Kunnanjohtaja pitää pariskunnan riutumista kotiinsa yksittäistapauksena – Vanhusten etujen valvoja pitää esimerkkinä kestämättömästä tilanteesta

Vanhus löytyi kotoaan kuolleena ja hänen puolisonsa heikossa kunnossa, koska kukaan ei tarkistanut heidän vointiaan yli viikkoon. Vanhusasiavaltuutettu ihmettelee, miksei huonokuntoista pariskuntaa otettu kotihoidon asiakkaiksi ajoissa.

Poliisi tutkii kotiinsa kuolleen vanhuksen tapausta rikoksena Pöytyällä.

14.9. 11:57 | Päivitetty 14.9. 12:35

Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joki pitää keskiviikkona julki tullutta vanhuskuolemaa yksittäistapauksena. Poliisi tiedotti keskiviikkoaamuna epäilevänsä rikosta tapauksessa, jossa iäkäs pariskunta jäi yli viikoksi kotiinsa vaille apua. Kun viranomaiset lopulta hälytettiin asuntoon, pariskunnan nainen löytyi kuolleena ja mies makasi heikossa tilassa rivitaloasunnon lattialla.

”Tietysti tällaiset tapaukset ovat aina järkytyksiä. Minun ei ole kuitenkaan mahdollista kommentoida enempää, koska lähdemme siitä, että tutkintavastuu on poliisilla”, Joki sanoo.

Poliisin mukaan pariskunta ei ollut kotihoidon asiakkaita, mutta mies oli hiljattain pyytänyt kotihoidosta apua kotona pärjäämiseen. Heitä oli käyty auttamassa, kunnes pariskuntaan ei enää saatu yhteyttä. Jostain syystä kotihoito odotti yli viikon ennen kuin pyysi poliisia menemään asuntoon. Joen mukaan monet vastuukysymykset tapauksen tiimoilta ovat yhä auki, mutta Pöytyän palvelutaso on ollut yleisesti ottaen hyvä.

”Meidän henkilöstömäärämme on mitoituksen mukainen ja minun tietojeni mukaan riittävää.”

Lue lisää: Iäkäs pariskunta riutui kotiinsa – Poliisi: Kotihoito tiesi hädästä, mutta odotti yli viikon

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo toivoo, että tapahtumien syyt selvitetään perinpohjin.

”Tämä on äärimmäinen tragedia”, Topo kuvaa.

Hänen mukaansa iso kysymys tapauksessa on se, miksi huonokuntoiset vanhukset eivät olleet päätyneet kotihoidon asiakkaiksi, vaikka heidän tilanteensa on mitä ilmeisimmin ollut vakava.

”Kotihoidon kriteerejä tulkitaan tiukemmin kuin aikaisemmin. Samaan aikaan meillä on vakava hoitajapula. Herää kysymys, että saako työvoimapula aikaan sen, että on entistä vaikeampi päästä kotihoidon asiakkaaksi?” Topo kysyy.

Hän huomauttaa, että tilanne on samanlainen koko maassa. Suomessa tehdään Topon mukaan päivittäin noin 115 000 kotihoidon käyntiä.

”Volyymi on todella valtava ja tietenkin virheitä sattuu. Mutta tällaisia virheitä ei pitäisi tapahtua.”

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo pitää Pöytyän tapausta yllättävänä tragediana, vaikka kotihoidon huono tilanne koko maassa on ollut tiedossa.

Hänen mukaansa kotihoidon asiakkaiksi päätyy entistä huonokuntoisempia vanhuksia. Myös ympärivuorokautiseen hoivaan on entistä vaikeampi päästä.

”On selvää, että tämä yhtälö ei tuota niin hyvää laatua kuin sen pitäisi.”

Topon mukaan Pöytyän tapauksessa on huomionarvoista myös se, että kyse oli pariskunnasta, joka oli osannut itse pyytää apua.

”Selvästi mies on pyytänyt apua pitkään jatkuneeseen omaishoitotilanteeseen”, hän arvioi.

Topo huomauttaa, että kaikkein huonoimmassa asemassa ovat yleensä yksinasuvat vanhukset, jotka eivät välttämättä osaa edes pyytää apua. Hänen mukaansa Pöytyän tapaus osoittaa ainakin sen, että kotihoidon tilanne koko maassa on kestämätön. Hän peräänkuuluttaa ensimmäiseksi työvoimapulan ratkaisemista työn vetovoimaa kehittämällä.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat