesti lisääntyy. Nevari on lähdössä ensi viikolla Englantiin uusien tuotteiden hakumatkalle.

Kuningas Charlesiin liittyvien muistoesineiden määrä kasvaa kruunajaisten aikaan Hänestä Nevarin asiakkaat eivät ole olleet ainakaan aiemmin kiinnostuneita.

”Elisabetin kuolema kosketti lähes kaikkia, minuakin, sillä hän oli niin pitkään vallassa. Joskus aikoinaan Suomessa todettiin Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen. Nyt on todettu pitkään Elisabet, Elisabet, Elisabet.”

Englannin kuninkaallisista Elisabetin lisäksi ainoastaan prinsessa Diana ja prinssi Harry ja Meghan ovat jonkin verran kiinnostavia. Ruotsin kuninkaalliset kyllä kiinnostaisivat, mutta markkinoilla on hyvin vähän heihin liittyviä tavaroita.

Kuningatar Elisabet on nostalgiakaupan ylivoimaisesti suosituin kuninkaallinen.

”Puhumattakaan Suomen ’kuninkaallisista’ eli Saulista ja Jennistä.”

Valtaosa Nevarin myymistä, kuninkaallisiin liittyvistä tuotteista on uusia, mutta myynnissä on myös klassikkoesineitä. Esimerkiksi kuningas Edwardin kruunajaisia varten vuonna 1902 valmistettu kahvikuppi- ja lautanen maksavat yli sata euroa. Kuningatar Elisabetin kruunajaismukin vuodelta 1953 saa alle 50 eurolla.

”Saa nähdä, nouseeko joku kuninkaallinen vastaavaan suosioon.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Oikaisu 12.9. kello 15.12: Korjattu Elisabetin kirjoitusasu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat