Turkulainen juristi kieltäytyi työskentelemästä Tampereella – Puolustusvoimat lopetti palkanmaksun

Juristi haastoi Puolustusvoimat oikeuteen, koska ei saanut palkkaa työpäivistä, jotka hän teki Turussa. Naisen työpiste sijaitsi Tampereella.

Merivoimien esikunta toimii historiallisella Heikkilän kasarmialueella Turussa. Alueella on myös Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen toimintaa.

20.9. 12:03 | Päivitetty 21.9. 13:38

Puolustusvoimissa työskennellyt juristi vei työnantajansa oikeuteen, koska ei saanut tehdä töitään Turussa. Hallinto-oikeus antoi elokuun lopussa ratkaisunsa riitaan, joka on ehtinyt kestää yli seitsemän vuotta.

Juristin ja Puolustusvoimien välinen riita juontaa juurensa vuoteen 2015. Nainen oli työskennellyt aiemmin Turussa, mutta hänen vanha tehtävänsä päättyi. Sen johdosta naisen työt siirrettiin Puolustusvoimien logistiikkakeskukseen Tampereelle vuoden 2015 alussa. Hän sai kevään ajaksi luvan tehdä osan työpäivistä edelleen Turussa.

Nainen kuitenkin ilmaantui Tampereelle harvemmin kuin oli sovittu. Hänen esimiehensä laski, että nainen oli ollut luvatta poissa yhteensä 22 päivän ajan. Huhtikuussa naiselle ilmoitettiin, että poissaolot vähennetään hänen palkastaan. Samalla häntä uhattiin potkuilla.

Nainen kiisti poissaolot. Hän ilmoitti tehneensä väitetyt päivät töitä Turussa, Merivoimien esikunnan tiloissa. Hän jopa toimitti kulunvalvontatiedot Merivoimien tiloista. Tämä ei kelvannut työnantajalle, jonka mielestä Turussa tehtyjä työpäiviä ei laskettaisi. Naisen kuulemisen jälkeen lintsauksen määrä sentään täsmennettiin 14 päiväksi.

Nainen vaati oikaisua päätökseen. Puolustusvoimien mukaan logistiikkalaitoksen esikunta ei kuitenkaan katsonut, että sellaiselle olisi tarvetta. Nainen sai oikaisuvaatimukseensa vastauksen vasta viisi vuotta myöhemmin, vuonna 2020. Silloinkin Puolustusvoimat katsoi, että sen ei tarvitse tehdä päätöstä asiassa. Logistiikkalaitoksen esikunnan mielestä hänen olisi pitänyt viedä asia työtuomioistuimeen.

Nainen kanteli asiasta hallinto-oikeuteen. Ratkaisussaan oikeus päätti palauttaa asian Puolustusvoimien logistiikkalaitokselle käsiteltäväksi uudelleen. Sen mielestä naisella on oikeus saada päätös oikaisuvaatimukseensa. Nainen ei ole enää Puolustusvoimien palveluksessa. Hallinto-oikeuden päätös on osittain salattu.

Oikeus myös määräsi Puolustusvoimat maksamaan 500 euroa naisen oikeudenkäyntikuluja.

22.9. klo 13.38 Korjattu maininta naisen esimiehestä logistiikkalaitoksen esikunnaksi.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat