Ulkomaalaista puukottaneen motiivi ei ollutkaan rasismi – Humalainen kuvitteli puukottavansa raiskaajaa

22-vuotias tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Turkulaismiehen kotoa löytyi muun muassa hakaristilippu.

4.11. 13:36 | Päivitetty 4.11. 13:56

Uusinatsijärjestön materiaalia kerännyt mies on tuomittu neljäksi vuodeksi vankeuteen Aurajokirannassa tapahtuneesta puukotuksesta. 22-vuotias mies puukotti toista miestä yllättäen selkään heinäkuussa.

Lue lisää: Turun puukkomiehen kotoa löytyi natsi­rekvisiittaa ja Adolf Hitlerin Mein Kampf

Syyttäjän mukaan teon taustalla oli rasistinen motiivi, ja puukottaja valitsi uhrinsa rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen vaikuttimesta.

Käräjäoikeuden mukaan rasistinen motiivi jäi tapauksessa näyttämättä.

Tuomittu näki ulkomaalaistaustaisen miehen puhuvan puhelimeen Itäisellä Rantakadulla perjantaina illalla. 22-vuotias lähti miehen perään. Puukottaja ei tuntenut miestä. Kun uhri käveli jokirantaan, 22-vuotias löi tätä yllättäen puukolla oikean lapaluun alapuolelle. Tämän jälkeen puukottaja poistui nopeasti paikalta.

Miehen huoneesta löytyi useita painoksia Adolf Hitlerin kirjasta Mein Kampf, suomeksi Taisteluni.

Uhri sai puukoniskusta hengenvaaralliset vammat. Syyttäjän mukaan mies olisi kuollut ilman leikkausta, sillä isku vaurioitti maksa ja oikeaa munuaista ja sai aikaan runsaan verenvuodon.

Tuomittu myönsi puukotuksen, mutta kiisti rasistisen motiivin. Hänen tarkoituksenaan oli huitaista uhria pakaran alueelle, eikä hänen tarkoitus ollut tappaa uhria.

22-vuotias mies kertoi oikeudessa, että hän oli tapahtumahetkellä humalassa. Alkoholin lisäksi hän oli nauttinut lääkkeitä. Mies kertoi muuttuvansa päihtyneenä aggressiiviseksi. Hän oli Turun keskustassa miesporukan kanssa tapahtumailtana.

Oman kertomuksensa mukaan hän puukotti uhriaan, sillä hän oli kuvitellut miehen olevan raiskaaja. Tuomittu väitti oikeudessa, että yksi seurueen jäsenistä oli luvannut hänelle 2 500 euroa, jos hän puukottaisi raiskaajaa.

Seurueen jäsen kiisti oikeudessa yllyttäneensä puukottajaa. Yhden todistajan mukaan puukottajan ja kyseisen seurueen jäsenen välinen keskustelu oli vaikuttanut yllyttämiseltä, mutta todistaja ei muistanut suoria kohtia keskustelusta.

Poliisi löysi syytetyn kotoa runsaasti natsiaiheista materiaalia kuten hakaristilippu, useita Adolf Hitlerin Taisteluni-teoksia. Lisäksi miehen kotoa löydettiin lakkautetun uusnatsijärjestön Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen materiaalia kuten Vastarinta-lehtiä.

Mies kertoi oikeudessa, että tavarat olivat peräisin vuosilta 2015–2019, eivätkä ne olleet käytössä moneen vuoteen. Hänellä oli ollut natsismiin liittyviä ajatuksia aiemmin, mutta niitä ei ole enää ollut. Syytetyn mukaan kyseessä oli hänen lapsuudenkotinsa, ja tavarat olivat jääneet hänen vanhaan huoneeseensa.

Turkulaismiehen kotona oli myös oikeuden lakkauttaman uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen materiaalia.

22-vuotias sai myös tuomion laittomasta uhkauksesta, sillä hän uhkaili kolmatta henkilöä tappamisella tai pahoinpitelyllä, jos henkilö ilmiantaa syytetyn.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat