Turkulaisen sairaalan pihalle ilmestyi salamyhkäinen joukkoirtisanoutumisauto

Tehy kerää nimiä joukkoirtisanoutumista varten sairaalan pihalle parkkeeratussa asuntoautossa. Pääluottamusmies kertoo HS:lle mistä on kyse.

Tyksin pääluottamusmies Jussi Rantanen kertoo, että asuntoautolla on ollut välillä kuhinaa.

21.9. 11:21 | Päivitetty 21.9. 11:43

Työtaistelua käyvä Tehy kerää hoitajien nimiä paperiin joukkoirtisanoutumisen varalle Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) parkkipaikalle pysäköidyssä asuntoautossa.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

HS:n vieraillessa autolla kahdeksalta keskiviikkoaamulla paikalla oli vain Tyksin pääluottamusmies Jussi Rantanen. Toimittajaa tai kuvaajaa ei laskettu sisälle autoon, joka oli saapunut paikalle alkuviikolla. Rantasen mukaan auto on parkkipaikalla syksyn ja tarpeen mukaan talvenkin ajan.

”Pakkolaki tuli. Eduskunta sääti sellaisen. Nyt Tehyn valtuusto ja hallitus ovat päätyneet sellaiseen ratkaisuun, että erikoissairaanhoidossa meidän jäsenet joukkoirtisanoutuvat”, Rantanen tiivistää tilanteen viitaten eduskunnan hyväksymään potilasturvallisuuslakiin.

Viime viikolla Tehyn valtuusto päätti toimeenpanna erikoissairaanhoitoon kohdistuvan joukkoirtisanoutumisen myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana ja myöhemmin ilmoitettavissa kohteissa.

Lue lisää: Hoitajaliitot päättivät toteuttaa joukko­irtisanoutumiset

Tehyn tunnuksin varustettu asuntoauto on pysäköitynä T-sairaalan parkkipaikalle. Pääluottamusmies Jussi Rantasen mukaan auto on paikalla syksyn ja tarvittaessa talvenkin ajan. ”Varmaan vähän käymme ajelulla välillä”, Rantanen sanoo.

Fakta

Tehyn joukkoirtisanoutuminen

Tehyn mukaan joukkoirtisanoutuminen toimeenpannaan syksyn tai talven aikana, mutta kuitenkin 31. maaliskuuta 2023 mennessä.

Tehy kertoo ottavansa yhteyttä joukkoirtisanoutumiseen mukaan valittujen kohdeorganisaatioiden tehyläisiin.

Tehyläisille, joiden työsuhde päättyy joukkoirtisanoutumisen takia, maksetaan lakkoavustusta 100 euroa päivässä, enintään 45 kalenteripäivän ajalta.

Lakkoavustusta ei makseta, jos jäsen saa tänä aikana muuta ansiotuloa tai ansiotuloon verrattavaa etuutta.

Tehy kertoo, että kun työehtosopimukset (SOTE-sopimus ja KVTES) tehyläisten osalta aikanaan solmitaan, kaikkien joukkoirtisanoutuneiden työsuhteet tulevat palautumaan entiselleen. Kyse on Tehyn järjestönä toimeenpanevasta työtaistelutoimesta.

Tehy kertoo, ettei tule hyväksymään sellaista sovintoehdotusta, eikä tekemään sellaista työehtosopimusta, jolla joukkoirtisanoutumiseen osallistuvat työntekijät eivät pääsisi entisiin työtehtäviinsä entisin työsopimuksen mukaisin ehdoin niin sanottuina vanhoina työntekijöinä.

Tehyn mukaan hoitajien ei pidä missään tapauksessa itse toimittaa mitään erillisiä irtisanoutumisilmoituksia työnantajalle.

Lähde: Tehy

Joukkoirtisanoutumista varten on Rantasen mukaan saatu paljon hoitajien allekirjoituksia. Tarkempaa suuruusluokkaa hän ei kerro.

”Paljon on riittävästi tässä kohtaa. Kyllä tässä on ollut kuhinaa aika paljon.”

Rantasen mukaan nimen paperiin laittaminen tarkoittaa, että liiton ohjeiden mukaisesti jossain vaiheessa kaikki allekirjoittaneet irtisanoutuvat samanaikaisesti.

”Järjestö hoitaa sen, ja se on tietysti painostustoimi, jotta Bulevardin neuvottelupöydässä päästäisiin lopputulemaan”, Rantanen sanoo viitaten työkiistan sovitteluun.

Hänen mukaansa Tyksissä on töissä noin 3 800 tehyläistä, joista kaikki ovat potentiaalisia joukkoirtisanoutumiseen osallistujia. Sairaanhoitajien lisäksi kyse on esimerkiksi kätilöistä, laboratoriohoitajista, röntgenhoitajista ja fysioterapeuteista.

Pääluottamusmies Jussi Rantasen mukaan hoitajat voivat tulla asuntoautolle juttelemaan ja halukkaat voivat laittaa nimensä paperiin, joka koskee joukkoirtisanoutumista.

Tyksin pihalla olevassa asuntoautossa hoitajat pääsevät myös purkamaan tuntojaan viime aikojen tapahtumista.

”Tämän orjalain säätämisen jälkeen täällä on päässyt vähän pahaa oloakin purkamaan siitä, minkä takia meidän alallamme ei enää jatkossa ole lakko-oikeutta, miten me sitten oikeasti kerromme epäkohdista ja miten meidän palkka-asiamme tullaan hoitamaan”, Rantanen sanoo.

Potilasturvallisuuslailla voidaan velvoittaa hoitajia suojelutyöhön työtaistelun aikana. Lisäksi se antaa aluehallintovirastoille mahdollisuuden siirtää tai keskeyttää työtaisteluita viikon ajaksi enintään neljä kertaa.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi potilas­turvallisuus­lain, vasemmisto­liitto jakautui – Grafiikka näyttää, miten kansan­edustajat äänestivät

Lue lisää: Tehyn Rytkönen kritisoi eduskunnan päätöstä hyväksyä potilasturvallisuuslaki: ”Valtiojohto ei nyt ymmärrä kaikkia seurauksia”

Rantasen mukaan hoitajat haluavat, että terveydenhuolto suomalaisessa yhteiskunnassa pysyy hyvänä. Hän korostaa, että vaativasta työstä, kuten esimerkiksi tehohoitajan työstä, pitää saada ”oikea palkka”.

”Palkat sovitaan työehtosopimusneuvotteluissa, ja jos ei päästä sopimukseen, niin välillä joudutaan ehkä hieman lakkoilemaan, jotta lopputulokseen päästään. Mutta kyllä me yhteiskuntana käytämme liian vähän rahaa terveydenhuoltoon. Rahalla se ratkeaa tämäkin ongelma. Aina on ennemmin tai myöhemmin sopimus syntynyt”, Rantanen sanoo koleana aamuna parkkipaikalla.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina, että Tyks vakinaistaa 488 määräaikaista hoitohenkilöstön työsuhdetta.

Vakinaistettaviin kuuluu muun muassa sairaanhoitajan, lähihoitajan, kätilön, laboratoriohoitajan, osastosihteerin, röntgenhoitajien ja fysioterapeuttien tehtäviä.

Tiedotteen mukaan päätöksellä Tyks jatkaa määräaikaisten työsuhteiden vakinaistamista strategian mukaisesti. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti asiasta tiistaina.

”Toivomme, että päätös osaltaan vähentää henkilöstömme kuormittumista, ja sitä kautta turvaa ja parantaa potilaiden hoitoa”, kertoo vt. sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti aiemmin tämän vuoden tammikuussa 122 määräaikaisen työsuhteen vakinaistamisesta. Vakinaisen paikan otti vastaan 105 työntekijää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat