MM-tason koiraohjaaja ulos joukkueesta – Koiralle annetaan videolla sähköshokkeja

Kennelliitto esti MM-kisoihin valitun koiraharrastajan pääsyn kisoihin. Syynä olivat sille esitetyt syytökset, joiden mukaan harrastaja esiintyi väkivaltaisella suojelukoiravideolla.

Paimiossa kuvatulla videolla näkyy, kun kouluttaja antaa sähköiskuja harrastajan koiralle.

11.10. 15:12 | Päivitetty 11.10. 16:06

Kennelliitto esti koiraharrastajan osallistumisen peltojäljen MM-kilpailuihin, jotka järjestetään tällä viikolla Puolassa. Kennelliiton hallitus teki päätöksen asiasta viime viikolla.

Liitto päätyi ratkaisuun, kun sille esitettiin materiaalia, jonka mukaan harrastaja oli mukana viime vuonna julkisuuteen nousseissa suojelukoiravideoissa. Videoilla koulutettiin koiria väkivaltaisesti. HS kirjoitti tuolloin videoista.

Lue lisää: Yksikään salavideoilla koiria lyönyt ei saanut rangaistusta – Koirien väkivaltaista koulutusta ei saada Suomessa kuriin

Kennelliiton alainen Palveluskoiraliitto oli valinnut IGP-FH:n (kansainvälinen jälkikoirakoe) MM-kilpailuihin kaksi varsinaista kilpailijaa koirineen ja yhden varahenkilön. Palveluskoiraliitto esitti edustusjoukkueeseen jäsenet ja Kennelliitto nimitti heidät. Videolla esiintyvä harrastaja valittiin kisoihin 17. elokuuta.

Seuraavana päivänä eläinfysioterapeutti Tiina Kuusisto oli yhteydessä Puolassa pidettävien kisojen järjestäjätahoon.

Kuusisto on seurannut suojelukoiratoimintaa, sillä hän paljasti suojelukoira­harrastukseen pesiytyneen väkivaltaisen koulutus­kulttuurin toissa vuonna. Kuusisto oli havainnut väkivaltaista koulutusta jo vuonna 2018 ja ollut asiasta yhteydessä useisiin tahoihin. Lopulta Kuusisto otti yhteyttä Oikeutta eläimille -yhdistykseen.

Sen verkkosivulla julkaistiin helmikuussa 2021 videomateriaalia, joissa näkyi koirien väkivaltaista kohtelua. Videot oli kuvattu Paimiossa, Loviisassa ja Salossa.

Viestissään kisojen järjestäjälle Kuusisto ilmaisi huolensa siitä, että Kennelliitto oli valinnut edustusjoukkueeseen henkilön, joka näkyy tällaisella suojelukoiravideolla.

Tästä lähti purkautumaan useita tahoja käsittävä päätöksentekovyyhti.

MM-kisojen järjestäjä välitti viestin eteenpäin kansainvälisen koiranjalostusliiton FCI:n hyötykoirajaostolle.

FCI:n hyötykoirajaoston puheenjohtaja pyysi Kennelliittoa harkitsemaan uudestaan harrastajan nimeämistä edustusjoukkueeseen. Tämän jälkeen Kennelliitto pyysi vastineet harrastajalta ja Suomen Palveluskoiraliitolta.

”Minä en ole ikinä ollut tutkinnan alaisena, rikoksesta epäiltynä, syytettynä taikka tuomittuna eläinsuojelulain rikkomisesta missään”

Palveluskoiraliitto ei nähnyt estettä harrastajan osallistumiselle. Harrastaja painotti vastineessaan, että hän ei ole epäiltynä videoista alkaneissa rikostutkinnoissa.

”Minä en ole ikinä ollut tutkinnan alaisena, rikoksesta epäiltynä, syytettynä taikka tuomittuna eläinsuojelulain rikkomisesta missään poliisin, tai muun viranomaisen suorittamassa esitutkinnassa. En myöskään liittyen näihin skandaalihakuisiin eläinaktivistijärjestön tuottamiin epätotuudenmukaisiin, propagandavideoihin viime vuoden keväällä”, harrastaja kirjoitti vastineessaan.

Harrastaja sanoo vastineessaan myös, että häntä kohtaan esitetyt väitteet täyttäisivät kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön.

HS yritti tavoittaa harrastajan haastatteluun, mutta tämä ei vastannut yhteydenottoihin.

KennelliitTO ja sen puheenjohtaja Harri Lehkonen pelkäsivät, että harrastajan osallistuminen aiheuttaisi mainehaittaa. Niinpä hallitus sai elokuun lopun kokoukseensa puheenjohtajan esityksen, jossa ehdotettiin harrastajan osallistumisen estämistä.

Tähän hallituksen enemmistö ei kuitenkaan suostunut. Äänin 8–2 jakautuneen äänestystuloksen jälkeen harrastaja sai jatkaa edustusjoukkueessa.

Asian käsittely ei kuitenkaan loppunut vielä tähän. Tiina Kuusisto haastoi päätöksen, koska hänen mukaansa se oli eettisesti kestämätön.

Kuusisto kirjoitti päätöksestä vastineen, jossa hän vaati asian uudelleenkäsittelyä. Hän katsoi, että päätös antoi viestin koiriin kohdistuvan väkivallan hyväksymisestä.

Vastineen tekemiseen hän sai juridista tukea eläinsuojelujärjestö SEY Suomen eläinsuojelulta. Kuusisto lähetti muun muassa tarkat havainnot videoista, joissa harrastaja hänen mukaansa esiintyi.

HS on nähnyt videon, jolla esiintyvä henkilö kertoo, miten hän oli hakannut koiraa koulutuksen yhteydessä.

Kuusiston mukaan videolla esiintyvä henkilö on kyseinen harrastaja. Hänen mukaansa video näyttää, miten harrastaja on koiransa kanssa mukana koulutustilanteessa, jossa kouluttaja antaa sähköshokkeja koiralle.

”Ensin harrastaja hakkasi koiransa sillä seurauksella, että se ei halunnut enää noutaa kapulaa. Tämän jälkeen samaa koiraa ryhdyttiin sähköttämään, koska se ei pahoinpitelyn seurauksena halunnut enää tehdä noutoja”, Kuusisto kuvailee.

Kun Kuusisto oli lähettänyt vastineensa, Kennelliiton hallitus pyörsi oman päätöksensä viime viikon kokouksessaan. Harrastaja ei pääse MM-kisoihin. Hallitus perusteli päätöstään uusilla lisäselvityksillä.

Videoiden tapahtumia selvittävät parhaillaan myös viranomaiset.

Itä-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen poliisilaitokset ovat saaneet valmiiksi esitutkinnat videoiden tapahtumista. Syyttäjien mukaan tapausten syyteharkinta on vielä kesken.

Harrastajan kanssa videolla näkyvä kouluttaja on yksi eläinsuojelurikoksesta epäilty. Harrastajaa ei ainakaan toistaiseksi epäillä rikoksesta.

Lue lisää: Salavideot paljastivat väkivallan suojelukoirien koulutuksessa – Yhdeksää kouluttajaa ja kasvattajaa epäillään eläinsuojelurikoksesta

Kukaan videolla esiintyvä henkilö ei ole saanut sanktioita Kennelliitolta eikä sen alaisilta Saksanpaimenkoira- tai Suomen palveluskoiraliitolta. Suojelukoiraharrastajat kuuluvat pääsääntöisesti näihin liittoihin.

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Lehkonen kertoi viime vuonna HS:lle, että järjestöt odottavat esitutkinnan päättymistä ja tuomioistuimen ratkaisua.

”Jos henkilö tuomitaan esimerkiksi törkeästä eläinsuojelurikoksesta, häneltä todennäköisesti lähtee eliniäksi sekä jäsenyys liitosta että mahdollisuus rekisteröidä koiria”, Lehkonen painotti.

Lehkonen kertoo nyt, että Kennelliitto ei halua käsitellä monimutkaista ja herkkää asiaa tällä hetkellä julkisuudessa.

”Tapaus on laajuudeltaan ja näytön osalta ainutlaatuinen Kennelliiton toiminnassa. Henkilöiden oikeusturvan ja toisaalta riittävien, asianmukaisten seuraamusten määräämiseksi on yhdistystoiminnassa oltava varmuus tapahtumista ja henkilöistä. Tämän selvittäminen kuuluu viranomaisille”, Lehkonen ilmoitti.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat