Ekaluokkalaisten ”raaka väkivalta” nosti koulun kohun keskiöön

Poliisi piti tällä viikolla Kaarinan Piispanlähteen koululla valistustunnin syksyn tapahtumien vuoksi.

Koulussa puututtiin ekaluokkalaisten väkivaltaan Kaarinassa.

11.11. 13:11 | Päivitetty 11.11. 16:26

Kaarinalaisessa Piispanlähteen koulussa on ollut syksyn aikana väkivaltatilanteita. Rehtori Tiina Tuomisen mukaan hiljattain esille nousseissa tapauksissa kyse on ollut ensimmäisen luokan oppilaista.

”Voidaan puhua lievästä väkivallasta”, Tuominen sanoo.

Koulun tilanne nousi tällä viikolla esille sosiaalisessa mediassa. Yhden oppilaan sukulaiseksi esittäytyvä Twitter-käyttäjä kirjoitti, että Kaarinassa Piispanristillä on koulu, jonne ekaluokkalaiset pelkäävät mennä jokapäiväisen raa’an väkivallan vuoksi. Esiin nostettiin myös inkluusio. Tviittiin oli merkitty opetusministeri Li Andersson (vas).

Piispanristillä sijaitseva Piispanlähteen koulu on yli 700 oppilaan yhtenäiskoulu. Toimintaa on kolmessa eri osoitteessa.

Rehtori Tuominen kertoo olevansa tietoinen Twitter-keskustelusta. Hänen mukaansa väkivalta ei ole ollut raakaa ja inkluusio ei liity asiaan.

”Kaikkiin tapauksiin on puututtu”, Tuominen sanoo.

Hänen mukaansa väkivaltatilanteet ovat tapahtuneet pääsääntöisesti siirtymätilanteissa ja välitunneilla.

”Sosiaalisessa mediassa kerrotaan virheellisesti, että tapaukset liittyisivät inkluusioon. Meillä on inklusiiviset luokat ensimmäisellä ja toisella luokalla. Luokanopettajan lisäksi luokille on resursoitu erityisopettaja ja ohjaaja”, Tuominen sanoo.

Inkluusio tarkoittaa, että erityisen tuen oppilaita ei erotella pienryhmiin, vaan heidän pitäisi saada tarvitsemansa lisätuki tavalliseen yleisopetuksen luokkaan. Tuominen ei ota kantaa siihen, ovatko väkivallantekijät erityisen tuen oppilaita vai eivät.

”Puhumme nyt seitsemänvuotiaista. Missään nimessä puhe ei ole raa’asta väkivallasta. Meillä on lähikouluperiaate ja luokilla monenlaisia lapsia. Kaikilla ei ole niin hyviä sosiaalisia taitoja. Olisiko oikea tapa eristää nämä lapset, jolloin sosiaalisten taitojen oppiminen vähenisi?” Tuominen sanoo.

Hän kuitenkin ymmärtää vanhempien huolen lapsista. Väkivaltaa tai kiusaamista ei koulussa hyväksytä.

”Jos joku pieni oppilas pelkää tulla kouluun, asia pitää käsitellä.”

Ekaluokkalaisten väkivaltatilanteet ovat Tuomisen mukaan nousseet esille tänä syksynä. Ekaluokkalaisia on hänen mukaansa koulussa nyt tavallista enemmän.

Tuominen kertoo keskustelleensa väkivaltatilanteista koulun apulaisrehtorin kanssa. Tuomisen saamien tietojen mukaan selvitetyissä välikohtauksissa on esiintynyt toisille ikävästi ja rumasti puhumista, tönimistä, jahtaamista ja joissain tapauksissa myös potkimista.

Poliisi on käynyt tällä viikolla Piispanlähteen koulussa pitämässä valistustunnin alakoululaisille. Tuomisen mukaan poliisin vierailun taustalla olivat syksyn tapahtumat.

”Akuuttia hätää meillä ei tietääkseni kuitenkaan ole”, Tuominen sanoo.

Ennalta estävää toimintaa Turussa johtava komisario Juhani Malmberg kertoo, että poliisi puhui oppilaille muun muassa koulurauhasta.

”Siellä alakoulussa on ollut tiettyä oirehtimista”, Malmberg sanoo.

Hänen tietojensa mukaan kyse olisi levottomasta käyttäytymisestä, uhkaavista puheista ja fyysisen koskemattomuuden rikkomisesta.

”Tönimistä ja muuta”, Malmberg selventää.

Hänellä ei ole tiedossa, onko koulussa sattuneista tapahtumista tehty poliisille rikosilmoituksia.

Rehtori Tuomisen mukaan koulu ei ole tehnyt rikosilmoituksia, mutta henkilökunta on toiminut viranomaisvastuulla.

”Meillä on velvollisuus tehdä erilaisia ilmoituksia. Tarvittaessa teemme esimerkiksi lastensuojeluilmoituksen”, Tuominen kertoo yleisellä tasolla.

Hänen mukaansa väkivaltatilanteita on yritetty ehkäistä esimerkiksi tehostamalla välituntivalvontaa, tarkentamalla toimintamalleja siirtymä- ja välituntitilanteissa sekä puhumalla oppilaille siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.

Komisario Malmberg kertoo, että poliisi seuraa kouluissa tapahtuvaa väkivaltaa. Alle 15-vuotiaiden tekemien väkivaltatekojen määrä on ollut poliisilaitoksen alueella kasvussa niin kouluissa kuin muualla.

Malmberg pitää tilannetta huolestuttavana.

”On poliisin, vanhempien ja yhteiskunnan tehtävä pohtia, miten opettajat voivat kouluissa tehdä rauhassa työtään”, Malmberg sanoo.

Lue lisää: Mitä huumeista ja väkivallasta otsikoihin nousseessa koulussa oikein tapahtuu? HS kysyi nuorilta

Lue lisää: Poliisi tutkii: Suurelle joukolle lapsia myyty huumeita liikekeskuksen pihalla

Lue lisää: Koulutovereita hakkaava ja Nike-lenkkareiden varasteluun erikoistunut joukko piinaa koulua Kaarinassa

Lue lisää: Turun ytimessä rehottaa nöyryyttävä väkivalta – Nuoret uhrit ja heidän äitinsä kertovat, mitä Hansakorttelissa tapahtuu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat