Sadat kuolleet kalat kelluvat keskellä Turkua – Likainen salaisuus on pysynyt mysteerinä jo vuosia

Turkulaisesta Vähäjoesta löytyi viime viikolla satoja kuolleita kaloja. Viranomaiset uskovat ilmiön olleen lyhytaikainen, mutta HS löysi kaloja pitkin joenuomaa vielä torstainakin. Vähäjoki on kärsinyt vuosikausia mystisistä ympäristöongelmista, joiden syytä ei ole onnistuttu jäljittämään.

Turkulaisesta Vähäjoesta on löytynyt satoja kuolleita kaloja, mutta kalojen kuolinsyy on epäselvä. HS kuvasi torstaina muun muassa kuolleen hauen keskellä koskea, alueella jossa kalakuolemia havaittiin jo viime viikolla. Siellä joki kulkee muun muassa Kiiltocleanin ja Orionin tehtaiden välistä.

16.9. 8:37 | Päivitetty 16.9. 8:49

Turkulaisessa Vähäjoessa on todettu satojen kalojen joukkokuolema. Sen aiheuttaja on mysteeri, mutta virkamiehet epäilevät ulkopuolista päästöä.

Kuolleita kaloja huomasi ensimmäisenä iltalenkillä ollut kaupunkilainen viime viikon tiistaina. Hän ilmoitti myöhemmin havainnostaan Turun ympäristönsuojeluun, joka ehti paikalle perjantaiaamuna.

”Näin tuolloin kymmeniä kuolleita kaloja aina sellaisissa kohdissa, joissa näkyi pohjaan saakka”, kertoo ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio.

Näky jäi vaivaamaan Vainiota siinä määrin, että hän palasi joelle uudelleen saman päivän iltana ja vielä lauantaiaamunakin. Kuolleita tai kuolemaisillaan olevia kaloja löytyi useista paikoista.

”Arvioisin, että niitä oli yhteensä useita kymmeniä, ehkä satoja yksilöitä. Melko isoja lahnoja, haukia, särkikaloja, ahvenia, jopa kivennuoliaisia”, Vainio luettelee.

Vähäjoki kulkee pohjoisen Turun läpi yhtyäkseen Koroisten kohdalla Aurajokeen. Se on lähellä aluetta, johon Turku kaavailee asuntomessuja lähivuosina.

Kuolemat näyttivät keskittyvän Kärsämäen kaupunginosaan, jonka rajalla Vähäjoki virtaa kapeana uomana ennen liittymistään Aurajokeen.

Kaupunki pyysi perjantaina kaupunkilaisilta ilmoituksia, mikäli kuolleita kaloja löytyy lisää. Vainion mukaan viikon aikana havaintoja oli kuitenkin tullut vain yksi. Siinäkin ohikulkija oli nähnyt vain yhden kalan.

Virkamiehet päättelivät, että mikä kaloja tappoikaan, ilmiö näytti loppuneen viikonloppuna.

Torstaina kuolleita kaloja löytyi kuitenkin lisää. Yksistään noin sadan metrin matkalta HS löysi kymmenkunta kuollutta kalaa. On mahdollista, että ainakin osa kaloista oli ollut kuolleena jo pidempään. Ei ole siis varmaa, onko ilmiö ohi vai kuoleeko kaloja edelleen.

Esimerkiksi pullea hauki löytyi torstaina koskipaikasta, jossa se makasi kuin tarjottimella petoeläimille. Vainion mukaan luonnossa kuolleet kalat yleensä häviävät nopeasti parempiin suihin. Hän epäilee, että aiemmin kuolleet kalat ovat saattaneet nousta joenpohjasta liikkeelle vesien noustua. Hauen vierellä makasi kaksi muutakin kookasta kalaa. Ne saattoivat olla lohikaloja.

Aurajoki on vaellusjoki, jossa lohien rauhoitusaika alkaa vuosittain syyskuun alussa.

Ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainion mukaan kuolleiden kalojen määrää on vaikea arvioida, koska Vähäjoen vesi on sameaa. Kuolleet kalat päätyvät myös nopeasti petoeläinten ruoaksi.

Vainion mukaan viranomaiset eivät ole onnistuneet selvittämään kalakuolemien syytä. Useimmiten vastaava ilmiö johtuu äkillisestä happikadosta, joka voi aiheutua monista eri tekijöistä. Turku otatti joesta vesinäytteitä, mutta alustavien tulosten mukaan joen happimäärä ja pH-arvo on kuitenkin normaalilla tasolla. Virtaavassa vedessä paikallinen happikato voi kuitenkin korjaantua nopeasti.

”Jos nyt pitäisi veikata, kallistuisin ulkopuoliseen päästölähteeseen”, Vainio sanoo.

Ulkopuoliset päästöt eivät ole Vähäjoessa harvinaisuus. Pilaantuneen veden mysteeri on piinannut viranomaisia jo vuosia. Vähäjoesta todetaan lähes säännöllisesti kohonneita bakteeripitoisuuksia, joiden syytä ei ole onnistuttu selvittämään. Välillä lukemat ovat pitkiä aikoja hyviä. Joen vesi on ollut käyttökiellossa jo pitkään.

HS kirjoitti Vähäjoen mysteeristä viimeksi keväällä.

Lue lisää: Mystisesti saastunut joki löi viran­omaiset ällikällä Turussa – ulosteita virtaa Itä­mereen, eivätkä mitkään konstit auta

Mittaviin kalakuolemiin Vähäjoessa törmättiin viimeksi vuonna 2017. Tuolloin syyksi osoittautui Vainion mukaan läheisellä teollisuusalueella riehunut tulipalo. Jokeen valunut sammutusvesi aiheutti happikadon ja tappoi kalat.

Nyt Vainio toivoo, että virkamiehet viimein pääsevät lähemmäs ratkaisua. Tämän kertaisen kalaturman myötä Turku ja Varsinais-Suomen ely-keskus ovat päättäneet aloittaa joen vedenlaadun tehoseurannan. Tuloksia odotetaan myöhemmin syksyllä.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Pikkukalan raato oli jäänyt kiinni virtapaikan kiveen Turun Vähäjoen alajuoksulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat