Naantali teki unelmasopimuksen ja maksaa sähköstään nyt pilkkahintaa: ”Loistava ajankohta”

Sähkösopimus ei rasita Naantalin Energia Oy:nkaan taloutta, koska hinta on sidottu pörssissä. Kaukolämmöstäkin haetaan säästöjä – Lopetettaisiinko Karvetin tekonurmin kentän talvilämmitys?

Tekninen johtaja Reima Ojala tuli Naantalin palvelukseen vuonna 2018.

29.9. 9:31

Kun monet tuskailevat sähkön kalleutta, Naantalin kaupunki maksaa vakaata 3,7 sentin hintaa kilowattitunnilta. Esimerkiksi Naantalin Energia Oy ilmoitti juuri, että se marraskuun alussa nostaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten kWh-hinnan 50 senttiin.

Kaupungin nelivuotinen pörssisähkösopimus on voimassa vuoden 2024 loppuun saakka. Tekninen johtaja Reima Ojala muistaa peräti hetken, jolloin hinta kiinnitettiin.

”Se oli 21.10. 20 kello 11 kun painettiin nappia, että tällä mennään. Hinta ei ole edes Naantalin Energialle rasitteena, koska se on pörssissä sidottu neljäksi vuodeksi”, kertoo Ojala.

Kyllä me siinä Naantalin Energian kanssa seurattiin sähköpörssin hintakehitystä.

Voidaan laskea, että kahden vuoden takainen sopimus on osoittautunut Naantalille suotuisaksi kuin loton päävoitto – paitsi että päätös oli harkittu.

Pakkastalvena energiaa kuluu lämmittämiseen rutkasti.

Naantalin kolmivuotinen pörssisähkösopimus oli loppumassa 2020, ja uusi kilpailutettiin.

”Naantalin Energia Oy voitti kilpailun. Sen välityspalkkio oli pienin. Sopimus piti lyödä lukkoon hyvissä ajoin ennen vanhan päättymistä. Kyllä me siinä Naantalin Energian kanssa seurattiin sähköpörssin hintakehitystä.”

Ojala kertoo, että päätöstä lukitessa hänen olonsa oli vähän epävarma, koska uusi sopimus oli hieman kalliimpi kuin edellinen.

”Mutta kun seurasi pörssin kehitystä myös sopimuksen solmimisen jälkeen, se oli aika hyvä hetki lyödä hinta kiinni. Tällä hetkellä kun katsoo, niin sopimuksen ajankohta oli Naantalin kaupungille aivan loistava.”

Ojala toivoo, että loppuvuonna 2024 maailma olisi taas sellainen, että sodat olisivat ohi ja energiatoimitukset toimisivat normaalisti.

TSE:n monipolttoainevoimalaitos otettiin Naantalissa käyttöön 2017. Se tuottaa kaukolämpöä ja sähköä. Naantali omistaa siitä 3 prosenttia.

Naantali omistaa Turun Seudun Energiantuotanto Oy:sta (TSE) kolme prosenttia, ja yhtiö tuottaa kaukolämpöä ja sähköä. Osuuttaan tuosta sähköstä Naantali ei sähkömarkkinoiden säännösten takia voi omaan käyttöönsä ottaa, vaan se on myytävä markkinoille. Sähkön myy Naantalin puolesta Fortum.

”Fortum on yksi TSE:n omistajataho, ja se on myös niin sanottu sähkötoimija. Naantalin kaupunki saa sähköpörssistä Fortumin saamat myyntitulot omistamansa kolmen prosentin osalta.”

Ojala kertoo, että sähkönmyynti oli kaupungille tappiollista vuoteen 2020 asti. Suunta on kuitenkin kääntynyt.

”Oletusarvo on että se tuottaa Naantalin kaupungille paljon voittoa tänä vuonna. Siihen on budjetoitu 500 000 menoja. Voi olla että tulot paranevat vaikka miljoonan verran. Sähkönvälitys voi tuottaa Naantalin kaupungille satojatuhansia euroja.”

Naantalin kaupungin vuosittainen sähkönkulutus on 12 500 megawattituntia, ja nykysopimuksella kaupunki maksaa siitä 460 000 euroa. Päälle tulevat normaalit siirtomaksut ja verot.

Ojala sanoo, että kaikki tuo sähkö tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä.

”Se on vihreätä sähköä kaikki. Sen hintavaikutus vuodessa on 9 000 euroa verrattuna hiilellä tehtyyn sähköön.”

Vaikka Naantali maksaa sähköstään suhteellisen vähän, Ojalan mukaan säästöjä etsitään jatkuvasti.

”Ylipäätään vaikka Naantalin kaupungilla on halpaa sähköä vuoden 2024 loppuun asti, niin kyllä meidän täytyy oma osuutemme hoitaa. Säästetään sähkön määrässä niin silloin ehkä vaikutetaan valtakunnan hintaan. On esimerkiksi spekuloitu, että talvipakkasilla sähkö ei riittäisi.”

Reima Ojalan työhuoneen tavoitelämpötila on pudotettu 21asteesta 20:een. Sama on edessä muissakin kaupungintalon työtiloissa. Ikkunat ovat kaakkoon päin eli aamupäivän aurinko on hieman lämmittänyt huonetta.

Teknisen johtajan työhuoneen lämpötila perjantainä kello 13 oli 22,5 astetta, koska Ikkunat ovat kaakkoon ja aamupäiväaurinko on lämmittänyt huonetta.

Ojalan mukaan ekologinen ajattelu lähtee kaupunkistrategiasta ja se velvoittaa virkamiehiä.

”Tilapalveluitten ja yhdyskuntatekniikan kaverit miettivät tykönään kovasti miten hommaa kehitetään, että pystytään palveluita tarjoamaan hintatason koko ajan noustessa.”

Kaupungintalo ja koulut lämmitetään pääosin kaukolämmöllä.

Se pätee kaukolämpöönkin, josta Naantali maksaa Turku Energialle sen hinnaston mukaan, tällä hetkellä 8,7 senttiä/kWh ja ennusteen mukaan joulu–helmikuussa 10,2 senttiä.

”Kaupungintalo ja koulut lämmitetään pääosin kaukolämmöllä, osa öljylläkin, mutta niitä on muutettu kaukolämpöön. Osa sijaitsee alueella missä ei ole kaukolämpöverkkoa. niihin haetaan erilaisia ilmalämpö- tai maalämpöpumppuratkaisuja.”

Kaukolämmön kulutuksen vähentämiseksi Ojala kertoo koko ajan tehtävän toimia.

”Kaupungin rakennuskannassa ilmanvaihdon esilämmitystä on jo pudotettu asteella. Lämmityskäyriä lasketaan asteella. Sitten seurataan päästäänkö huonelämpötiloissa raja-arvojen sisälle. Ilmanvaihto kuluttaa sähköäkin ja kaukolämmön hinta nousee.”

Hyvään suuntaan ollaan Ojalan mukaan menossa.

”Kyllä meillä työtä vielä riittää että pystytään löytämään lisää säästökohteita. Vaikka tehdään säästötoimenpiteitä, meidän täytyy seurata niitä vaikutuksia, ettei saada mitään vahinkoa aikaiseksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat