Nainen poltti miesystävänsä elävältä – Oikeus tuomitsi 11 vuoden vankeuteen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen vain heitteillejätöstä. Hovioikeuden mukaan nainen valeli miesystävänsä palavalla nesteellä ja sytytti tuleen.

Turun hovioikeus tuomitsi naisen miesystävänsä taposta.

15.9. 15:48 | Päivitetty 15.9. 16:11

Turun hovioikeus on tuominnut vuonna 1958 syntyneen somerolaisnaisen 11 vuoden vankeusrangaistukseen miesystävänsä taposta, törkeästä pahoinpitelystä sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Hovioikeuden mukaan Ritva Maria Leppänen valeli sängyssä makaavan miehen päälle helposti syttyvää nestettä ja sytytti nesteen tuleen elokuussa 2020. Uhri kuoli palossa saamiinsa vammoihin samana päivänä.

Tapausta viime vuonna käsitellyt Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen ainoastaan heitteillejätöstä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Niin syyttäjä kuin kuolleen miehen omaiset valittivat tuomiosta hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu ei syyllistynyt henkirikokseen, sillä asiassa jäi riittävä epäily vaihtoehtoisista syttymistavoista. Käräjäoikeuden mukaan palon vaihtoehtoisia syttymissyitä kuten hellapaloa tai sähköpaloa ei voinut varmuudella sulkea pois.

Hovioikeuden mukaan vaihtoehtoiset syttymissyyt olivat niin epätodennäköisiä, että ne voitiin sulkea pois. Uhrin saamien palovammojen ja asiantuntijatodistajien lausuntojen perusteella ainoa todennäköinen syttymissyy oli tahallaan sytyttäminen.

Uhri sai laajoja liekkivammoja reisiinsä ja selkäänsä. Vammojen vakavuuden perusteella voitiin olettaa, että niiden syntyminen vaati huomattavaa altistusaikaa tai merkittävää kuumuutta.

Myös tuomitun oma käytös viittasi hänen syyllisyyteensä. Uhrin pojat kertoivat oikeudessa, että tuomittu oli kertonut jo ennen tapahtumia toivovansa miesystävänsä kuolemaa. Toinen pojista kertoi, että tuomittu oli kertonut palopaikalla päästäneensä uhrin päiviltä. Toinen pojista kertoi naisen käytöksen olleen tapahtumapäivänä ”hyytävää ja karmivaa”.

Poliisi jututti naista palopaikalla. Kun poliisi ilmoitti naiselle, että hän epäilee tämän valehtelevan, nainen reagoi tietoon poikkeuksellisesti. Nainen otti esiin kaksi sytkäriä ja ilmoitti toisen olevan sitä varten, että ”sytytän kaikkee muuta”. Tästä tilanteesta nainen tuomittiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syyttäjän mukaan naisen motiivi henkirikokselle liittyi naisen koiran katoamiseen. Nainen oli vihastunut miesystävälleen, joka ei etsinyt kadonnut koiraa riittävästi vaan piti eläintä kuolleena.

Hovioikeus tuomitsi naisen myös yli kymmenen vuotta vanhasta törkeästä pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan nainen sytytti miesystävänsä sängyn palamaan jo vuonna 2011. Silloin mies sai palovammoja alaraajoihinsa. Käräjäoikeus hylkäsi kyseisen syytteen, mutta hovioikeudessa esitetty uusi näyttö kuten lääkärinlausunto riitti tuomioon.

Syyttäjä haki naiselle tuomiota murhasta. Uhri oli humalassa ja liikkui huonon terveytensä vuoksi kyynärsauvojen avulla. Hovioikeuden mukaan uhri ei ollut kuitenkaan palon syttyessä puolustuskyvyttömässä tilassa, joten teko ei ollut kokonaisuutena arvioiden törkeä. Näin ollen nainen ei syyllistynyt murhaan.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat