Tuhansille työntekijöille lähetetty tahaton sananmuunnos riemastuttaa: ”Ruska on vaarallinen sana”

Turun kaupungin infokutsuun eksyi värikäs sanaleikki, jonka osa epäili liittyvän kaupungin hankalaan taloustilanteeseen. Henkilöstöjohtaja sanoo, ettei kukaan kaupungilla ole niin nokkela, että keksisi moista tahallaan.

Ruska on kielellisesti vaarallista aikaa, pakkasella vielä vaarallisempaa.

23.9. 11:05 | Päivitetty 23.9. 11:23

Turun kaupungin työntekijät saivat torstaina työnantajaltaan sähköpostiviestin, joka sai monet kohottelemaan epäilevinä kulmakarvojaan. Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtosen allekirjoittamassa viestissä nimittäin kuvattiin syksyn värien pikkuhiljaa vaihtuvan ”ruskan palettiin”.

Saatesanojen jälkeen henkilöstö kutsuttiin ensi viikolla järjestettävään henkilöstöinfoon. Kaupunki järjestää työntekijöilleen tiedotustilaisuuksia säännöllisesti ajankohtaisista asioista.

Osa kutsun saajista kuitenkin äkkäsi ruskan paletin varsin graafiseksi sananmuunnokseksi. Muun muassa opettajana työskentelevä, vasemmistoliiton varavaltuutettu Mervi Uusitalo-Heikkinen nosti viestin esiin Twitterissä.

Uusitalo-Heikkisen viestin kommenttiketjussa epäiltiin muun muassa, että sananmuunnos saattaisi liittyä syksyllä edessä olevaan budjettiprosessiin.

Turun taloustilanne näyttää nimittäin kinkkiseltä. Valtuusto käsitteli juuri maanantain kokouksessaan kaupungin osavuosikatsausta, joka povaa yli 24 miljoonan euron alijäämää.

”Nyt alkaa luonto näyttää kauneintaan värien vaihtuessa pikkuhiljaa ruskan palettiin.”

Viestin kirjoittanut henkilöstöjohtaja Valtonen vakuuttaa HS:lle, että paletista puhuminen oli kuitenkin ihan aito vahinko. Hän kertoo saaneensa itsekin palautetta sanavalinnastaan. Viestin alku kuului kokonaisuudessaan näin: ”Nyt alkaa luonto näyttää kauneintaan värien vaihtuessa pikkuhiljaa ruskan palettiin.”

”Ei minulle tullut tällainen mieleenkään siinä kiireessä, kun kutsua kirjoitin, mutta jos tästä nyt joku lisäiloa ja -kiinnostusta infoa kohtaan saa, niin olkoon niin.”

Valtonen kertoo aikovansa kuitata lipsahduksen ensi viikon infossa, ettei asiasta jää kenellekään epäselvyyttä. Tilaisuuden asialistalla on muun muassa perhevapaauudistukseen ja sähkön säästämiseen liittyviä asioita.

”Ei meillä ole kukaan niin näppärä, että pystyisi tällaisia keksimään”, Valtonen vetoaa, mutta myöntää, että syksyisen terminologian kanssa on jatkossa syytä olla tarkkana.

”Ruska on vaarallinen sana.”

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat