Poliisi epäilee: Työntekijä urkki satojen ihmisten potilastietoja luvatta Tyksissä

Sairaanhoitopiirin työntekijän epäillään urkkineen jopa 200 henkilön potilastietoja ilman lupaa. Poliisi aikoo olla yhteydessä ihmisiin, joiden tietoja on mahdollisesti urkittu.

Poliisi epäilee sairaanhoitopiirin työntekijän tutkineen potilaiden terveystietoja luvatta Varsinais-Suomessa. Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, missä sairaanhoitopiirin yksikössä epäilty on työskennellyt.

27.10. 9:20 | Päivitetty 27.10. 9:51

Lounais-Suomen poliisi tutkii laajaa tietosuojarikosepäilyä Varsinais-Suomessa. Tyksin työntekijän epäillään urkkineen jopa 200 henkilön potilastietoja ilman lupaa. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2020 ja 2022 välillä.

Poliisi tiedotti epäilyistä torstaiaamuna. Tiedotteen mukaan poliisi on erikseen yhteydessä henkilöihin, joiden tietoja työntekijän epäillään tutkineen luvatta.

Poliisi ei aio toistaiseksi paljastaa tapauksesta enempää tietoja, koska esitutkinta on vasta alkuvaiheessa. Epäilty henkilö ei ole enää sairaanhoitopiirin palveluksessa.

Sairaanhoitopiirin vt. johtaja Mikko Pietilä pitää tapausta erittäin valitettavana.

”Meidän tiedossamme ei ole, että näitä tietoja olisi käytetty hyväksi mitenkään. Toki se on sivuseikka, kun henkilöiden yksityisyyttä on loukattu”, Pietilä sanoo.

Pietilän mukaan rikosepäilyt tulivat ilmi normaalin omavalvonnan yhteydessä. Hän myöntää, että kyseisen työntekijän toimista oli herännyt epäilyjä, joiden perusteella valvontaa osattiin kohdentaa. Epäiltyjen väärinkäytösten laajuus oli kuitenkin yllätys. Pietilä ei tarkenna, miten epäilyt olivat alun perin syntyneet.

Pietilän mukaan sairaanhoitopiiri on tapauksen paljastumisen jälkeen muistuttanut työntekijöitään potilastietojen käsittelyn säännöistä. Henkilötietoja ei saa katsoa ellei siihen ole potilaan hoitoon liittyvää syytä.

”Meillä on erittäin tarkat lokitiedot kaikista käynneistä tietojärjestelmissä. Näistä teoista jää aina jälki”, Pietilä vakuuttaa.

27.10. klo 9.44: Lisätty Mikko Pietilän kommentit.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat