Apulaispormestari rakennus­lupa­kaaoksesta: ”Kyllähän tämä on kaupungille mainehaitta”

HS kertoi miten rakennusluvan käsittely kestää Turussa jopa vuoden. Apulaispormestari Heikki Pälve vakuuttaa, että ruuhkat saadaan vähitellen purettua.

Turun rakennusvalvonnan pitkät viiveet aiheuttavat todennäköisesti jopa investointien valumista naapurikuntiin.

31.10. 12:58

HS kertoi maanantaina Turun rakennusvalvonnan ongelmista, joiden takia rakennuslupaa voi joutua odottamaan lähes vuoden. Tänä vuonna rakennusluvan keskimääräinen käsittelyaika on ollut Turussa 132 vuorokautta. Vielä vuonna 2018 keskimääräinen käsittelyaika oli 44 vuorokautta.

Lue lisää: Jockum Lundstenilla on jumissa 300 000 euron omaisuus – Rakennusvalvontaa kuvaillaan ”täysin kaoottiseksi” Turussa

HS:n haastattelemat rakennusalan asiantuntijat kertoivat jutussa, että osa rakennusalan ammattilaisista ei halua työskennellä Turussa lupaprosessin ongelmien vuoksi. Esimerkiksi naapurikunta Raisiossa rakennusluvan saa alle kuukaudessa.

”Kyllähän tämä on kaupungille mainehaitta”, Turun apulaispormestari Heikki Pälve (kok) myöntää. Hän vastaa kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta, johon rakennusluvat kuuluvat.

“Sellaista ei saisi tapahtua, että esimerkiksi omakotia rakentava kaupunkilainen valitsee Turun sijasta naapurikunnan sen takia, että hän pelkää lupaprosessin viivästymistä”, Pälve korostaa.

Myös investointeja on todennäköisesti valunut naapurikuntiin. Rakennusteollisuus RT:n viimevuotisen suhdannekatsauksen mukaan Turku voisi hyötyä ennätysvilkkaasta asuntorakentamisesta, jos se saisi lupaprosessinsa kuntoon. Kun lupaprosessi kestää jopa vuoden, jotkin yritykset ovat siirtäneet rakennusprojektinsa Turun naapurikuntaan.

Rakennuslupaprosessin ongelmat alkoivat viitisen vuotta sitten, kun rakennusvalvonnasta lähti useita toimihenkilöitä joko eläkkeelle tai muihin tehtäviin. Esimerkiksi rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala siirtyi vuonna 2018 Naantalin kaupungin tekniseksi johtajaksi.

Rakennusvalvonnan lupahakemukset kasautuivat aina viime vuoteen asti, jolloin lupia oli jonossa yli 800 kappaletta.

Lääkäriliiton entinen toiminnanjohtaja Pälve aloitti apulaispormestarina toukokuussa.

”Ilmoitin saman tien, että kaupungin on selvitettävä rakennus- ja kaupunkiympäristölautakuntien asiakkaiden asiakastyytyväisyyttä”, Pälve kertoo.

Kaupunki on nyt käynnistämässä kyselyn, jossa niin rakennuslupaa hakeneilta kuin rakennusvalvontaprosessissa tai kaavoitusprosessissa osallisena olleilta kaupunkilaisilta kysellään kokemuksia.

”Selvityksen perusteella muutamme toimintojamme niin, että jatkossa kykenemme palvelemaan kutakin asiakasryhmää saamamme palautteen perusteella optimaalisesti ja viiveettä.”

Samalla kaupunki pyrkii selvittämään kaupungin resurssien määrän verrattuna muihin samankokoisiin kaupunkeihin.”

Moni HS haastattelema rakennuslupaa hakenut ei halunnut kommentoida asiaa nimellään, sillä he pelkäsivät, että se voisi hidastaa lupaprosessia entisestään.

Pälveen mukaan kaupunki ottaa rakennusluparuuhkan vakavasti.

Pälve korostaa, että kaupunki on jo tarttunut ongelmaan, ja rakennusvalvontaan on rekrytoitu uusia virkahenkilöltä. Viime marraskuussa kaupunki haki kahta lupa-arkkitehtiä sekä lupa- ja tarkastusinsinööriä.

Rakennuslautakunta päätti viime syksynä, että rakennuslupajono on saatava lyhenemään merkittävästi. Alun perin tavoitteena oli, että elokuun loppuun mennessä jonossa olisi noin 400 hakemusta.

Elokuun lopussa hakemuksia oli yli 600.

”Kävin asiaa toimialan johdon kanssa läpi, ja jonon purkaminen on ollut hidasta yksinkertaisesti sen takia, että uusia toimihenkilöitä saatiin niin, että vasta maaliskuussa päästiin purkamaan jonoja”, Pälve sanoo.

Hän korostaa, että rakennusvalvonta on tehnyt asian eteen todella paljon töitä. Valvonnassa on muun muassa pidetty säännöllisiä viikonlopun urakoita.

“Silloin lupia myöntävät virkahenkilöt ovat kokoontuneet pyöreän pöydän ääreen käsittelemään lupia. Siinä ei tule byrokraattisia viivästyksiä, kun kaikki ovat saman pöydän ääressä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat