Naamioituneet ryöstäjät tunkeutuvat aamuyöllä pariskunnan kotiin – Hovioikeus vapautti toisen syytetyn, sillä tämä ei ollut ”erityisen pienikokoinen”

Ryöstäjät hyökkäsivät pariskunnan kotona näiden kimppuun pulttisaksin ja kaasusumuttimella. Yksi miehistä pidätettiin uhrilta varastettu kello kädessä ja lenkkarit jalassa.

Turun hovioikeus vapautti ryöstöstä tuomitun miehen tuntomerkkien perusteella.

16.9. 11:46

Turun hovioikeus on vapauttanut ryöstöstä tuomitun miehen, sillä miehen koko ei täsmännyt silminnäkijäkertomukseen. Toisen miehen tuomion hovioikeus taas piti voimassa, sillä tämä mies ontui havaittavasti oikeudenkäynnissä. Silminnäkijöiden mukaan yksi naamioituneista ryöstäjistä oli pienikokoinen ja toinen ontui jalkaansa.

Ryöstö tapahtui toissa vuoden heinäkuussa turkulaisessa lähiössä. Kerrostalohuoneistossa asunut pariskunta heräsi lauantaina aamuyöllä ovikellon soittoon. Oven takana seisoi vuonna 1986 syntynyt mies.

Kun pariskunta avasi oven, miehen lisäksi kaksi naamioitunutta henkilöä tunkeutui asuntoon. Toinen naamiomies oli pienikokoinen ja toinen ontui jalkaansa.

Vuonna 1986 syntynyt tuomittu kertoi myöhemmin, että hän oli tullut ovelle myymään hallussaan olevaa omaisuutta. Mies vakuutti, että hän ei tuntenut naamiomiehiä.

Oikeus ei pitänyt miehen kertomusta uskottavana, sillä pariskunnan havaintojen mukaan mies tunsi molemmat naamiomiehet ja toimi heidän kanssaan yhteistyössä.

Toisella naamiomiehellä oli kädessään musta ase, joka osoittautui myöhemmin ilmapistooliksi. Toinen naamiomies kantoi kaasusumutetta, jota hän myös käytti pariskuntaan. Ryöstäjät myös pahoinpitelivät pariskuntaa muun muassa pulttisaksilla.

Kolme miestä varastivat asunnosta merkittävän määrän pariskunnan omaisuutta. Heidän mukaansa lähti esimerkiksi useita puhelimia, noin 2 000 euroa käteistä, rannekelloja, hopeaesineitä, vuokra-auton avaimet.

Ennen kuin ryöstäjät poistuivat asunnolta, he sitoivat pariskunnan teipillä. Sitominen ei onnistunut, sillä pariskunta pääsi vapaaksi muutamassa minuutissa.

Ryöstäjät yrittivät myös ottaa haltuunsa toisen uhrin käytössä olleen vuokra-auton. He eivät saaneet autoa käyntiin, vaikka he olivat anastaneet sen avaimet.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi kolme miestä tapahtuneesta pitkiin vankeusrangaistuksiin viime vuoden lokakuussa.

Miehet tuomittiin ryöstöstä, vapaudenriistosta, törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä moottorikulkuneuvon käyttövarkauden yrityksestä.

Silminnäkijäkertomusten lisäksi syyttäjällä oli esittää näyttönä muun muassa teletunnistetietoja. Kolme miestä oli myös tallentunut valvontakameroihin ennen ryöstöä.

Lisäksi osa varastetuista tavaroista löytyi jalkaansa ontuvalta mieheltä. Hänellä oli kädessään miesuhrilta varastettu kello ja jalassaan varastetut tennarit.

Miehet eivät saaneet tuomiota törkeästä ryöstöstä, sillä lähes neljän kilon painoisia pulttisaksia ei voi pitää teräaseena eikä hengenvaarallisena aseena. Oikeuden mukaan miehet eivät kohdistaneet uhreihinsa eritysten raakaa tai julmaa väkivaltaa.

Turun hovioikeus käsitteli tapausta ja antoi tuomionsa tällä viikolla. Ilman naamiota ryöstöön osallistunut Mikko Johannes Kettunen, 35, tuomittiin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen. Tuomas Jaakko Antero Koskinen, 39, tuomittiin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden pituiseen vankeuteen. Hänen tuomioonsa laskettiin mukaan kesäkuussa 2021 tapahtuneet ajokortitta ajo ja kaksi autovarkautta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi kolmannen miehen kolmen vuoden vankeuteen. Hänen tuomioonsa laskettiin mukaan aiempi ryöstön yritys ja myöhempi huumausainerikos.

Koska mies ei sopinut naamiomiehen tuntomerkkeihin, hovioikeus vapautti hänet aamuöiseen ryöstöön liittyvistä syytteistä. Vuonna 2000 syntynyt mies sai seitsemän kuukauden vankeusrangaistuksen ryöstön yrityksestä sekä huumausainerikoksesta.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat