Turku järjestää tempauksen, joka vie sähköä ”vain” 200 000 lampun verran

Nelipäiväiseen Valon polku -tapahtumaan odotetaan satojatuhansia kävijöitä. Osa teoksista on päällä ympäri vuorokauden.

Flower forest -teokseen kuuluu sata nelimetristä kukkaa, jotka vaihtavat väriä.

3.11. 16:09

Turku järjestää valotapahtuman samaan aikaan kuin se yrittää säästää sähköä.

Valon polku -tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Viime vuonna suosio ja ihastelu oli suurta, ja tänä vuonna kävijöitä odotetaan saapuvan noin 200 000, ellei enemmänkin.

Kaupunki perustelee tapahtuman järjestämistä tiedottamalla, että valotapahtuma ”kuluttaa suhteellisen vähän sähköä, mutta tuottaa paljon iloa suurelle joukolle”.

Arvio tapahtuman sähkönkulutuksesta on 2 megawattituntia.

”Odotamme viimevuotiseen tapaan suurta osallistujamäärää. Jos jokainen tapahtumakävijä sammuttaa tunnin ajaksi kotoaan 10 watin valon, riittää se jo korvaamaan tapahtuman energiankulutuksen”, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Tänä vuonna teokset sijoittuvat Aurajokirannan ympäristöön. Ne ovat esillä 3.–6. joulukuuta.

Suurin osa teoksista on teknisten syiden takia päällä läpi vuorokauden, mutta muutamat teokset saadaan välillä sammutettua. Ne ovat päällä kello 17–22, kertoo tapahtuman tuottaja Minna Heiniö.

Turun kaupunki on tapahtuman järjestäjä ja päärahoittaja. Kaupungin rahaa tapahtumaan käytetään noin 180 000 euroa.

Valon polusta on tänä vuonna tulossa edeltäjäänsä suurempi ja kansainvälisempi. Valoteoksia on 14.

Auransillan tienoille kohoavat englantilaisen James ”Jig” Cochranen jättililjat. Flower forest -teokseen kuuluu sata nelimetristä kukkaa, jotka vaihtavat väriä. Kukista 20 nousee Kauppatorille, Hansatorille ja Kauppahallin kujalle. Siellä ne näyttävät reittiä jokirantaan, jossa 80 liljaa muodostavat varsinaisen kukkien metsän.

Antti Kulmalan Dimension X -teoksen puolestaan kerrotaan muuttavan Wäinö Aaltosen museon ympäristön futuristiseksi vedenalaiseksi maailmaksi värien ja valotaiteen keinoin.

”Jokilautta Föristä kuoriutuu Turun oma Lemmenlaiva, joka kuljettaa sydämiä täl ja tois puol jokke”, tuottaja Heiniö kertoo tiedotteessa.

Lisätietoja tapahtumasta ja teoksista löydät täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat