Koirien kidutus­­koulutta­minen ei lopu, ellei siihen puututa – Kennel­liiton selittely näyttää pahalta

Julkinen paine on kasvanut niin kovaksi, että Kennelliitto joutuu nyt paikkaamaan mainettaan kaksin käsin. Sen toissaviikkoinen tiedote herättää kysymyksen suoranaisesta valehtelusta, kirjoittaa HS Turun toimittaja Toni Lehtinen.

Kuvakaappaus Oikeutta Eläimille- järjestön videolta, jossa suojelukoiria koulutetaan väkivaltaisesti.

5.11. 8:30 | Päivitetty 5.11. 11:20

Kennelliitto tiedotti vihdoin, että se tarttuu härkää sarvista ja käsittelee esiin tullutta koirien väkivaltaista kohtelua. Se lähetti toissaviikolla tiedotteen, jossa todettiin, että liiton hallitus aikoo käsitellä kiireellisesti uudelleen suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta tehdyt ilmoitukset.

Asia liittyy liiton alaisesta toiminnasta julkaistuihin videoihin, joissa koulutettavia suojelukoiria lyödään, potkitaan ja kuristetaan harjoitusten aikana.

Lue lisää: Koiria videoilla hakanneet eivät saaneet rangaistusta – Nyt koirajärjestö tietää rääkkääjät

Uusintakäsittely on liiton mukaan mahdollista, sillä se on saanut vihdoin videomateriaalia, jossa koiran väkivaltaiseen kohteluun mahdollisesti syyllistyneiden ihmisten kasvoja ei ole sumennettu.

On tärkeää, että skandaalissa ryvettynyt liitto tarttuu vihdoin kunnolla asiaan. Asiassa on kuitenkin yksi mutta – se olisi voinut reagoida jo yli vuosi sitten.

Väkivaltaisen koulutuksen paljastaneiden eläinsuojelujärjestöjen mukaan Kennelliiton tiedotteessa oli yksi puhdas valhe sekä harhaanjohtavaa tietoa.

Suojelukoirien kohtelu nousi julkisuuteen viime vuoden keväällä, kun Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi salaa kuvattuja videoita suojelukoiraharjoituksista. Niillä, koiria kohdellaan hyvin väkivaltaisesti.

Oikeutta Eläimille ry:n ja Suomen Eläinsuojelu ry tekivät rikosilmoitukset videoilla näkyvistä henkilöistä.

Poliisi käynnisti asiasta kaksi esitutkintaa. Osa videoista oli kuvattu Salossa ja Paimiossa, joten näiden videoiden tapahtumia tutkittiin Lounais-Suomen poliisilaitoksella. Osa videomateriaalista oli kuvattu Loviisassa, joten näitä tapahtumia tutkittiin Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

Suojelukoiraharrastajat kuuluvat pääsääntöisesti Saksanpaimenkoiraliittoon tai Suomen palveluskoiraliittoon. Molemmat liitot kuuluvat taas kansalliseen Kennelliittoon.

Kennelliitto päätti helmikuussa 2021 keskeyttää kaiken suojelukoirakoulutuksen, kunnes havaitut puutteet toiminnassa on selvitetty ja toiminta kehitetty eläinsuojelulain mukaiseksi.

Kenellekään videoissa esiintyvistä henkilöistä ei kuitenkaan langetettu minkäänlaisia seuraamuksia. Syyksi liitto ilmoitti sen, että se odottaa rikosprosessien päättymistä.

Lue lisää: Yksikään salavideoilla koiria lyönyt ei saanut rangaistusta – Koirien väkivaltaista koulutusta ei saada Suomessa kuriin

Toissaviikon tiedotteessa Kennelliitolla on eri ääni kellossa. Tiedotteessa liitto ilmoittaa, ettei se saanut keväällä 2021 videomateriaalia, jossa henkilöiden kasvot näkyisivät.

Liiton mukaan se ei voinut aiemmin puuttua tapauksiin, koska videolta ei voinut tunnistaa ketään.

Eläinsuojelujärjestöjen mukaan liitolla oli kuitenkin hyvin tiedossa useiden koirien kaltoinkohteluun syyllistyneiden henkilöllisyys. Järjestöt lähettivät ilmoituksen epäillyistä sääntörikkomuksista Kennelliiton hallitukselle maaliskuussa 2021.

HS on tutustunut ilmoitukseen.

Kennelliitolle lähetettiin myös linkki videoihin, joissa henkilöiden kasvot oli sumennettu.

Järjestöt olivat saaneet runsaasti tietoja videolla esiintyvistä henkilöistä. Kennelliitolle lähetetyssä ilmoituksessa oli tiedot 20 videolta tunnistetusta henkilöstä.

Kennelliitto väitti tiedotteessa saaneensa sumentamatonta kuvamateriaalia vasta tämän vuoden lokakuussa.

Järjestöjen mukaan tämä ei pidä paikkansa, sillä järjestöt olivat toimittaneet liitolle sumentamatonta kuvamateriaalia jo aiemmin kolmesta henkilöstä ja niin paljon tietoja, että videoista olisi helposti tunnistettavissa ainakin kolme muuta henkilöä.

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen korostaa, että liiton saamista sumennetuista videomateriaaleista ei pystynyt luotettavasti tunnistamaan ketään sanktioiden langettamiseen.

”Korostan, että henkilö on syytön, kunnes toisin todistetaan ja etenemme koko ajan liiton sääntöjen mukaan.”

Lehkonen kertoo, että liitto lähetti lukuisille videoissa esiintyviksi epäillyille henkilöille kirjallisen vastinepyynnön tapahtuneesta jo toissa keväänä.

”Silloin iso osa henkilöistä vastasi kirjallisesti, että koska poliisitutkinta on vireillä, he eivät anna lausuntoa tässä vaiheessa”, Lehkonen sanoo.

HS uutisoi lokakuussa, että Kennelliitto oli evännyt koiraharrastajan osallistumisen MM-kilpailuihin. Liiton hallitus teki päätöksensä vasta, kun kansainvälisen koiranjalostusliiton FCI:n hyötykoirajaoston puheenjohtaja pyysi Kennelliittoa harkitsemaan uudestaan harrastajan nimeämistä edustusjoukkueeseen.

Lue lisää: MM-tason koiraohjaaja ulos joukkueesta – Koiralle annetaan videolla sähköshokkeja

Kennelliitto ei halunnut lokakuussa puida asiaa julkisuudessa. Viikkoa myöhemmin liitto kuitenkin lähetti tiedotteen. HS:n tietojen mukaan tiedotteen julkaisemiseen vaikuttivat niin liiton jäsenistöstä kuin sponsoreilta tullut paine.

Lehkosen mukaan tiedotteen julkaiseminen liittyi siihen, että eläinsuojelujärjestöt toimittivat nyt sumentamattomat videot.

Tämän jälkeen liitto vaati noin 30 henkilöltä selvityksiä videoihin liittyen.

Henkilöiden pitää jättää lausunnot marraskuun puoleenväliin mennessä. Sen jälkeen liiton koe- ja kilpailutoimikunta käsittelee ilmoituksia ja niitä koskevia lausuntoja. Sen jälkeen asia etenee liiton hallitukselle.

”Hallitus voi viedä asiat eettiselle lautakunnalle ja määrätä henkilöille väliaikaisia sanktioita”,

Eettinen lautakunta kokoontuu seuraavan kerran ensi vuoden alkupuolella.

Lautakunnan käsittelyyn päätymisessä on ollut korkea kynnys. Kennelliitto eväsi harrastajalta osallistumisoikeuden MM-kisoihin videolla esiintymisen vuoksi, mutta tapaus ei silti päätynyt lautakunnan pöydälle.

Julkinen paine on kasvanut niin kovaksi, että Kennelliitto joutuu nyt paikkaamaan mainettaan kaksin käsin. Ei varmaan ollut sattumaa, että tiedotteen julkaisemista seuraavana päivänä liitto tiedotti sankarikoirista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat