Sairaanhoitaja sai mystisiä oireita sairaalassa – Vuosien oikeustaisto päättyi työnantajan voittoon

Sairaanhoitopiiriä vastaan käräjöinyt sairaanhoitaja hävisi pitkäksi venyneen oikeustaiston Turussa. Naisen mukaan hän menetti työkykynsä tehtyään töitä sisäilmaongelmista kärsineessä sairaalassa.

Tyksin U-sairaala Turussa oli pitkään sairaanhoitopiirin murheenkryyni sisäilmaongelmiensa vuoksi. Nykyään rakennus on vähäisellä käytöllä, sillä esimerkiksi synnytykset siirtyivät alkuvuonna uuteen Majakkasairaalaan.

25.10. 17:15

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) työskennellyt sairaanhoitaja haastoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin oikeuteen menetettyään työkykynsä ja jouduttuaan sairastelukierteeseen. Hoitajan mukaan syynä olivat Tyksissä todetut sisäilmaongelmat.

Kaikkiaan yli viiden vuoden, yli 2 400 asiakirjapaperin ja kymmenien todistajanlausuntojen jälkeen oikeustaisto päättyi sairaanhoitopiirin voittoon. Turun hovioikeus ilmoitti tiistaina asian loppuun käsitellyksi, sillä käräjäoikeudessa hävinnyt sairaanhoitaja luovutti ja veti valituksensa pois.

Sairaanhoitaja vaati alun perin entiseltä työnantajaltaan yli 200 000 euron vahingonkorvauksia. Sairaanhoitopiiri kiisti vaatimukset.

Sairaanhoitaja oli työskennellyt Tyksissä erilaisissa määräaikaisissa pesteissä vuodesta 2007 vuoteen 2011. Tuona aikana hänelle oli ilmaantunut lukuisia erilaisia terveyteen liittyviä oireita, jotka hoitaja tulkitsi sisäilmaongelmista johtuviksi.

Nainen oli työskennellyt muun muassa Tyksin U-sairaalassa, joka on ollut pitkään tunnettu sitkeistä sisäilmaongelmistaan. Vuonna 2011 aluehallintovirasto uhkasi laittaa sairaalan jopa käyttökieltoon, ellei rakennusta laiteta kuntoon. Nykyään rakennus on suurilta osin tyhjillään ja odottaa purkamista.

Sairaanhoitajan mukaan huono sisäilma oli aiheuttanut hänelle muun muassa kurkkukipua, hengenahdistusta, äänenmenetyksen ja silmien kirvelyä. Lopulta hän oli menettänyt työkykynsä kokonaan. Oikeustoimet sairaanhoitopiiriä vastaan hän aloitti vuonna 2017.

Sekä sairaanhoitaja että vastapuolena ollut työnantaja marssittivat käräjille lukuisan määrän todistajia. Osapuolet istuivat oikeussalissa lähes 120 tuntia.

Jopa asiantuntijat olivat erimielisiä siitä, pitäisikö naisen oireet tulkita työperäisiksi vai joksikin muuksi. Työnantajan mukaan naisen lääkäri oli huomannut jo aiempien työsuhteiden aikana, että tämä ”kovasti tarkkailee itseään ja huomaa runsaasti erilaisia oireita”.

Arvioinnissaan käräjäoikeus piti merkittävänä, että hoitajalla oli ollut erilaisia oireita jo ennen Tyksissä työskentelyä ja uusia oireita oli ilmaantunut senkin jälkeen kun työsuhde oli loppunut. Yksi lääkäri uskoi hoitajan sairastuneen sisäilman vuoksi. Toiset taas epäilivät oireiden johtuvan yliherkkyydestä.

Käräjäoikeus päätyi toteamaan, että nainen ei voinut osoittaa oireidensa johtuvan työoloista.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat